vooroordelen
Diversiteit

Iedereen heeft vooroordelen, ook jij. Wees je daar bewust van

12.04.2024
door Valerie Nouille

Met eenzelfde doel, gelijkwaardigheid op de werkvloer, voor ogen, bannen Marie-Laure Jonet van DiversiCom en Stéphanie Reniers van Gentis de stereotypen rondom handicaps en diversiteit. Hun tactiek? Bewustwording, openheid en samenwerking om diversiteit om te zetten in een troef voor bedrijven.

diversiteitMarie-Laure Jonet
De kracht achter DiversiCom

Hoe beïnvloeden onbewuste vooroordelen onze keuzes op de werkvloer?

“Ondanks het feit dat een op de vier families te maken heeft met een handicap, en meer dan 15% van de werkende bevolking een vorm van handicap heeft, blijven vooroordelen hardnekkig bestaan. Recruiters zonder ervaring met handicaps denken vaak: ‘Ik kan het me niet veroorloven iemand minder competent aan te nemen of iemand die vaak afwezig zal zijn’, ‘Ons gebouw is niet toegankelijk’, ‘Het zal me meer kosten’, ‘Als we iemand aannemen, is dat gewoon voor ons imago’… Aan de andere kant hebben werkzoekenden met een handicap ook hun eigen vooroordelen en angsten over de zakenwereld, die ook ontmanteld moeten worden: ‘Ik ben vast minder waard dan een kandidaat zonder handicap met dezelfde opleiding’, ‘Wat ik ook bied, de werkgever kiest de makkelijkste weg’, ‘Als ik mijn handicap vermeld, bellen ze me niet terug’, ‘Bij de eerste tegenslag geven ze op’…”

Hoe zet je deze drempels om in kansen?

“DiversiCom neemt een open en constructieve houding aan en erkent de unieke vaardigheden en capaciteiten van kandidaten met een handicap. Door middel van trainingen en workshops maken we bedrijven bewust van deze vooroordelen en bieden we persoonlijke coaching aan kandidaten om hun zelfvertrouwen te boosten. Daarnaast wijst DiversiCom erop dat een handicap ook een voordeel kan zijn op de werkvloer. Sommige werknemers met een handicap zijn empathischer, vindingrijker en hebben meer oog voor detail. Die ontdek je als bedrijf alleen als je een beperking accepteert, maar ook inzet op de sterktes van de medewerker. Verder bekijken we hoe we een kantoor toegankelijk kunnen maken. Een veilige werkomgeving is een verantwoordelijkheid van werkgever, werknemer en andere colllega’s.”

vooroordelenStéphanie Reniers
Mede-oprichtster en mede-CEO van Gentis Group

Hoe beïnvloeden onbewuste vooroordelen onze keuzes op de werkvloer?

“Kijk, die onbewuste vooroordelen, dat zijn die vooropgestelde ideetjes die we niet eens merken, maar die toch onze keuzes op kantoor beïnvloeden. Neem nu rekruteren of de evaluatie van iemands werk. We vallen vaak voor mensen die op ons lijken of een vergelijkbaar pad hebben bewandeld. Het is zo makkelijk om te denken: ‘Hij heeft gestudeerd waar ik heb gestudeerd, dus hij is goed bezig’. Hierdoor missen we echter soms talent uit totaal andere hoeken. Dan heb je ook nog het ‘halo-effect’, waarbij we een goede eerste indruk over iemand laten beslissen over ons hele beeld van die persoon. Als iemand een goede indruk maakt tijdens een sollicitatiegesprek, denken we al snel dat die persoon zijn werk goed zal doen, zelfs zonder hard bewijs. Deze vooroordelen kunnen ons tegenhouden om een breed scala aan talenten en perspectieven te ontdekken, wat juist zo cruciaal is om vooruit te gaan. Bij Gentis zetten we ons in voor een eerlijkere en open werkplek. We streven ernaar dat onze beslissingen echt gebaseerd zijn op iemands vaardigheden en echte kwaliteiten, om ons bedrijf inclusiever en innovatiever te maken. Het is een constante uitdaging, maar we zijn er elke dag mee bezig.”

Hoe zet je deze drempels om in kansen?

“Ik geloof heilig dat we ons eerst bewust moeten zijn van onze eigen vooroordelen. Pas dan kunnen we ons eigen instinct in vraag stellen en eerlijkere beslissingen nemen. Gentis hecht veel waarde aan diversiteit en inclusie. Mensen met verschillende achtergronden en perspectieven zijn nodig om onze bedrijfscultuur te verrijken. Ze geven nieuwe inzichten, waardoor je bedrijf creatiever wordt en groeit. We investeren ook in training en bewustmaking. We organiseren regelmatig workshops en trainingssessies om onze teams bewust te maken van deze thema’s. Tot slot zitten we samen rond de tafel. We betrekken diverse collega’s als er beslissingen genomen moeten worden. Zo beseffen werknemers dat vooroordelen nergens voor nodig zijn.”

Vorig artikel
Volgend artikel