exotisch
Agri & Food

Exotisch lekkers van eigen bodem

16.11.2022
door Kim Beerts

Lokaal kopen en toch de smaak van verre landen proeven? Het kan. Steeds meer traditionele importproducten worden immers geproduceerd op eigen bodem. Zo bespaar je heel wat voedselkilometers, zonder in te boeten aan smaak. We schotelen je graag enkele Belgische ‘streekproducten met exotische roots’ voor. 

exotische voedingSaffraan van hier

Bij saffraan denken we meteen aan exotische kruidenmarkten in India en Iran. Ook op de Belgische velden doet de violetblauwe saffraankrokus – het plantje dat de kostbare saffraandraden produceert – het goed. Ons land telt intussen al vijf lokale saffraantelers. Zij steken heel wat moeite in hun productie, want saffraan telen, drogen en rijpen is een erg arbeidsintensief proces – wat meteen ook de hoge prijs van het goedje verklaart: zo’n 35 euro per gram. Gelukkig heb je er zelden of nooit zoveel van nodig: met de kruidige geur en bitterzoete smaak van één saffraandraadje kun je al een heel gerecht parfumeren.

exotischHalloumi met Belgische twist

Zeg niet zomaar ‘kaas’ tegen halloumi, want het beroemde zuivelproduct uit Cyprus is een geval apart. Je kunt hem immers bakken en grillen zonder dat hij smelt. Dat maakt van het stevige plakje een geliefde vleesvervanger, waardoor de Cypriotische grillkaas aan een wereldwijde opmars bezig is. Intussen kreeg hij ook al een Belgisch broertje: Berloumi, gemaakt in Berlare van lokale koemelk. Deze variant bevat iets minder zout dan het origineel, maar is voor de rest heel gelijkaardig. En ook altijd verrassend, want elk seizoen krijgt hij een andere marinade – van pittig in de lente tot gerookt in de winter.

lokale voedingGember van bij ons

Neen, gember komt niet altijd uit Azië. De kruidige wortelplant wordt sinds kort ook op Oost-Vlaamse bodem gekweekt. Daar planten ze dezelfde rassen als in Azië. Maar omdat die hier vroeger geoogst kunnen worden, levert het jonge gember op die heel wat sterker van smaak is. De lokale primeurgember is ook sappiger en heeft geen vezels of schil, wat hem beter bruikbaar maakt voor sapjes en smoothies. De eerste lading – een goede 165 kilogram – werd eind vorig jaar verkocht in de CRU-versmarkten en ging toen razendsnel over de toonbank. De volgende oogst wordt nog deze maand verwacht.

voedingWatermeloen uit Hoogstraten

Naast de bekende aardbeien zijn er nu ook watermeloenen uit Hoogstraten. Daar kweekt men de tropische vrucht in hoogtechnologische serres. Zo raken ze sinds 2021 ook via de korte keten tot op ons bord. Het sappige resultaat is wel kleiner dan de bekende zuiderse variant: het gaat om mini-watermeloenen van 500 tot 1500 gram. Lekker handig als je het ons vraagt, want die krijg je makkelijk in de koelkast en vlot met z’n tweeën op. Nog een praktisch extraatje: de Belgische watermeloen heeft een egale, dunne schil die je dus gewoon mee mag opeten, zoals bij een appel. 

exotischKikkererwten uit de Vlaamse Ardennen

Op de glooiende akkers van de Vlaamse Ardennen werden in het voorjaar van 2020 voor het eerst in Vlaanderen kikkererwten gezaaid, in navolging van enkele Waalse landbouwers die zich er ook al aan waagden. De peulvruchten, en vooral de hummus en falafel die men ervan maakt, zijn dan ook hip. Meestal belanden ze vanuit China of het Middellandse Zeegebied op ons bord, maar stilaan kunnen we dus ook van lokale kikkererwten proeven. Op het vlak van smaak hoeven die alvast niet onder te doen. En we hebben ons laten vertellen dat ze erg smeuïge hummus opleveren. 

voedingBelgische zoete aardappelen

De Belg houdt van zijn aardappelen, en sinds kort ook van zijn zoete aardappelen. Hoewel dit tropisch wortelgewas eigenlijk niets te maken heeft met ons geliefde knolgewas, gedijt de zoete aardappel, of bataat, wonderwel op onze velden. Een positief gevolg van de steeds warmer wordende zomers. Al brengt die warmte wel nieuwe uitdagingen met zich mee. De zoete aardappel heeft tijdens zijn groei erg veel water nodig. Toch oogst men al succesvol zo’n 100 hectare zoete aardappel per jaar in ons land, waarvan wij dan – lekker traditioneel – zoete frietjes of zoete puree maken.

Vorig artikel
Volgend artikel