inclusieve jobplatformen
Carrière

Solliciteren met een hoofddoek: “Als een bedrijf mij niet accepteert zoals ik ben, dan is het niet de juiste plek voor mij”

12.04.2024
door Amaryllis De Bast

Dankzij inclusieve jobplatformen kunnen ondervertegenwoordigde groepen in contact komen met mogelijke werkgevers. Deze platformen helpen barrières te doorbreken en bevorderen sociale inclusie. Ook verminderen ze discriminatie tijdens het sollicitatieproces. Via zulke platformen is de kans bovendien groot dat je in een inclusieve werkomgeving terechtkomt.

De arbeidsmarkt kent verschillende obstakels die het voor bepaalde groepen moeilijk maken om mee te spelen. Deze barrières kunnen te maken hebben met discriminatie, vooroordelen en een gebrek aan kansen. Inclusieve dienstverleners spelen een cruciale rol voor die ondervertegenwoordigde groepen. Maar hoe vind je die inclusieve jobplatformen?

Hijabis At Work

Inclusief platform ‘Hijabis At Work’, opgericht door DEI-strateeg en keynote speaker Hanan Challouki, brengt hijabdragende vrouwen in contact met vooruitstrevende werkgevers die diversiteit verwelkomen. Het platform wil de positie van hijabdragende vrouwen versterken en een diverser personeelsbestand creëren. Hanan vertelt: “Toen het academisch jaar 2023 begon kreeg ik vaak de vraag: ‘Weet je waar ik stage kan lopen mét mijn hijaab?’. Helaas bieden veel bedrijven en organisaties nog steeds geen keuzevrijheid rond het dragen van religieuze kleding op het werk. Dit gebrek aan inclusiviteit vormt een enorme uitdaging voor studenten die trouw willen blijven aan hun overtuigingen.”

Dit zorgt voor talloze afwijzingen en bijgevolg ook een lager zelfvertrouwen, merkte ook voormalig studente Souhaila Semlali. “Dagelijks doorzocht ik LinkedIn op zoek naar boeiende stagevacatures. Ondanks het versturen van motivatiebrieven naar verschillende bedrijven ontving ik weinig tot geen reactie. Het besef dat mijn hoofddoek de reden was drong pas tot me door toen ik een afwijzing ontving van een bedrijf dat hoofddoeken niet accepteerde en vroeg of ik deze kon afdoen. Mijn antwoord was resoluut ‘nee’. Als ik niet geaccepteerd word zoals ik ben, dan is het niet de juiste plek voor mij. De dagen werden steeds zwaarder en mijn zoektocht naar een stage bleef vruchteloos.”

Samenwerken in een divers team versterkt huidige medewerkers en doet hen groeien op ieder vlak.

- verantwoordelijke I-Diverso Sam Vanormelingen

Oproep op LinkedIn

De nood aan inclusieve jobplatformen en dienstverleners zat hoog, zag Hanan. “Ik heb daarom een post op LinkedIn gedeeld met de vraag ‘Voor eens en voor altijd: bij welke organisaties mogen deze studenten stage lopen?’. Daar is massaal veel reactie op gekomen. Veel bedrijven zeiden dat dit voor hen absoluut geen probleem is.” De post bereikte 200.000 mensen en leverde meer dan 1.000 reacties op. Alles veranderde voor Souhaila en vele anderen toen Hanan die befaamde post plaatste op LinkedIn. “In de reacties zag ik diverse bedrijven die ons met open armen verwelkomden. Op dat moment voelde ik me gerustgesteld en wist ik dat deze keer succes in het verschiet lag. Ik stelde een lijst op van alle bedrijven waar ik interesse in had, schreef mijn motivatiebrieven en verstuurde ze. Marketingbedrijf Efluenz reageerde meteen en we bleken de perfecte match. De sollicitatie verliep soepel en ik mocht direct beginnen.” Dankzij deze post vond Souhaila niet alleen een uitstekende stageplek, maar kon ze zich ook snel en succesvol ontwikkelen binnen een bedrijf waar ze zich welkom voelde.

De overweldigende respons op haar post zette Hanan aan tot actie. “Het probleem was vooral te wijten aan een gebrek aan communicatie en transparantie. En dat kan je oplossen. Zo ben ik op het idee gekomen van de vacaturedatabank ‘Hijabis At Work’, die werkgevers verbindt met een specifieke doelgroep. Momenteel zijn er al 216 organisaties op Hijabis At Work geregistreerd. Het platform is nog maar beschikbaar sinds 27 november 2023, dus dat is ongelooflijk.”

“Hanan heeft met die eenvoudige post (en het hele platform) veel studenten en werkzoekenden zoals ik geholpen bij de zoektocht naar een stageplek. We besparen niet alleen tijd, maar weten ook dat de bedrijven waarvoor we solliciteren ons accepteren zoals we zijn, zonder dat we ons moeten afvragen of onze hoofddoek een probleem vormt. Bovendien doorbreekt Hijabis At Work stereotypen en toont het aan dat inclusie en diversiteit waardevolle bijdragen leveren”, pleit Souhaila.

Hoe inclusie integreren?

Naast inclusieve jobplatformen zoals ‘Hijabis At Work’ zijn er ook organisaties die samen met bedrijven inclusieve hr-oplossingen integreren. Hierbij ondersteunen ze werkgevers in hun hr dienstverleningsprocessen op vlak van werving en selectie, onboarding, retentie en doorgroei om hun arbeidsvloer (nog) inclusiever en diverser te maken. Maar het is belangrijk dat het proces niet eindigt na de aanwerving, zegt Sam Vanormelingen, stafmedewerker bij hr-specialist inclusief ondernemen I-Diverso. “We zijn dagelijks bezig met het informeren en sensibiliseren van werkgevers over de mogelijkheden en voordelen van een inclusieve werkvloer. Door niet enkel te focussen op de wervingsprocedure maar ook blijvend in te zetten op een goed onthaal- en groeibeleid van medewerkers, vertrekken mensen minder snel.”

De werkvloer is vaak een vertaling van de maatschappij: er zijn verschillende culturen, arbeidsmigranten, LGBTQIA+- groepen, personen met een beperking, verschillende generaties, en ga zo door. “Het is dan ook logisch dat we deze verschillen terugzien op de werkvloer. We moeten daarom iedereen een evenwaardige kans geven”, aldus Sam. “Door kansen te geven aan groepen die een zekere afstand hebben tot de arbeidsmarkt, helpen we ook de tewerkstellingsgraad omhoog, wat goed is voor onze maatschappij. Samenwerken in een divers team versterkt huidige medewerkers en doet hen groeien op ieder vlak.”

Vorig artikel
Volgend artikel