haard
Lifestyle

Je huis is een haard waard

17.12.2020
door Fokus-online.be

De decembermaand staat helemaal in het teken van sfeer. De eindejaarsfeesten komen eraan: we zitten gemoedelijk samen met familie en vrienden, we nemen de tijd om zorgeloos te genieten van een hapje en een tapje. Onnodig te zeggen dat een haard dit plaatje compleet maakt.

Zelden brengen we zoveel tijd binnenshuis door als in de koude en donkere wintermaanden. Zeker in coronatijden waarbij #blijfinjekot niet de zoveelste hashtag is op de sociale media, maar van belang is voor de hele samenleving. We kunnen het thuis maar best zo gezellig mogelijk maken. Extra theelichtjes op de salontafel, knipperende lampjes in de kerstboom: de stap naar knetterende vlammen in een haard is echt niet zo groot meer.

Weg met die donkere gedachten

We willen allemaal zo snel mogelijk dit crisisjaar achter ons laten en des te meer grootse plannen maken voor het nieuwe jaar. Een lichtere toekomst. Een haard in huis is niet noodzakelijk het eerste waaraan we denken. Toch is het meer dan een overweging waard. Te meer daar we met een gerust gemoed kunnen afstappen van de idee dat een haard niet duurzaam zou kunnen zijn. Een traditionele haard is vaak niet de beste keuze als het milieu je lief is. Gelukkig zijn er tegenwoordig voldoende haarden op de markt waarbij de impact op het milieu minimaal of zelfs nihil is.

Denk bijvoorbeeld aan hybride inbouwhaarden die elektriciteit en gas met elkaar combineren. Ledprojectie vervangt een deel van de vlammen en voorziet de houtstammen en het asbed van een rode gloed, waardoor een rijk vuurbeeld gecreëerd wordt met de helft van het gasverbruik van een echte haard. Een nieuwe oplossing is een haard op basis van een verrassende brandstof: water. Een revolutionaire combinatie van opwervelende koudwaternevel en ledlicht staat in voor een net-echte, driedimensionele haardervaring, geknisper van de vlammen inbegrepen.

Door te kijken naar een fascinerend vlammenspel kunnen we tot rust komen, de dagelijkse stress van ons afzetten en onze zorgen even vergeten.

Honderd procent sfeer

Terwijl vroeger een haard een noodzakelijke bron van verwarming was, zijn de woningen nu zo goed geïsoleerd en voorzien van andere systemen, dat we vaak het nut van een haard niet meer inzien. De haard moet nu dus vooral een prettige sfeer creëren. Door te kijken naar een fascinerend vlammenspel kunnen we tot rust komen, de dagelijkse stress van ons afzetten en onze zorgen even vergeten. Bij de laatste generatie haarden is ook nog nieuwe ledlichtoptica ingebouwd die voor een dynamische verlichting en een deel van de hout- of gasvlammen vervangt. Lichtintensiteit, -dynamiek en zelfs de lichtkleuren zijn naast diverse presets of moods naar eigen voorkeur instelbaar. Aanpassingen zijn eenvoudig, via een standaardapp voor smartphone of tablet.

Voor wie een haard blijft associëren met het voelen van een aangename warmte, bestaat nu de vooruitstrevende optie van een elektrische, geruisloze bijverwarmingsunit. Deze blaast de warme lucht via het haardglas het interieur in. De uitblaasopening is volledig in de haardkast geïntegreerd en te bedienen via de meegeleverde afstandsbediening.

Altijd en overal

Zulke sfeerhaarden zijn uitermate duurzaam, helemaal passend in deze tijd, waarin we graag, maar liefst ook verantwoord, willen genieten. Door één enkele druk op de knop komt de gezelligheid in huis. Zo kunnen we vaker en sneller ‘heel even het haardvuur aansteken’ en er ook het hele jaar door van genieten. Bij sfeerhaarden die werken op stroom en koudwaternevel komt er zelfs helemaal geen roet of fijnstof te pas. Ook een schoorsteen is niet nodig, en een stopcontact en een wateraansluiting volstaan.

Deze hightech inbouwhaarden kunnen ook overal geplaatst worden, van hoge appartementsgebouwen tot woningen zonder vaste gasaansluiting. Architecten integreren deze sfeerhaarden ook steeds meer in publieke ruimtes zoals hotels en restaurants; ze zijn immers makkelijk in onderhoud en heel gebruiksvriendelijk. Ook thuis kunnen we ons verwennen met dit staaltje innovatieve en toekomstbestendige interieurarchitectuur.

Vorig artikel
Volgend artikel