Belgische producten
Maatschappij

Belgische producten: 3 vragen aan… Faircoop

18.12.2020
door Fokus-online.be

Lokale producten zitten in de lift. Ook tijdens de feestdagen van 2020, een uiterst uitzonderlijk jaar, zullen consumenten teruggrijpen naar hun lokale handelaar. Een kerstdiner met typische Belgische producten? Waarom wel/waarom niet? We vroegen het aan Erwin Schoepges, voorzitter van Faircoop

Waarom kiezen voor Belgische producten?

“Het is belangrijk om de Belgische landbouw, en de landbouwers die onze voedingsmiddelen produceren, te steunen. Op die manier kunnen we werken aan het behoud van ons milieu en de vele familiebedrijven beschermen die ons land rijk is. Maar opgelet, het gaat niet om de consumptie van alle Belgische producten, we moeten ook bewust kiezen voor producten die onze landbouwers winst kunnen opleveren.”

Wat is het voordeel van lokale consumptie?

“De voedselveiligheid van Belgische producten. Als we ze niet langer consumeren, lopen we het risico om enkel nog producten afkomstig van industriële landbouw te eten. Op die manier zullen we afhankelijk worden van andere landen. Bijgevolg kunnen deze landen hun eigen prijzen opleggen en zelf de productkwaliteit bepalen. We zagen tijdens de gezondheidscrisis welke problemen er zijn gekoppeld aan het feit dat we bepaalde producten niet langer zelf kunnen produceren. We moeten ervoor zorgen dat dat niet gebeurt met onze landbouw.”

Welke productsoorten kunnen we consumeren wanneer we lokale producten willen nuttigen?

“We moeten voornamelijk kiezen voor winstgevende fairetradeproducten. Dat zijn Belgische producten van hoogwaardige kwaliteit: kaas, boter, roomijs, appelen, vlees en groenten.”

Vorig artikel
Volgend artikel