diner
Agri & Food

Een bordje geluk – Zo organiseer je een stressvrij diner

15.12.2021
door Fokus Online

Weg met huidhonger dit eindejaar. We kunnen weer focussen op échte honger. En dan vooral op het stillen daarvan door feestelijke etentjes overgoten met een sausje van ons favoriete gezelschap. Maar hoe begin je nu weer aan zo’n diner voor meer dan twee?

Samen aan de feesttafel schuiven met iedereen die je graag ziet; het leek wel een utopie tijdens de eindejaarsperiode vorig jaar. Een feestelijk diner kan nog zo lekker klaargemaakt zijn, wanneer je het niet kan delen met anderen smaakt het maar half zo goed. Gelukkig is het dit jaar weer tijd om extra gezelschap en extra smaak toe te voegen aan dat feestmenu. 

Realistische verwachtingen

Wanneer het aankomt op het organiseren van een geslaagd diner, klop je graag aan bij culinair journaliste Barbara Serulus. Anderhalf jaar lang werkte ze samen met Johanna Goyvaerts en Tine Lejeune aan het kookboek ‘Diner. Een jaar samen aan tafel’. Doorheen het hele kookboek overheerst vooral één duidelijke gedachte: het feit dat jij besluit de keuken in te trekken en eten op tafel te zetten is zonder meer een teken van liefde. En dat wordt altijd gesmaakt. Een gedachte die alvast kan tellen als een eerste tip. 

 “Lekker eten, een mooi gedekte tafel en mensen met wie je dat eten kan delen is eigenlijk al meer dan voldoende om er een geslaagde avond van te maken”, vertelt Barbara daarover. “Leg jezelf geen te hoge druk op om het perfect te doen. Wees realistisch. Je mag echt op zoek gaan naar shortcuts. Weet je bijvoorbeeld van jezelf dat je niet goed bent in het maken van desserts? Aarzel dan niet om een lekkere doos pralines of vers ijs van een lokale foodonderneming op tafel te zetten. Dat kan je altijd nog afwerken met gepocheerd fruit of een gekocht koekje. Maak het jezelf niet moeilijker dan nodig.”

Je kan niet alles op het moment zelf doen, dus bereid je mise-en-place voor om het makkelijker te maken.

Voorbereiding

Om op het moment van het diner zelf stress te voorkomen, bereid je best al zoveel mogelijk voor. “Je kan niet alles op het moment zelf doen, dus bereid je mise-en-place voor om het makkelijker te maken. Was en pluk de kruiden, hak je noten fijn, snijd de groente, doe alles al wat op voorhand kan. Zo moet je alleen het bakken en de afwerking nog à la minute doen.”

De inschatting van de hoeveelheid tijd die je nodig hebt om het menu samen te stellen, hoort mee bij die voorbereiding. “Soms heb je geen tijd om een volledig menu klaar te maken. Focus dan bijvoorbeeld op een paar makkelijke starters zoals een jalapeño- of artisjokdip met wat crackers of frisse borrelnoten met een limoenblad. De tijd die je daardoor extra overhoudt, kan je investeren in je hoofdgerecht. Kijk voor je menu ook naar seizoensingrediënten en speel daar wat mee. Mix en match of stem de smaken op elkaar af: alles kan. Het menu op voorhand even uittesten is ook een aanrader. Zo kan je altijd nog aanpassingen aan je recepten maken wanneer je niet helemaal overtuigd bent van een combinatie. Bekijk het als een testdiner.”

Welke wijn?

Het eetmenu is één ding, een geslaagde wijnkeuze daarbij een tweede. Voor foodpairing passeren we bij sommelier Tawat Hattatammanoon van wijnbar Ta-nnin in Antwerpen. “Een van de belangrijkste tips die ik kan geven om een lekkere foodpairing neer te zetten? Proeven. Zolang je zelf niets proeft, weet je niet hoe het geheel zal uitdraaien. Komt die wijn goed uit bij dat gerecht? Verdwijnt hij in het geheel? Of overheerst hij net? Dat zijn vragen die je jezelf kan stellen.”

Daarbij moet je jezelf zeker niet houden aan de klassieke foodpairing. “Veel mensen combineren kaas standaard met rode wijn, terwijl kaas en witte wijn eigenlijk een betere combinatie zijn. Witte wijn wordt veel geserveerd bij vis of wit vlees, rode wijn bij rood vlees. Veel seafood gerechten kunnen ook smaken bij een lichte, rode wijn en vleesgerechten kunnen evengoed lekker zijn bij medium of full body witte wijnen. Probeer eens iets nieuws uit. Durf weg te stappen van voor de hand liggende keuzes en proef kritisch.”

“Heb je verschillende gerechtjes op tafel staan? Dan kan je spelen met zoute, zure en zoete aspecten in de gerechten en in de wijn, om zo tot een umami smaak te komen waarin alles een harmonieus geheel vormt. Proef wat ontbreekt en probeer zo een wijn te zoeken die de ontbrekende toets toevoegt aan het geheel. En vooral: kies een wijn die je zelf lekker vindt. (lacht)”

Vorig artikel
Volgend artikel