voedingssupplementen
Fokus Podcast

De kracht van voedingssupplementen

07.03.2024
door Amaryllis De Bast

In deze aflevering van Fokus Podcast zoomen we in op voedingssupplementen. Die lijken populairder dan ooit, maar tegelijk steken er daarrond ook wel wat vragen de kop op: hoe moet je ze gebruiken en heb je ze überhaupt nodig? Is het niet schadelijk? En – als je ze dan neemt – kan je ze dan beter slikken, smeren of druppelen?

Voedingssupplementen zijn producten op basis van vitaminen, mineralen of sporenelementen die goed gedoseerd zijn en aan de Belgische wetgeving voldoen. Ze zijn bedoeld voor verschillende doelgroepen. Je kan ze in verschillende vormen opnemen: siropen, sticks, tabletten, noem maar op. Maar niet iedereen is fan van de term ‘voedingssupplementen’. “Ik vind het woord een beetje verbrand. Het zorgt ervoor dat ze daardoor snel in de categorie van vitaminen en mineralen worden geduwd, en daardoor eerder gezien wordt als welzijn“, aldus Raf Dybajlo, eigenaar van biotechbedrijf My®Health. “Dit terwijl het zoveel meer is dan simpelweg het aanvullen van de voeding en dan zijn we weer gezonder. Het is zoveel meer, denk maar aan plantenextracten en pre-/probiotica.”

Meer dan ‘vitaminen’

De term verdient wat nuance. “Voedingssupplementen zijn niet enkel voor mensen die intensief bezig zijn met hun lichaam zoals sporters of fitnessers. Er zijn veel supplementen die in de apotheek naast de medicijnen staan en die door de arts en apotheker gebruikt worden voor de ‘gewone’ patiënt, en niet per se voor diegenen die op zoek zijn naar een betere huid of minder haarverlies. Er zijn veel zaken waar supplementen voor gebruikt worden, zoals voor de maag of stoelgang”, vertelt Raf. “Voedingssupplementen zijn meer dan gewoon wat aanvulling van de voeding via de inname van vitaminen.”

“Door de pandemie voelden we ons kwetsbaar, onze gezondheid kwam fel in de spotlight te staan.” legt Jo Claes, countrymanager bij Pharma Nord, uit. “Covid-19 was een wake-up call voor velen. Mensen die niet actief met hun gezondheid bezig waren beseften dat ook zij in de problemen konden komen. We zitten vandaag in een sick care maatschappij waarbij we zieken proberen te genezen. We zouden moeten evolueren naar een healthcare waar we preventief inzetten op onze gezondheid.”

Veteringsenzymes

Mensen hebben meer last van darmklachten dan vroeger. Caroline Houtsaeger, apotheek-afgevaardigde en diëtiste bij Revogan, vertelt over hoe supplementen hierbij helpen. “We eten steeds meer voeding die gluten bevat en hoogbewerkt is waardoor we meer darmklachten ervaren. Denk aan een opgezette buik, krampen, afwisselend constipatie en diarree. Vandaar de toevoeging van enzymen om de spijsvertering vlotter te laten verlopen zodat er een betere opname is.”

Voedingssupplementen zijn geen geneesmiddelen, maar ze verbeteren wel je comfort. Met bepaalde producten kan je tekorten in voeding die klachten geven, aanvullen. Baadt het niet dan schaadt het niet, klinkt het. Wil je meer weten over secundaire preventie, de vooroordelen en welke supplementen je dan best kan nemen? Beluister of bekijk dan zeker de volledige aflevering op ons Spotify– of YouTube-kanaal.

Vorig artikel
Volgend artikel