horecasector
Agri & Food

Een gezonde loopbaan in de voedings- en horecasector

14.02.2024
door Amaryllis De Bast

De voedings- en horecasector voorzien ons elke dag opnieuw van eten, drinken en vertier en zijn dus levensbelangrijk. Daarom is het van belang dat deze industrie, waar innovatie, traditie en passie hand in hand gaan, duurzaam wordt vormgegeven. Dit met respect voor de bestaande uitdagingen en moeilijkheden, maar vooral ook voor de mensen die erin aan de slag zijn.

Hoe belangrijk is de voedingsindustrie voor ons land? Annemie Salu, adviseur bij sectorfonds van de voedingsindustrie Alimento Group, vertelt: “Het is een enorme industrie, we realiseren ons vaak niet hoe groot. Er zijn meer dan 4.500 bedrijven, van kleine bakkerijen tot grote ondernemingen. In België werken meer dan 100.000 mensen in de sector, die de snelst groeiende is onder alle industriële sectoren.” Beseffen we dit wel voldoende? “Mensen kennen de export van onze bieren en chocolade, maar we zijn minder bewust van de enorme export van diepvriesproducten bijvoorbeeld. Die verwezenlijking mag wel wat meer aandacht krijgen”, klinkt het.

Het belang van ‘Belgisch’

De aardappel speelt een cruciale rol in de bloeiende Belgische voedingsindustrie. ‘Belgisch’ wordt wereldwijd erkend als een kwaliteitslabel, legt Nele Muyshondt, hr-manager bij aardappelverdeler en familiebedrijf Pomuni, uit: “De aardappelsector produceert maar liefst ongeveer 7 miljoen ton aan afgewerkte aardappelproducten die wereldwijd verhandeld worden. België levert een aanzienlijke bijdrage aan de wereldwijde markt. Zo blijft onze verse aardappel eerder lokaal, maar onze diepvriesproducten zijn te koop in 70 verschillende landen, van Nieuw-Zeeland tot Chili.”

De Belgische horeca is over het algemeen een sector die meer in het oog springt bij het grote publiek. Realiseren we ons voldoende het belang ervan? Er is een negatieve connotatie verbonden aan horecawerk, maar de perceptie is wel aan het verbeteren, zegt Isa Martens, projectcoördinator bij beroepsvereniging Horeca Vlaanderen. “Op culinair vlak blinken we uit. Tijdens de coronapandemie werd duidelijk dat zonder horeca er iets essentieels in ons sociale leven ontbreekt.” De uitdagingen voor de horeca bestonden al vóór de pandemie, en zijn er na de pandemie niet minder op geworden. Echter, er is nu meer aandacht voor het aannemen en behouden van werknemers. “De horecasector zet steeds meer in op het welzijn van haar werknemers, en terecht. De balans tussen werk en privé wordt beter, en die lange werkdagen behoren langzamerhand tot het verleden.”

Werkbaar werk

Die realiteit in de horecasector brengt ons tot de werkomstandigheden in de voedingssector. Hoe is het daarmee gesteld? Werkbaar werk is hoe dan ook een werkpunt in de voedingsindustrie. Salu benadrukt: “De crisissen die we hebben doorgemaakt, hadden een aanzienlijke impact. Het is belangrijk dat we aandacht besteden aan zaken zoals werkdruk, de balans tussen werk en privé, het welzijn van werknemers, en leermogelijkheden. Dat is iets waar we actief aan werken binnen de sector.”

Muyshondt haalt dan weer het belang van persoonlijk contact met werknemers in een familiaire sfeer aan, dat essentieel is om werknemers aan te trekken en te behouden. Zeker in tijden zoals deze met een grote krapte op de arbeidsmarkt is dat nodig. “Voor mij is het bijvoorbeeld belangrijk dat ik iedereen bij naam ken.” Hoewel arbeidsintensief werk een realiteit is, is het van cruciaal belang om te onderstrepen dat zowel de voedingsindustrie als de horeca zich sterk inzetten voor de verbetering van de werkomstandigheden.

Wil je meer weten over de manier waarop de voedings- en horecasector zich inzet voor de verbetering van werkomstandigheden, en de invloed van de klimaattransitie op de industrie? Luister dan zeker naar de volledige aflevering op ons Spotify– of YouTube-kanaal!

Vorig artikel
Volgend artikel