kerststemming
Bouwen & Wonen

Breng je huis in kerststemming

15.12.2021
door Fokus Online

Nu de feestperiode weer iets meer mag bruisen dan vorig jaar halen we enthousiast onze kerstdecoratie boven. Ditmaal zetten we de kerststemming – nog meer dan anders – in op sfeer en gezelligheid. Centraal staat de stralende feesttafel die wacht op haar gasten.

Terugkeren naar de essentie

Deze eindejaarsperiode keren we terug naar de essentie: gezellig samenzijn met familie en vrienden. Geen blingbling, wel volop sfeer en warmte. Alles draait om het gezelschap. Ook de aankleding van onze woning, aldus Leen Verstraelen, hoofdredactrice van interieurmagazine Stijlvol Wonen dat elk jaar uitpakt met een feestspecial: “De kerstperiode is hét moment om eens uit de band te springen. Dit jaar richten we ons op de feesttafel: na een ingetogen kerst vorig jaar kruipen we weer met meer volk rond de tafel. Die mag je laten stralen met trendy accenten. We zien bijvoorbeeld de seventies opnieuw tot leven komen met donkeroranje, bruine en terracotta tinten die je in je tafelkleed, servetten of kaarsen kan laten terugkomen.”

Tijd doorbrengen met de mensen die je het liefste hebt: daar gaat het om. En het meeste van die tijd zit je aan tafel, merkt Katrien Sterckx van Table in a Box op. Zij biedt all-in-one pakketten aan om die feesttafel en de kerststemming vlot en stressloos te decoreren. “Erg populair deze kerst is onze Woodland Wonder Box. Authentiek en nonchalant chique: met soepele katoenen servetten die je in een losse knoop draait en handgemaakte kandelaars. Zo creëer je een feestelijke, maar niet te gepolijste tafel. Nog een trend die het goed doet is buiten-naar-binnen brengen. Dat lukt al makkelijk door wat dennentakken speels op tafel te leggen, met daartussen wat gedroogde vruchten of enkele kerstballen die ook in je kerstboom terugkomen. De natuurlijke kleuren trek je door met groene servetten of een servies in aardetinten.”

Strooi de kerstdecoratie niet als confetti door het huis, maar hou het simpel. Ga voor een slimme mix van trends en sfeerbrengers.

- Leen Verstraelen, Stijlvol Wonen

Stralende tafel

Om een tafel te doen stralen hoef je alvast niet alles nieuw te kopen, stelt Katrien gerust: “Je kunt oude en nieuwe items met elkaar matchen of zelf iets maken, zoals een bloemstuk of de menukaart. Hou dan wel deze basisregels in gedachte: ga voor één hoofdkleur met maximaal twee accentkleuren en hou vast aan een bepaalde vorm – een rond bord op een ronde placemat met ronde cilinderkaarsen, bijvoorbeeld. Inspiratie kan je vaak uit je interieur halen: is dat klassiek of modern? Welke accentkleur zit er op je muur? Of heb je vooral natuurlijke materialen, zoals linnen gordijnen en parket? Trek die stijl door op tafel. Zo leunt de decoratie aan bij de ruimte en je persoonlijkheid.”

“Of waarom geen erfstuk op tafel plaatsen? Die mooie taartstaander van je oma of die kristallen kandelaar die anders toch maar stof vangt op zolder? Het kan een mooi centerpiece worden, waarmee je je gasten op herinneringen trakteert”, tipt Leen. “Koop je nieuwe stukken? Ga dan voor trendkleuren, maar in tijdloze natuurlijke materialen, zoals hout of keramiek. Ook leuk: start de traditie om elk jaar één nieuwe bijzondere kerstbal te kopen. Meteen een gespreksopener: deze kocht ik op reis, die bracht m’n tante mee, …”

Sfeer en gezelligheid

Ook rondom de tafel, in de rest van het interieur, draait de kerststemming om sfeer en gezelligheid: “Leg warme, zachte schapenvelletjes op die oude, niet meer zo mooie tuinstoelen of zachte dekentjes in warme aardetinten in het salon. Plaats een vuurkorf, grote kaarsen of een schaal met theelichtjes: de winter vraagt om warmte en licht. Ook geurkaarsen met typische wintergeuren als kaneel of steranijs scheppen sfeer, misschien roepen ze zelfs herinneringen op aan dat ene kerstdessert waar je als kind zo zot van was.”

Je huis in kerststemming brengen, hoeft alvast niet moeilijk of duur te zijn. “Het geheim zit hem in een slimme mix van basics en sfeerbrengers”, weet Leen. “Strooi de kerstdecoratie niet als confetti door het huis, maar hou het simpel: hang een krans aan de deur of zet een vaas met dennengroen in de gang ter verwelkoming, laat kaarslicht flakkeren in de living en zet een grote glazen vaas met glitterende kerstballen en fonkelende lichtjes op het aanrecht van je open keuken … want ja, een beetje glitter & glamour hoort er natuurlijk bij. Je moet het alleen weten te doseren.”

Vorig artikel
Volgend artikel