kaviaar
Agri & Food

Drie vragen aan… Cedric Paquet van Royal Belgian Caviar

14.02.2024
door Fokus Online
kaviaar

Cedric Paquet, Royal Belgian Caviar

Hoe komt het dat er Belgische kaviaar bestaat?

“Bij kaviaar denken we traditioneel aan Iran of Rusland. Maar sinds de steur een bedreigde diersoort is en er een verbod heerst op wildvangst, worden de steuren gekweekt in aquacultuur en zijn ook Europese landen begonnen met de productie van de lekkernij. Joosen-Luyckx Aqua Bio is als enig Belgisch bedrijf mee op de kar gesprongen, eerst door speciale steurvoeding te ontwikkelen en vervolgens door ook zelf steur te kweken.”

Waarom speelt de korte keten een belangrijke rol?

“We zetten in op kaviaar op maat. Dat is eerder uitzonderlijk in de kaviaarwereld. Normaal wordt kaviaar in grote moederblikken geproduceerd. Het is de handelaar, en dus niet de producent, die per klant de gewenste hoeveelheid uit de blikken schept. Dit leidt tot kwaliteitsverlies, door oxidatie en door kneuzing van de breekbare eitjes. Daarom pakken wij het anders aan: door rechtstreeks aan de klant te verkopen in de gewenste hoeveelheid, zonder tussenhandelaars, bieden we een sterkere kwaliteit.”

Wat maakt Royal Belgian Caviar duurzaam?

“De wilde steur is enorm bedreigd in de Kaspische Zee regio door overbevissing, vervuiling en stroperij. Aquacultuur maakt wildvangst overbodig. Bovendien hebben we in ons centrum een uniek filtersysteem waardoor we 97 procent van ons water hergebruiken. De overige 3 procent gaat naar bedrijven die er landbouwmeststoffen van maken. We kunnen echt spreken van een circulair en duurzaam verhaal.”

Vorig artikel
Volgend artikel