mocktail
Agri & Food

Borrelen met en zonder alcohol: Mocktail o’clock

10.12.2022
door Ellen Van Hoegaerden

De mocktail is on the rise! Deze alcoholvrije variant van de cocktail is de laatste jaren alleen maar populairder geworden. Niet moeilijk als je mocktails zo gemakkelijk in al even leuke kleuren, geuren en maten als de standaard cocktail kunt terugvinden. Verras jij je gasten dit jaar graag met een overheerlijke mocktail tijdens de feestdagen? Laat je inspireren door de recepten van Hannah Van Ongevalle, Jurgen Nobels en Bram Van Geert.

Op de kaart van Bram Van Geert
Oprichter Quotes, barman ‘First Dates’ (VTM)

Ipanema

  • 1 passievrucht 
  • 2 cl passievruchtensiroop 
  • 3 cl limoensap 
  • 10 cl gemberbier 

Snijd de passievrucht doormidden. Haal het vruchtvlees eruit en doe het in een glas. 

Voeg passievruchtensiroop toe en plet alles met een muddler. Voeg het limoensap toe en vul het glas met crushed ice. Top met het gemberbier, roer zacht zodat je geen bruis verliest. Top met crushed ice en werk af met een rietje en limoen. 

Liever met een vleugje alcohol?  
Aan deze cocktail kun je 5 cl wodka toevoegen. 

Green Lizzard

  • 1/4 komkommer 
  • Handje munt 
  • 3 cl suikersiroop 
  • 4 cl limoensap 
  • 10 cl bruiswater 

Snijd de komkommer in blokjes, doe deze samen met de munt in een shaker. Voeg de suikersiroop en limoensap toe. Muddle en shake met veel ijs. Giet alles in een glas en voeg het bruiswater toe. Werk af met een schijfje komkommer. 

Liever met een vleugje alcohol?  
Voor een alcoholvariant laat je het bruiswater weg en voeg je aan de shaker 5 cl gin toe. 

Op de kaart van Jurgen Nobels
Beverage & hospitality consultant

Hazy Hank

  • 40 ml cloudy perensap
  • 40 ml sterke kamillethee. Laat 10 gr op 1 l 10 minuutjes trekken in water van 95°C. 
  • 20 ml vers citroensap
  • 5 ml appelazijn (of 2 koffielepels)
  • 15 ml kruidnagel en sinaasappelsiroop. Warm 500 ml water en 500 gr suiker samen met 3 kruidnagels en de schil van ½ sinaasappel op tot alle suiker is opgelost – zeef. Zoetebekken kunnen altijd meer suikersiroop toevoegen
  • Snufje zout
  • 15 ml Gimber
  • 50 ml sodawater

Voeg alle ingrediënten samen in een wittewijn- of longdrinkglas, helemaal gevuld met ijs. Gemberbier voeg je als laatste toe. Roer zachtjes om. Garneer met dikke zeste van sinaasappelschil. 

Liever met een vleugje alcohol?  
Als je aan dit recept 40 ml bourbon toevoegt, krijg je een heerlijke alcoholische longdrink. 

Wake me up before you go go

  • 50 ml Nona June (non-alcoholische drank)
  • 30 ml espresso
  • 20 ml honingsiroop. 500 gr honing op 500 ml water, opwarmen op zacht vuurtje tot alle honing opgelost is
  • ½ koffielepel zoete sojasaus
  • Voor een frisse toets kun je 10 ml verjus toevoegen, als je dit kunt vinden in de speciaalhandel. Verjus is het sap van onrijpe druiven

Shake alle ingrediënten in een shaker met veel ijs. Schenk de cocktail in een martiniglas en garneer met 3 koffieboontjes. 

Liever met een vleugje alcohol?
Voeg wodka of rum toe in plaats van de Nona June. Zo krijg je een leuke twist op de klassieke Espresso Martini-cocktail. 

Op de kaart van Hannah Van Ongevalle
Co-owner Cocktail Maison, oprichter Tipsy Cake en The Motel

Ne partez pas sans moi

  • 5 cl Martini Non Alc Vibrante
  • 3 cl cranberrysap
  • 2 cl sinaasappelsap
  • 2 cl limoensap
  • 2 cl vanillesiroop

Alle ingrediënten shaken gedurende 10 seconden. Strainen in een coupetteglas.

Liever met een vleugje alcohol?  
Vervang de Martini Vibrante door Premium wodka en je hebt een lekkere cocktail. 

Lay all your love on me

  • 5 cl Martini Non Alc Vibrante
  • 3 cl basilicum- en citroensiroop
  • 2 cl vers citroensap
  • optoppen met Mediterranean Tonic

Vul een longdrinkglas met ijs. Giet alle ingrediënten in het glas. Top met de Mediterranean Tonic. 

Liever met een vleugje alcohol?  
De Martini Vibrante vervang je simpelweg door Martini Bitter. 

Vorig artikel
Volgend artikel