soloreizen
Reizen

De wereld ontdekken: solo maar niet alleen

19.03.2024
door Ciara Reid

Soloreizen is niet langer een trend. Gedreven door avontuur en persoonlijke ontwikkeling willen steeds meer vrouwen de wereld ontdekken, vaak in hun eentje. Reisblogger Caroline Muller en Zina Bencheikh, Managing Director van een reisorganisatie, delen hun beste tips over bestemmingen, voorbereiding en onderdompeling in lokale culturen.

Caroline Muller (36), @veggiewayfairer op Instagram, is een voltijdse reisblogger en fotograaf met een achtergrond in Chinees en marketing. Dankzij haar Nieuw-Zeelandse achtergrond reist ze al van jongs af aan de wereld rond. Haar eerste soloreis naar China na het middelbaar markeerde het begin van een levenslange passie voor solo travel.

Bij Intrepid (in België vertegenwoordigd door Joker) zijn ongeveer de helft van de klanten soloreizigers, waarvan bijna 70% vrouwen. De leeftijd varieert, van twintigers die hun eerste solo-avontuur beleven tot vrouwen die net met pensioen zijn gegaan of van wie de kinderen het huis uit zijn. Intrepid biedt reizen op maat van vrouwen en met specifieke maatregelen, gaande van veiligheidstips tot diverse groepsactiviteiten. Zina Bencheikh, Managing Director voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika, benadrukt het belang en de transformatieve impact van soloreizen.

Een gewaarschuwde vrouw is er twee waard 

“Er zijn maar weinig bestemmingen die ‘vrouwonvriendelijk’ zijn, al moet je als vrouw wel meer op je hoede zijn dan een man. Dit is geen teken van zwakte, maar als vrouw moeten we het spel simpelweg met andere regels spelen. Laat je niet wijsmaken dat vrouwen niet alleen kunnen reizen; misogynie hoort niet thuis anno 2024. Het is doorgaans makkelijker om te reizen in landen waar je de taal spreekt. Zo kun je hulp vragen en het vergemakkelijkt reizen met openbaar vervoer. Europa is een goede start voor de eerste soloreis”, zegt Caroline Muller, reisblogger. “Maar je kunt ook onbekend terrein verkennen. Informeer je op voorhand over je bestemming en gebruik je gezond verstand: pronk niet met dure spullen, wees voorzichtig in afgelegen gebieden en let op je drankje tijdens het uitgaan.”

Technologie maakt het ook makkelijker om te reizen. “Ik koop altijd een lokale simkaart met 4G, zodat ik overal toegang heb tot Google Maps of Google Translate. Met een eSIM kun je tot acht simkaarten activeren op je iPhone zonder een fysieke kaart te kopen. Uit voorzorg neem ik ook altijd twee kredietkaarten mee, voor het geval mijn tas wordt gestolen”, zegt Muller.

“Bij Intrepid werken we met mensen die deel uitmaken van lokale gemeenschappen. Dit helpt ons om de omstandigheden te monitoren en veilige bestemmingen te selecteren”, zegt Bencheikh. “Daarnaast is zelf onderzoek voeren naar je bestemming essentieel voor een veilige en fijne reis. Op onze website delen we tips zodat mensen zich kunnen voorbereiden,” zegt Bencheikh.

Ook Muller adviseert om je te verdiepen in de culturele normen van je reisbestemming. “Voor vertrek lees ik me grondig in, van culturele faux-pas tot dresscodes. Op blogs van andere reizigers vind je vaak nuttige info”, raadt ze aan.

We staan in contact met lokale gemeenschappen. Dit helpt ons om omstandigheden te monitoren en veilige bestemmingen te selecteren.

- Zina Bencheikh, Intrepid

Cultuur, verbinding en empowerment

Soloreizen gaat verder dan avontuur; het draagt bij aan persoonlijke groei en empowerment. “Ik ben van nature erg nieuwsgierig en kom graag in contact met verschillende mensen om hun cultuur en tradities te ontdekken. Tijdens mijn soloreis door Zuid-Amerika verbleef ik aanvankelijk in hostels. Ik trok er met medereizigers op uit en genoot ’s avonds van het nachtleven. Naarmate mijn taalvaardigheid verbeterde, deed ik vaker aan couchsurfing – overnachten bij lokale mensen – zodat ik de plaatselijke cultuur beter kon opnemen. Op die manier kon ik ook plekken ontdekken die anders voor soloreizigers ontoegankelijk zijn. In 2019 reisde ik naar Iran, ondanks bezwaren van mijn ouders. Deze reis is mijn mooiste tot nu toe. Ik ontmoette een vriendin, verkende samen twee weken lang het prachtige land, had openhartige gesprekken met locals en hield er goede vrienden aan over. Het was heel bijzonder om te ervaren hoe ik werd opgenomen door de lokale gemeenschap”, vertelt Muller.

“In 2018 lanceerden we Women’s Expeditions om traditionele toerismebarrières te doorbreken en een dieper begrip van vrouwenculturen te bevorderen”, vertelt Bencheikh. “De Women’s Expeditions zijn ontworpen voor vrouwelijke reizigers en bieden een veilige omgeving en diepgaande inzichten in vrouwenculturen wereldwijd. De Women’s Expeditions omvatten landen als Marokko, India, Turkije en Pakistan en worden geleid door vrouwelijke gidsen. We werken samen met lokale vrouwen die de aandacht vestigen op traditionele gebruiken, door vrouwen geleide ondernemingen en sociale projecten. Bijvoorbeeld, in Nepal kunnen reizigers tijd doorbrengen met boeddhistische nonnen in een volledig vrouwelijk klooster dat patriarchale boeddhistische tradities uitdaagt. Vrouwelijke soloreizigers voelen zich vaak comfortabeler in deze exclusief vrouwelijke groepen, waar ze nieuwe ervaringen kunnen delen en vriendschappen sluiten met gelijkgestemde vrouwen”, besluit Bencheikh. “Daarnaast gebruiken we ook online gemeenschappen en sociale media om soloreizigers te helpen ervaringen te delen en inzichten te verwerven.”

“Wat tips voor reisbestemmingen betreft: elk land heeft iets moois te bieden”, zegt Muller. “Dit voorjaar wil ik graag hiken in Oman, een prachtig land en een paradijs voor natuurliefhebbers. Deze zomer overweeg ik een budgetvriendelijke roadtrip door Albanië, voor de perfecte mix tussen bergen en strand. En in het najaar hoop ik de Kilimanjaro in Tanzania te bedwingen, wat een spannend solo-avontuur belooft te worden.”

Vorig artikel
Volgend artikel