shoppen
Agri & Food

Shoppen buiten de (winkel)lijntjes

14.02.2024
door Kim Beerts

Vergeet weerspannige winkelkarretjes, drukbevolkte rayons of lange aanschuifrijen aan de kassa. Er duiken steeds meer alternatieven op voor het wekelijkse bezoek aan de supermarkt. Van boerenmarkten, over online ‘restjes-verkopers’, tot de kruidenier 2.0: waar vinken we straks ons boodschappenlijstje af?

shoppenOverschotjes kopen

Wie winkelstress wil vermijden én geen voedsel wil verspillen, kan vanuit zijn luie zetel op ‘restjes-jacht’. Zo is er ‘To good to go’, een app waarop lokale handelaars dagelijks aangeven welke producten op overschot zijn. Omdat het gaat om voedsel dat anders in de vuilnisbak zou belanden, wordt het steeds aan een verlaagde prijs aangeboden. Wie vooruit wil plannen, kan bij de online supermarkt ‘Foodello’ terecht: die biedt producten aan die de supermarkt niet haalden door een krappe houdbaarheidsdatum of een drukfout op de verpakking. Er worden restpartijen van voedselproducenten opgekocht en met korting aangeboden. Van een win-win gesproken.

lokale voedingBij de boer

Van het veld rechtstreeks naar het vork? Bij steeds meer boeren kan je met de boodschappentas langsgaan. Sommigen plaatsen automaten op hun erf of baten een eigen hoevewinkel uit, anderen bieden hun producten dan weer aan in biowinkels of via platforms als de Buurderij. Websites als rechtvanbijdeboer.be en biomijnnatuur.be verzamelen al die lokale verkooppunten. Wie nog meer voeling met zijn eten wil, kan op zogenaamde zelfplukboerderijen terecht. Daar mag je – in ruil voor een vast bedrag – elke week eigenhandig een portie groenten en fruit oogsten. Voor wie de handen liever niet vuil maakt, is er dan weer een groenteabonnement dat de landbouwer zelf samenstelt.

buurtwinkelIn de buurt

Vroeger had je in elk dorp, naast een bakker en een slager, wel een kleine kruidenierszaak. Die lijkt vandaag misschien verdwenen tussen alle grote retailreuzen, maar er zijn de voorbije jaren wel enkele alternatieve buurtwinkels in de plaats gekomen. Zij focussen vaak op duurzaamheid en fairtrade. Zoals de verpakkingsvrije winkels, waar je zero waste kunt shoppen door je eigen dozen, potten en zakjes te vullen met lokaal geteelde, ecologische producten. Ook in een Samenwinkel liggen er vooral ecologische en ‘faire’ producten in de winkelrekken. In deze coöperatieve winkels, gedragen door een groepje burgers, staat niet de winst, maar wel het lokale, duurzame ondernemerschap centraal. Kortom, een winkel van-en-voor de buurt.

shoppenNaar de markt

Wie gaat shoppen op de markt krijgt er gegarandeerd een portie sfeer en sociaal contact bij.  Doe een praatje, geniet van de proevertjes en vul ondertussen de boodschappenmand met een divers aanbod verse voedingswaren. De klassieke markten mogen dan misschien wat op hun retour zijn, er duiken steeds meer hippe, alternatieve tegenhangers op om hun plaats in te nemen: mini-marktjes, exotische markten, avondmarkten, boerenmarkten of niche-markten waarop men alleen maar handgemaakte of streekproducten aanbiedt. Alles kan, zolang het eerder ‘hipster’ dan ‘bomma’ uitstraalt. Wat ook helpt: die ‘markten 2.0’ vinden meestal tijdens het weekend plaats, waardoor de drukke tweeverdiener er gemakkelijker halt houdt.

lokale voedingScrollen & Shoppen

Online shoppen is here to stay. En dat is voor onze wekelijkse boodschappen niet anders. Van ons dagelijkse brood tot een culinaire uitspatting: je koopt het met één simpele klik online. Dat kan bij de vertrouwde supermarkt – alle grote spelers hebben e-shops – maar ook bij een gespecialiseerde foodretailer. Zo is er de online supermarkt-app Crisp, waar je seizoensgebonden producten koopt en aan huis laat leveren, de verpakkingsloze webwinkel van Pieter Pot die je boodschappen levert in glazen potten, of de bio-webshop eFarmz, een heuse online boerenmarkt. En wie iets vergeten is, kan altijd nog een online maaltijdbezorger zoals Deliveroo, TakeAway of UberEats langs de bakker, slager of buurtsuperette sturen.

winkelenKassaloos winkelen

De kassa sterft straks misschien een stille dood, want dankzij tal van scan & pay-oplossingen kunnen we op veel plekken al gewoon zonder. Amazon pionierde enkele jaren geleden met Amazon Go, de supermarkt waar boodschappen automatisch afgerekend worden, en die technologie wordt sindsdien ook in ons land getest. Supermarktketen Colruyt deed een proefproject, Albert Heijn lanceerde enkele AH to go-foodmarkten in bedrijven, en in Zaventem opende onlangs de eerste Carrefour BuyBye, een onbemande winkel vol koelkasten, camera’s en AI. Ook kleinere ondernemers sprongen op de kar. Zo heeft het Belgische Para Ti al vier vestigingen waar je – dankzij de automatische afrekentechniek – gewoon met je producten naar buiten mag lopen.

Vorig artikel
Volgend artikel