succesvol
Carrière

Het geheim van succesvolle vrouwen? Durf te geloven in jezelf

19.03.2024
door Valérie Kinzounza

Er zijn van die persoonlijkheden bij wie alles lijkt te lukken. Of dat is in ieder geval de indruk die ze wekken met het beeld dat ze uitstralen. Ze weten hun hobby om te zetten in een job, halen zowel uit hun privéleven als uit hun werk voldoening, stralen constant en inspireren anderen… Wat is hun geheim eigenlijk?

Met sociale media is de manier waarop succesvolle vrouwen in de schijnwerpers staan veranderd. Het is nu eenvoudig om vrouwen die ‘succesvol’ zijn te volgen in hun leven, carrière, ontwikkeling en projecten. Het criterium voor succes lijkt tegenwoordig ook flexibeler, weg van traditionele normen. Vooral omdat de arbeidsmarkt de afgelopen jaren aanzienlijk is veranderd. Via een carrièreswitch, de schoolbanken, of zelfs een eigen onderneming volgen veel vrouwen de lokroep van een job die ze met passie doen.

Ongeacht het domein of het niveau van hun succes, wijzen alle voorbeelden in dezelfde richting: vrouwen die succesvol zijn, hebben natuurlijk hard gewerkt, maar bovenal hebben ze kansen gegrepen. Met andere woorden, ze geloofden in zichzelf… zelfs als het moeilijk was. “Elke dag heeft zijn uitdagingen”, legt Émilie Duchêne uit, oprichter van het merk Thea Jewelry, coach en ondernemer. “Ik ben een brandweervrouw die elke dag branden blust! Het is moeilijk om te verkopen, te overleven, een frisse blik te hebben, te presteren. Niet elke dag is succesvol, maar ik werk hard en wat er gebeurt, gebeurt niet zomaar magisch.”

De sleutels tot succes

Bestaan er dan recepten voor succesvol ondernemen? Wat je zeker nodig hebt, zijn deze vijf sleutelelementen:

  • Betekenis geven aan wat je doet

Harmonie vinden tussen wat je graag doet, wat je wilt doen en wat je aan anderen wilt bijdragen, is het allerbelangrijkste. Als je voldoening haalt uit wat je doet, werk je beter en behaal je betere resultaten.

  • Een sterke positie innemen

Met een vechtersmentaliteit en een gezonde dosis optimisme vind je oplossingen in plaats van je te laten ontmoedigen, en blijf je altijd gericht op je doel. Een goede organisatie is ook essentieel.

  • Positieve energie

Werk mag niet uitputtend zijn, integendeel, het moet energie geven! Het is belangrijk om een balans te vinden tussen plezier, werk en prestatie, zonder jezelf te vergeten. “Mijn drijfveer is energie”, legt Émilie Duchêne uit. “Vooruitgaan, in teamverband werken, handelen, genieten, leven op 100 kilometer per uur en toch tijd vinden voor mezelf, mijn familie, mijn kinderen, mijn huis. Als dat goed werkt, dan gaat de rest vanzelf.”

  • Investeren in de juiste tools

Wat werkt om bekendheid te krijgen? Veel dingen! “Sociale media, nieuwsbrieven en slimme marketing. Ook niet onbelangrijk: koffie drinken met mensen, je project belichamen, het woord voeren, je project verdedigen, je ‘waarom’ vinden, je waarden delen en vooral weten en begrijpen wat je kunt veranderen in het leven van mensen door je project. Er is niet één magische tool!”

  • Goede connecties maken

Om vooruit te komen, is er niets beters dan een netwerk van goede mensen om je heen, om samen uitdagingen aan te gaan, te brainstormen, elkaar te helpen en samen te groeien. Zoals Émilie Duchêne samenvat: “Het begint met een idee. Creëer een kleine, ondersteunende werkfamilie die goed bij je past, die dezelfde waarden heeft als jij en definieer duidelijk wie wat doet. Vervolgens moet je manieren vinden om van start te gaan zonder al te veel geld, actie ondernemen ook als de omstandigheden niet perfect zijn en dan stap voor stap steeds beter worden. En vooral, luister naar je hart, je intuïtie, en ga ervoor. Als het project niet aanslaat, is het daarom geen mislukking, het is een leermoment. We hebben dingen gedaan, dingen geleerd.”

Zelfvertrouwen hebben en zich engageren

Het beste van jezelf geven, betrokken zijn, maar ook bereid zijn risico’s te nemen, zijn essentiële elementen op weg naar succes. Om in het onbekende springen, moet je natuurlijk je angsten overwinnen. “En als het niet lukt? En als ik besef dat ik het mis heb? Ik ben bang dat ik niet capabel ben…” Onze angsten en interne blokkades belemmeren ons of voorkomen dat we onze doelen bereiken. We moeten leren om met onze angsten om te gaan en erdoorheen te gaan. Hiervoor is er maar één tegengif: handelen. Actie ondernemen leidt tot een dubbel positief resultaat: je ontwikkelt nieuwe vaardigheden, krachten en kwaliteiten, en je versterkt je eigenwaarde en zelfvertrouwen.

Émilie Duchêne herinnert er terecht aan: “Ik heb niet altijd zelfvertrouwen, maar ik beheer het door kinesiologiesessies, massages, veel sport om mijn hoofd leeg te maken… Zelfvertrouwen moet worden opgebouwd via dit alles. Vaak voel ik me waardeloos, maar de volgende dag gaat het weer beter. Op een dag ben je Madonna, de volgende dag ben je niemand, maar dat is het leven van een ondernemer, je moet het omarmen!”

Dress for success

Kleding is een belangrijk statussymbool. Hoewel kleren weleens worden beschuldigd van oppervlakkig te zijn, zeggen ze heel veel over ons.

“Je kledingkeuze is heel belangrijk, omdat in de maatschappij waarin we leven, het beeld een belangrijke rol speelt”, legt Antoinette Joiret uit, imagecoach (@revelez_votre_potentiel op Instagram). Zij leert actieve vrouwen hoe ze een impactvol beeld kunnen creëren en moedigt hen allereerst aan “hun eigen beeld te heroverwegen. Want als we ons goed voelen en voor onszelf zorgen, creëren we een positief aura dat terugkaatst.”

Veel vrouwen zijn bang voor het oordeel van anderen. “En toch, als we comfortabel zijn in onze kleren, als ze onze persoonlijkheid vertegenwoordigen, dan zijn we niet langer bang.” Hoe we bewegen, hoe we staan, onze non-verbale communicatie… dit alles speelt mee in het beeld dat we naar anderen uitstralen. En kleding, als een soort pantser, geeft kracht en draagt bij aan een goede indruk. “We hechten immers meer waarde aan iemand die voor zichzelf zorgt, vooral op het werk.”

Vorig artikel
Volgend artikel