kleur
Mode

Knallen in kleur, alles geven in glitter

10.12.2022
door Ellen Van Hoegaerden

Een goede voorbereiding is de sleutel tot succes, en dat geldt zeker voor de feestdagen. Je menu is klaar, de uitnodigingen zijn verstuurd en de kerstboom staat er – versierd en al. Dan rest er nog enkel je look: welke trends heersen er deze feestdagen? Spoiler alert: het mag al eens wat meer zijn. 

MODE
Jody Van Geert
Sterrenstylist, auteur ‘Only Style’
@jodyvgstylist

“Voor mannen zien we veel beige, met ecru als vernieuwende kleur die de aandacht trekt. Voor de feestdagen kan dat heel mooi zijn. Een man hoeft trouwens niet altijd een hemd te dragen, een coltrui kan ook elegant en zelfs sexy zijn. Felle kleuren zie je eveneens in outfits voor de man. Het misstaat niet om een rood pak te dragen, of om met bordeaux- of goudtinten te werken.

Voor vrouwen zijn maatpakken in. Die vind je terug in elegante stoffen of hebben een eerder boxy model. Pailletten komen nu meer dan ooit terug in onze feestkledij, want mensen willen echt feestvieren. Er zijn nog nooit zoveel veren geweest in ons hedendaags modebeeld. Outfits met veren en pluimen zijn typisch jaren 20-30, maar nu zie je stukken volledig in veren of kostuumvesten waar veren aan zijn gezet. Er wordt veel gebruikgemaakt van kleur en speelsheid. 

Wat zeker niet mag ontbreken: goed ondergoed om in te feesten. Je mag dit jaar zeker all the way gaan, en dat vult iedereen natuurlijk anders in. Voor de ene zijn dat pailletten of pluimen, voor de ander zijn dat glitters. Want ook dat zie je veel terugkomen: outfits of delen ervan volledig in glitterstenen. Ten slotte blijven ook jumpsuits in, en tule. Let wel op dat je niet alles in één outfit steekt. Ik ben zeker voor uitbundigheid, maar probeer te doseren zodat het allemaal klopt.” 

ACCESSOIRES
Paulien Riemis
Blogger, model en content creator
@paulienriemis

“Lange handschoenen zijn helemaal terug. Ideaal voor een wintercocktailfeest tijdens de kerstdagen of voor een werkevent, om je winterjas te combineren met lange leren handschoenen in felle kleuren. Ook riemen kunnen een outfit feestelijker maken. Dat kan in de vorm van (skater)kettingen, maar ik denk zelf aan een Chanel-inspired riem die langs de zijkant van je pantalon hangt, met een mooi logo of een kristal eraan. Want alles is kristal nu: tassen, schoenen, chokers, oorbellen… Zelfs de doorzichtige topjes om ergens over te dragen. Wat voor mij ook telt als accessoire zijn korsetriemen die je nog over een blouse of topje kunt dragen. Die geven meteen een extra touch aan een simpele outfit. 

Ik heb de indruk dat iedereen zich graag meer opkleedt en minimalisme links laat liggen. Alleszins, op vlak van accessoires. Alles heeft glitter en kleuren, vooral veel fuchsia. Maar het belangrijkste is dat je doet wat goed voelt. Al wil je Crocs™ aandoen onder je feestjurk – doe het dan met bling en een glittersok (lacht). Niet inperken, gewoon maximalism

Een laatste tip om een outfit feestelijker te maken, is een grote statementoorbel. Kies voor een asymmetrische oorbel, bijvoorbeeld één lange en een kortere, dat geeft direct een andere vibe. Ten slotte blijf ik ook fan van een mooie diadeem, bijvoorbeeld met pailletten. Alles komt terug, ook Y2K en 2012-trends zoals kniekousen.” 

kleur

HUID- EN HAARVERZORGING
Jonathan Zegbe
Co-founder Enfnts Terribles Magazine, blogger
@enfntsterribles/@jonthegold

“Na de coronaperiode is het tijd om ons te laten zien. Qua kapsels werkt een broske altijd goed, maar het mag ook gekker. Elke feestdag telt! Kleur je haar – platinumblond, blauw, met een luipaardprint… – want uit je comfortzone komen is toegelaten. Een clean cut, met de zijkanten weggeschoren, is tegenwoordig de vibe. Als Afrikaanse man werken breads altijd, maar ook twists en dreadlocks, die eindelijk geaccepteerd en mooi verzorgd worden.  

Op vlak van haarstyling is het belangrijk om op voorhand een diepgaande behandeling te doen: shampoo, conditioner, haarmasker… Voed je scalp en laat je haar ademen. Nadien kun je de gewenste producten gebruiken, zoals haargels of poeders. Iedereen heeft een eigen haartextuur, speel ermee. Arabische jongeren laten tegenwoordig hun mooie, natuurlijke krullen zien. Je moet je haar niet proberen veranderen, omarm het en werk met wat je hebt.

Als het op huidverzorging aankomt, kun je niet zonder crèmes, facewash of serums. Toch niet als je een betere huidkwaliteit of -bescherming wilt. Eens zo belangrijk als je in de stad woont. We zien dat mannen hun gamma enorm uitbreiden, met al eens een masker, een diepe reiniging van de huid of een lipscrub – meteen een tip voor de rokers. Het wordt meer aanvaard dat een man de tijd neemt om te zorgen voor hair, body and soul, als onderdeel van een zelfzorgroutine.” 

SCHOENEN
Hakim Chatar
Dj en host ‘Sneak Peek’
@hakimm_

“Voor 2023 zie ik meer samenwerkingen tussen een sneaker/sportmerk en een high-end luxemerk, zoals Nike x Louis Vuitton of Adidas x Gucci. Net zoals ze tegenwoordig 90s muziek samplen en in een nieuw jasje steken, doen ze dat nu ook met sneakers: een oud model uit de jaren 90/00 dat het niet goed deed, krijgt een update. Er is ook meer durf qua design en kleurgebruik. Ieder jaar tijdens de feestdagen brengt een bepaald merk ook een thema-editie uit. Vorig jaar kocht ik bijvoorbeeld sneakers in ‘Home Alone’-thema. 

Waar je zeker op moet letten: betaal niet te veel. De resell-markt is een booming business waar je iedere mogelijke sneaker kunt terugvinden. Denk goed na of het dat waard is en of je ze effectief gaat dragen. Koop je een waardevolle sneaker om door te verkopen, dan zul je verlies maken, gezien je daar waarschijnlijk al te veel voor hebt betaald. En kijk dus zeker op tweedehandssites. Daar kun je aan een goede prijs heel wat leuke sneakers scoren.

Ten slotte, wil je tijdens de feestdagen flexen met een mooi paar, maar je hebt schrik dat ze vuil worden, gebruik dan best een beschermende spray. Achteraf verwijder je het vuil veel gemakkelijker. Wil je als goed voornemen meer sporten, dan zoek je best sneakers die geschikt zijn voor het sporttype. Dan primeren de grip en het comfort over de look.”

Vorig artikel
Volgend artikel