gezin
Fokus Podcast

Waarom verbinding maken binnen het gezin relevanter is dan ooit

06.02.2023
door Bavo Boutsen

Hoewel het belang van verbindings- en ontspanningsmomenten binnen het gezin nooit eerder zo groot was, is het creëren van dit soort momenten vandaag moeilijker dan ooit. Dat is een spanningsveld dat psychologisch en maatschappelijk zeker niet mag worden onderschat. Het vormt voor spelers uit de toeristische en culturele sector ook een waardevol vertrekpunt om hun aanbod op af stemmen. Dat staat centraal in deze alweer boeiende aflevering van Fokus podcast, die meteen ook een aantal concrete tips voor ideale gezinsmomenten probeert mee te geven. 

Decennialang waren de meeste gezinnen op geregelde tijdstippen te vinden voor hetzelfde beeldscherm, om er te genieten van een meeslepend verhaal op maat van het hele gezelschap. Dat haast heilige tv-moment lijkt vandaag echter steeds meer verleden tijd. Tegenwoordig zitten de meeste gezinsleden, zelfs wanneer ze samen voor de buis zitten, vooral elk naar hun eigen scherm te kijken. Zelfs al is het gezin dus samen, toch is er van verbinding dus niet echt sprake.

Deze herkenbare scène staat symbool voor een bredere beweging in onze samenleving. Door de enorme toename aan mogelijkheden en het ontstaan van aparte leefwerelden voor iedere leeftijdscategorie, is het voor gezinnen steeds moeilijker te verbinden en echt ‘samen’ te zijn. Dat voelt ook psychologe Natalie De Schepper steeds duidelijker. “Omdat we noden steeds individueler gaan bekijken, is het steeds moeilijker om collectieve momenten te creëren”, vertelt ze in ons podcastgesprek. “Bovendien hebben we het ook allemaal drukker dan ooit, waardoor het steeds moeilijk lijkt geworden om tijd te maken voor elkaar.” 

Onthaasting 

Deze context zorgt ervoor dat activiteiten die je met het hele gezin samen kan doen, vandaag relevanter zijn dan ooit. Dat voelen ze ook bij Center Parcs, waar ze dagelijks heel wat gezinnen over de vloer krijgen, die steeds vaker aangeven hoeveel waarde ze hier voor hen aan verbonden is. Liesbeth Vandamme, Sales Director bij Groupe Pierre et Vacances en Center Parcs, wijst in deze context ook op het effect van corona, dat onze collectieve visie op gezinsactiviteiten duidelijk heeft beïnvloed. “Daar waar wij vroeger gezien werden als een weekendje weg, worden we vandaag steeds meer gezien als een vakantiebestemming.” 

Met andere woorden: omdat we steeds meer beseffen dat het op vakantie vooral belangrijk is om samen te kunnen zijn, is de mentaliteit van vakantiegangers in vakantieparken is duidelijk gewijzigd. “Vroeger vonden ze het jammer dat ze niet alle activiteiten ‘gedaan hadden’ op het einde van hun verblijf. Vandaag zie je dat men vooral wil onthaasten. Bijvoorbeeld: onze uitleendienst van gezelschapsspelletjes was nog nooit zo populair. Vroeger hadden die bij ons nochtans het imago van saai te zijn”, lacht Vandamme. 

Die tendens worden ze ook in Turnhout gewaar. Deze centrumstad krijgt sinds corona namelijk steeds meer toeristen over de vloer. Zij worden vooral aangetrokken door de kleinschaligheid. “Turnhout is een 15-minutenstad, wat betekent dat je alles wat je nodig zou hebben binnen die afstand kan vinden”, verduidelijkt Stijn Adriaensens, schepen van toerisme in Turnhout en een van onze tafelgasten in de podcast. “Ook ligt de stad vlak aan een natuurgebied, is alles eigenlijk op wandelafstand en hebben wij geen problemen rond mobiliteit. Bezoekers zullen bij ons dus niet te maken krijgen met de typische gejaagdheid van de stad.”

(Her-)ontdekkingstocht

Turnhout is de afgelopen coronaperiode dus (her-)ontdekt door toeristen en heeft bijgevolg steeds meer voorzieningen voor toeristen. Ook op maat van het gezin. Hetzelfde kan gezegd worden van het SMAK. Ook het bekende Gentse museum probeert namelijk een plek te zijn de onderlinge verbinding tussen gezinsleden willen versterken. Meer nog, dat doen ze zelfs steeds bewuster, zo blijkt ook uit het gesprek. 

“We zorgen er dus voor dat kinderen niet gewoon meekomen met hun ouders en eigenlijk niet te doen hebben, maar actief worden betrokken in dit verhaal”, legt Aline van Nereaux, verantwoordelijke publieksparticipatie bij het Gentse Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (SMAK), uit. “Als museum maken wij het dus mogelijk voor gezinnen om samen te komen kijken naar kunst. Dat doen we door bij elke tentoonstelling een soort van ontdekkingstocht te maken. Dat is een papieren gids waarin activiteiten staan die je samen kan doen doorheen de tentoonstelling.”  

Op deze manier wordt tijdens de podcast duidelijk dat een museumbezoek veel “verbindender” kan werken dan vele mensen op het eerst zicht misschien denken. In de wetenschap dat dit nooit eerder zo moeilijk te bereiken was, is dit dus zeker het overwegen waard. Net als een bezoekje aan Center Parcs of een uitstapje naar Turnhout. De weg er naartoe biedt dan misschien de ideale context om – samen met het hele gezin, uiteraard – naar deze podcast te luisteren. Het is maar een ideetje. 

Vorig artikel
Volgend artikel