Australische
Reizen

4 redenen om te kiezen voor de Australische bucketlistreiservaring

Een rondreis door Australië is voor de meesten onder ons een once in a lifetime experience. De onmetelijkheid die het land kenmerkt, zowel in omvang als in verscheidenheid van natuur en cultuur, maakt het een gedroomde vakantie-ervaring. Wij zetten vier bouwstenen van deze unieke belevenis op een rijtje.

Unieke fauna

Terwijl wereldwijd tal van landen in toeristische brochures proberen uitpakken met hun unieke fauna, is Australië zonder enige twijfel het land waarvoor deze beschrijving het duidelijkst geldt. Zo komt maar liefst 80 procent van de dierenpopulatie in het land enkel voor in Australië. Dit gaat niet enkel over kangoeroes of koala’s, zonder twijfel de bekendste nationale symbolen van het land, maar bijvoorbeeld ook over een enorme vogelpopulatie, het vogelbekdier of de wombat. Dit laatste is een stevig buideldier dat voornamelijk leeft in droge bossen in het zuidoosten van Australië. Wie nog droger gebied opzoekt en zich begeeft in Australische woestijnen, bevindt zich dan weer in het leefgebied van de dingo’s. Deze verwilderde honden stammen af van de Indische steppewolf en werden ooit vermoedelijk als huisdier naar het eiland gebracht. Vandaag leven ze down under in het wild.

Oudste kunst ter wereld

Een bezoek aan Australië is simpelweg niet compleet zonder een kennismaking met de Aboriginalcultuur. Deze gemeenschap beschikt over een cultuur die volgens schattingen tot wel 60.000 jaar oud is en daarmee de oudste nog levende cultuur op aarde is. Deze groep is ook verantwoordelijk voor heel wat zogenoemde rock art of rotsschilderingen verspreid over het hele land. Deze tekeningen zijn de oudste nog bestaande kunstwerken van de planeet. Wetenschappers gaan ervan uit dat een aantal van deze tekeningen tot wel dubbel zo oud zijn als de Egyptische piramides. De impact van de Aboriginalcultuur is ook heel duidelijk voelbaar in het hedendaagse Australië. Zo zijn heel wat Engelse woorden afkomstig uit de taal van dit inheemse volk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de benamingen voor typische Australische diersoorten als koala’s, kangoeroe en kookaburra.

Australische

Kust

Maar liefst 90 procent van de Australische bevolking woont aan de kust. Dat komt uiteraard omdat het binnenland voor een groot deel uit woestijngebied bestaat. Bovendien telt de Australische kustlijn een aantal iconische steden als Perth, Sydney en Melbourne, waar heel wat mensen hun verblijfplaats hebben. Vanuit deze realiteit hoeft het uiteraard niet te verbazen dat het beachlife een integraal deel is van de Australische cultuur en samenleving. Zo zijn er tal van bekende stranden zoals Bondi Beach of Port Macquarie, maar evengoed ook honderden kleinere kustplaatsjes. Op heel wat van deze plekken kun je terecht om te surfen of voor de iconische beachparty’s. Die matchen perfect met de outgoing volksaard van de gemiddelde Ozzie, die sowieso erg op het buitenleven gericht is en met plezier een praatje slaat met bezoekers.

Schoonste lucht

Door zijn afgelegen ligging en de aanwezigheid van heel wat nationale parken is Tasmanië, het eiland ten zuidoosten van Australië, de plek met de zuiverste lucht ter wereld. De luchtkwaliteit is er vergelijkbaar met die van Antarctica. Natuurliefhebbers kunnen op dit wandelparadijs heel duidelijk aan hun trekken komen. Ook met de mountainbike of de kajak kun je je hier uitleven. Extra interessant hierbij is dat veel van deze faciliteiten nadrukkelijk streven naar een maximaal behoud van de natuur. Zo nam in heel Australië, waar men de voorbije jaren steeds duidelijker geconfronteerd wordt met de gevolgen van de klimaatverandering en daardoor bekend staat als een klimaatbewuste samenleving, het aantal ecolodges de voorbije jaren hand over hand toe. Vandaag vormen ze zelfs stilaan een van de kenmerken van het toeristische landschap.

14.12.2023
door Fokus Online

In samenwerking met

TravelEssence is een gespecialiseerd travel agency actief in België en Nederland. Ze organiseren reizen op maat naar Australië en Nieuw-Zeeland. Kleinschaligheid en duurzaamheid vormen hierbij de uitgangspunten. Het team, bestaande uit een tiental reisadviseurs met tonnen reiservaring, werkt hiervoor samen met een groep van lokale partners ter plaatse die dezelfde visie delen. 

Ontdek meer

Vorig artikel
Volgend artikel