sepsis
Gezondheid

Sepsis moet je snel spotten, één extra parameter kan levens redden

06.03.2024
door Fokus Online
sepsis

Stéphanie Fournier, Analis

112 patiënten per dag in België, wereldwijd tellen we er 26 miljoen. Daarvan overleeft een op de vijf het niet. De cijfers liegen er niet om: sepsis is een dodelijke aandoening. Snel reageren en een vroege detectie zijn van levensbelang.

Sepsis is een heel extreme reactie van het lichaam op een infectie. Hierdoor kunnen weefsels beschadigd raken en orgaanfuncties uitschakelen, met de dood tot gevolg. Iedereen kan sepsis krijgen, al lijkt deze sluipmoordenaar bij het grote publiek nog relatief onbekend.

Een Pano-reportage in november van vorig jaar bracht daar enige verandering in, maar nog te vaak kijkt men over de symptomen heen of wordt sepsis niet tijdig herkend. “Nochtans is er snel bij zijn van groot belang, want sepsis kan zich heel snel ontwikkelen”, zegt Stéphanie Fournier, productmanager cellular analysis bij Analis, dat in de Benelux onder andere diagnostisch analyseapparatuur op de markt brengt. “In theorie moet je binnen het uur de behandeling opstarten wanneer een patiënt met sepsis zich aanmeldt op de spoeddienst. Zo kun je de schade zoveel mogelijk beperken.”

Nationaal sepsisplan

Op dit moment hebben ziekenhuizen hun eigen sepsisrichtlijnen. Daar komt binnenkort verandering in, want de overheid werkt momenteel aan een nationaal sepsisplan, met sterke aanmoediging en adviezen van medische experten. “Hierdoor zal iedereen zich aan dezelfde minimale richtlijnen moeten houden, op het vlak van vroege diagnostiek, behandeling en opvolging”, aldus Fournier.

Je heel ziek voelen, een snelle ademhaling en hartslag, koorts, sufheid, verwardheid, een gevlekte huid… De symptomen van sepsis kunnen nogal vaag en wispelturig zijn, wat een diagnose niet voor de hand liggend maakt. “Het verstopt zich vaak achter een ogenschijnlijk “onschuldige” aandoening, zoals een urineweginfectie, longontsteking of geïnfecteerd wondje. Daarom is meer awareness zo belangrijk”, zegt Fournier. “En vroegtijdige detectie. Dat ondersteunen we met de DxH900-analyzer voor vroege sepsisdetectie. Deze analyzer telt witte en rode bloedcellen en de bloedplaatjes. Daarbij is er ook een parameter: Early Sepsis Indicator.”

Meer awareness en vroegtijdige detectie zijn van groot belang.

Early responders

Voor de meeste patiënten wordt een celtelling standaard aangevraagd, omdat het een heel snelle responstijd heeft. Ofwel: de resultaten in de laboratoria zijn snel binnen. De parameter maakt meteen deel uit van de bloedtest en zorgt voor een vroege opsporing van het risico én van de ernst van sepsis. Hoe hoger de parameter, hoe ernstiger dus. “Onze witte bloedcellen bestaan uit verschillende soorten, waaronder de monocyten. Dat zijn early responders”, legt Fournier uit. “Zij presenteren zich vrij snel als ‘positief’ of ‘abnormaal’. Dat is dus een vroege reactie in het lichaam, nog voor de sepsis zich ontwikkeld heeft.” Als je een ziekte absoluut niet wilt missen, dan heb je een test nodig met een hoge negatieve voorspellende waarde, zoals deze. “Is het negatief, dan heeft de patiënt géén sepsis. Bij een positieve test, kan er iets aan de hand zijn. Dat is misschien sepsis, of iets anders.”

Enkele ziekenhuislaboratoria hebben deze analyzer alvast in huis, en Fournier hoopt dat de innovatieve parameter mee opgenomen wordt in de toekomstige ziekenhuisbrede sepsisrichtlijnen, en dat ook artsen en andere zorginstellingen ermee aan de slag kunnen gaan.

Vorig artikel
Volgend artikel