bestemmingen
Reizen

Grote resorts zijn weer helemaal terug

08.06.2022
door Ciara Reid

Sinds begin dit jaar mag onze wereld opnieuw verder reiken dan de vier muren van onze woonkamer. En de Belgen staan te popelen om die opnieuw te ontdekken. Bye bye bungalowparken en bubbelreizen, hello exotische bestemmingen en all-informules.

Vooral het gebrek aan spontaniteit en flexibiliteit viel zwaar”, vertelt reisblogger Caroline Muller (@veggiewayfarer). “Inpakken en wegwezen, dat zat er niet meer in. De maatregelen zorgden niet alleen voor stress en extra voorbereiding, ze deden ook een stuk culturele immersie teniet. Mensen kijken uit naar het ongedwongen con- tact met andere mensen en culturen”, zegt Muller. Piet Demeyere, Head of External Communications bij TUI Belgium, beaamt dit: “Onderzoek bij onze klanten toonde aan dat de reisbeperkingen een negatief effect hadden op hun levenskwaliteit.”

Sinds de versoepelingen van de coronaregels kiezen mensen meer dan ooit voor exotische bestemmingen. Na de twee jaar durende reisbeperkingen willen ze eindelijk hun droombestemming aandoen. De buitenlandse lokroep weerklinkt ook bij TUI. “Vakantieregio’s die de voorbije twee jaar goed scoorden, zoals de Belgische kust, Zeeland en Frankrijk, moeten opnieuw plaatsmaken voor de traditionele bestemmingen zoals Turkije, Tunesië, Spanje en Griekenland. Ook Mexico doet het goed. Daarnaast zijn de grote resorts ook weer helemaal terug”, schetst Demeyere de reisbestemmingen van 2022.

“Voor langere vakanties luidt het motto: hoe verder hoe liever. Maar voor kortere reisjes blijft het eigen land, of net buiten de grens, wel in trek. Denk aan natuur, rust of avontuur, zoals slow cabins, yogaretreats of wandel- en fietsvakanties”, zegt Muller.

“De wereld evolueert, en zo ook de reissector. Pakketreizen werden tot voor enkele jaren als te weinig creatief beschouwd, maar dat is tegenwoordig anders. Ze worden nu vaak gezien als de optimale manier om te ontspannen”, zegt Demeyere. “Mensen zijn op zoek naar qualitytime waarbij niets moet. Ook het vertrouwen in de reisagent is terug, zeker in crisistijden.”

Pakketreizen werden tot voor enkele jaren als te weinig creatief beschouwd, maar dat is tegenwoordig anders.

— Piet Demeyere, TUI Belgium

Duurzaamheid

“Een andere belangrijke evolutie is duurzaamheid”, zegt Muller. “Ik hoop dat het bewustzijn over het klimaat zal uitgroeien tot een mindset shift. Momenteel zien we deze tendens vooral bij jongeren, mensen met tijd, of oudere mensen met een groter reisbudget.”

“Als touroperator is duurzaamheid vanuit zowel ecologisch als economisch standpunt belangrijk. Vliegreizen staan haaks op duurzaamheid, maar mensen zijn vaak een stuk meer wereldburger geworden en willen dat niet meer afgeven. We doen forse investeringen om onze vloot te moderniseren. Onze nieuwe toestellen verbruiken minder, zijn veiliger en veroorzaken minder geluidshinder. Daarnaast worden onze partnerhotels geaudit op duurzaamheid en tewerkstellingsvoorwaarden. Tot slot hebben we een fonds, de TUI Care Foundation, waarmee we duurzaamheidsinitiatieven op onze bestemmingen ondersteunen”, besluit Demeyere.

Verborgen parels

Naast de terugkeer van de klassieke bestemmingen, zijn ook enkele verborgen parels in trek. “Het Italiaanse Umbrië wordt niet alleen geroemd om de uitmuntende wijn, maar ook om uitzichten die Toscane in de schaduw stellen”, zegt Muller. “Ook Iran is een aanrader. Laat je niet beïnvloeden door de media, maar ontdek de pracht en praal die het land te bieden heeft. Zelf ga ik deze zomer naar Armenië en Georgië en in het najaar naar Australië of Afrika”, vertelt Muller.

“De Portugese eilanden Madeira en de Azoren zijn echte verborgen parels. Je vindt er adembenemende natuur zonder massatoerisme. Ook de Griekse eilanden Samos en Santorini, die minder gekend zijn dan Kreta of Rhodos, zijn het ontdekken waard”, tipt Demeyere. Hij trekt in het voorjaar zelf naar Madeira. “En in het najaar naar Cambodja, wat al jaren op mijn verlanglijstje staat”, zegt Demeyere.

Tot slot hebben beide reisexperts nog een gouden tip. “Treinreizen zijn heerlijk omdat de rit op zich al een deel van het avontuur is. Daarnaast moedig ik mensen ook aan om de lokale economie zoveel mogelijk te ondersteunen”, besluit Muller. Demeyere raadt aan om zo vroeg mogelijk te boeken. Zo kun je niet alleen genieten van vroegboekkortingen en andere voordelen, maar dreig je niet naast je droombestemming te grijpen door capaciteitsbeperkingen van hotels.

Vorig artikel
Volgend artikel