Interview door Rosalie Van Hoof

Miguel Wiels: ‘Bij mij past er één leuze: life is beautiful’

Zondagskind en ambachtelijke deuntjeskneder Miguel Wiels werd het afgelopen jaar 50. Een mijlpaal die hij onbezongen voorbij liet glijden. ‘Ik wil mijn jeugdigheid behouden’, zegt de man die onsterfelijkheid vond in Vlaamse evergreens.

Als pianist en componist heeft Miguel Wiels zich in het collectief muziekgeheugen van ons land gewurmd. Hij werkte mee aan maar liefst 248 liedjes en 22 K3-albums. In 2021 besloot hij andere muzikale horizonten op te zoeken. “Ik heb geen spijt van mijn beslissing om te stoppen als liedjesschrijver voor de groep. Ik ben 23 jaar met dat project bezig geweest. Het was ook geen impulsieve beslissing om dat hoofdstuk af te sluiten. Ik had er lef en zekerheid voor nodig, maar stoppen was de beste beslissing. Voor mezelf, maar ook voor K3. Afstand nemen laat opnieuw frisheid toe.”

U bent een componist in hart en nieren. Hoe komt u telkens tot zulke catchy melodietjes?

“Ik ben de antipool van de romantische kunstenaar die ’s nachts in zijn bed plots een creatieve ingeving krijgt. Voor mij is muziek maken een echte ambacht. Ik treed al op sinds mijn tiende, dus ik ken de stiel door en door. Die ervaring, in combinatie met wat aanleg en talent, maakt dat wanneer ik achter de piano kruip, ik er bijna altijd in slaag een melodietje te componeren. Daarbij heb ik een buikgevoel dat nogal goed overeen blijkt te komen met dat van Jan Modaal: vind ik iets leuk, dan slaat dat regelmatig aan. Muziek maken is voor mij zelfs zodanig verbonden met mijn werk, dat ik in mijn vrije tijd nooit voor mijn plezier muziek speel of luister. Wie weet geniet ik wel weer onbevangen van muziek wanneer ik stop met het zelf te maken.”

Bent u dan van plan de piano voorgoed te sluiten?

“Neen, zeker niet, maar het afgelopen jaar ben ik 50 geworden – een mijlpaal die ik bewust niet gevierd heb – en dat heeft me aan het denken gezet. Ik treed vaak op met Niels Destadsbader en sta daar dan als 50’er naast een jong veulen van 34 dat er op de koop toe ook nog eens geweldig uitziet. Ik voel me nog heel jong van geest en geniet ontzettend hard van mijn job, maar als ik in de spiegel kijk zie ik wel een man van 50. Wanneer het tijd is om de eer aan de nieuwe generatie te laten, zal ik dat zeker doen. Ik wil me niet vastklampen aan postjes. Het idee dat bepaalde liedjes van me nog lang na mijn dood zullen voortleven maakt me wel blij.”

Het leven lacht me toe, en ik ben me daar griezelig bewust van.

- Miguel Wiels

Uw verjaardag kwam met gemengde gevoelens. Hoe blikt u terug op de rest van 2022?

“In januari deden we een 24 uur live (een concert dat 24 uur duurde en door Miguel Wiels werd bedacht om aandacht te vragen voor de muzieksector tijdens de coronapandemie, nvdr.). Daar ben ik enorm fier op. Verder hebben Niels en ik weer een fantastische zomer gehad en op leuke festivals gespeeld. 2022 heeft mij meer van het goeds gegeven dat mijn leven is. Ik ben gezegend met een bijna perfect leven: ik heb twee prachtige kinderen, een geweldige vrouw, mijn beide ouders leven nog en ik heb van mijn kinderdroom mijn job kunnen maken. Het leven lacht me toe, en ik ben me daar griezelig bewust van. Bij mij past er één leuze: life is beautiful.”

Heeft u bepaalde tradities om het oude jaar af te sluiten?

Kerst staat voor mij gelijk aan tijd met de familie doorbrengen én aan een bezoekje aan de kerstmarkt – niets kan tippen aan het gevoel van een beetje verkleumd aan een glühwein nippen. Oudjaar is daarentegen een moment waarop onze dichte vriendengroep op zichzelf terugplooit. We komen allemaal gezellig samen en blijven bij elkaar slapen. Dat is geen decadent feest, maar net een moment van samenkomen en qualitytime spenderen met vrienden: goed eten, lekkere wijn drinken, bijpraten… We vormen dan meestal een kliekje en gaan door tot 2 januari. Het is een traditie die niemand van ons zou willen missen.”

Miguel Wiels

2023 staat voor de deur. Wat brengt het volgende jaar voor u?

“Niels en ik werken aan een nieuw album. Dat is een grote uitdaging, want we vinden dat dit zijn beste album ooit moet worden. Op persoonlijk vlak is het mijn voornemen om te stoppen met sigaartjes roken en een paar kilo’s kwijt te raken. Ik ben geen kettingroker, hoor. Soms gaan er weken voorbij waarin ik niet rook. Nu, 2023 is lang. Het kan goed zijn dat ik deze voornemens pas in december 2023 waarmaak (lacht).”

Smart
fact

De feestdagen staan ook gelijk aan de afspeellijsten met klassiekers. Welk nummer is voor u de ultieme klassieker?

“Dat is een moeilijke vraag. Er zijn ontzettend veel nummers die ik ongelooflijk goed vind. Maar de absolute klassieker waarop ik niet kan blijven stilzitten, is zonder twijfel ‘Dancing Queen’ van ABBA. Ik heb dat nummer al een triljoen keer beluisterd, en toch ontdek ik nog regelmatig nieuwe aspecten. Ik verafgood ABBA een beetje, en dan vooral dit nummer. Het is geniaal.”

10.12.2022
door Rosalie Van Hoof
Vorig artikel
Volgend artikel