cocktail
Agri & Food

Proosten van het aperitief tot de after dinner

15.12.2021
door Fokus Online

De feestdagen zijn hét perfecte moment om alles uit de (dranken)kast te halen en een sprankelende cocktail of mocktail te serveren. Bartender Rolando Lavin van Black Smoke en Lavin’s Rolling Bar schudt enkele originele, feestelijke en winterse creaties uit z’n shaker. Proost!

Spicy smaakje: Red Jack

5 cl American whisky 2 cl Kaneelsiroop 2 cl Citroensap (vers) 1 rode peper ijsblokjes

Wat als je een winters geurtje mengt met wat zuiderse passie? Dan krijg je een origineel aperitief dat ruikt naar appeltaart en nazindert als de kus van je eerste lief. Zo’n cocktail vol sentiment maak je zo: snij de rode peper in fijne ringetjes en plet twee ervan in de shaker, voeg de overige ingrediënten en enkele ijsblokjes eraantoe. Shake stevig voor zo’n tien seconden.

Schotel je gasten een oldskool whiskyglas voor met een grote ijsblok in. Leg een klein rood pepertje als versiering op het glas.

Pittig slaapmutsje: Espresso Martini

4 cl Vodka 3 cl Espresso koffie 2 cl Koffielikeur 1 cl Suikersiroop ijsblokjes – enkele losse koffiebonen

Een espresso na het feestmaal, what else? Maar dan wél eentje met wat extra pit. Deze Espresso Martini is het gedroomde slaapmutsje voor coffeelovers. En nog eens gemakkelijk te bereiden ook: stop alle vloeibare ingrediënten in een cocktailshaker en schud tien tellen stevig door elkaar, voeg daarna de ijsblokjes toe en shake alles opnieuw. Klaar!

Serveren doe je in stijl: in een elegant martini-glas. Het ijs blijft achter in de shaker. Werk af met drie koffieboontjes. 

cocktail

Winters medicijn: Penicillin

3 cl Blended Scotch whisky 3 cl Peated whisky 1 cl Honingsiroop 1 cl Gembersiroop – 1 cl Limoensap – ijsblokjes

Dit opkikkertje, vernoemd naar het bekende medicijn omdat de ingrediënten geneeskrachtige eigenschappen zouden hebben, past perfect bij het koude weer van dit moment. Heerlijk hartverwarmend. De cocktail combineert twee soorten whisky die je samen met de andere ingrediënten – een mix van zoet, zuur en bitter – in de shaker stopt. De ijsblokjes erbij en even stevig schudden. 

Presenteer dit winterse medicijn in een klassiek whiskyglas. Serveer met ijsblokjes en garneer met een gemberschijfje. 

Gezellig oppeppertje: Hot Toddy

15 cl Warm water 5 cl Scotch whisky 2 cl Honing 1,5 cl Citroensap

Een cosy cocktail voor bij de vuurkorf, op het schapenvelletje of onder een plaid. Kortom, een heerlijk warm drankje om de koude nacht mee in te gaan. Whisky, heet water, een citroen en honing: meer heb je niet nodig voor deze Hot Toddy. Breng het water aan de kook, voeg de whisky erbij en roer er daarna de honing en het citroensap door. Blijf roeren tot de honing is opgelost.

Serveren doe je in een theeglas met elegant lepeltje in – om rustgevend te blijven roeren. Werk af met citroenzeste. 

cocktail

Fris & Fruitig: Virgin Paloma

9 cl Pompelmoessap 5 cl Bruiswater3 cl Agavesiroop 1,5 cl Limoensap – snufje zout ijsblokjes

De Paloma is vooral populair in Mexico, maar verovert ook hier hartjes – of beter gezegd: smaakpapillen. Dankzij deze non-alcoholische twist, waarbij de tequila wordt vervangen door agavesiroop, kun je zorgeloos proosten zonder achteraf positief te blazen. Je maakt de mocktail door alle ingrediënten, behalve het bruiswater, in de shaker te stoppen en tien tellen stevig te schudden. Bij het serveren mag het bruiswater erbij.

Vul een longdrinkglas met ijsblokjes en giet daar je mocktail in. Garneer met een sneetje pompelmoes voor een elegante touch.

BOB’s favoriet: Passion Mule

5 cl Gingerbeer3 cl Honingsiroop 3 cl Passievruchtpuree 3 cl Mangopuree 2 cl Limoensapijsblokjes

Dit wordt Bob z’n lievelingsdrankje, geloof ons maar. Je trakteert hem op dé cocktailklassieker bij uitstek – de Moscow Mule – maar dan met een tropische, alcoholvrije twist. Begin met het pureren van de mango en passievruchten: schil het fruit, snij in stukken en mix ze met de blender. Voeg dan alle ingrediënten, behalve het gingerbeer, samen in de shaker en schud stevig door. Daarna mag ook het gingerbeer erbij.

Haal een longdrinkglas boven en vul het met ijs. Garneren doe je met een sneetje passievrucht en schijfje gember.

Vorig artikel
Volgend artikel