AI
IT

De AI-pc komt eraan: Slimme marketing of the next big thing?

13.12.2023
door Tom Cassauwers

Generatieve AI-systemen zoals ChatGPT zonden schokgolven door de wereld toen ze uitkwamen. Nu staan ze ook op het punt onze persoonlijke computers te vernieuwen. Pc-fabrikanten willen zo tegenvallende verkoopcijfers opvangen door de introductie van wat ze de AI-pc noemen.

AI-pc’s zijn dé nieuwe hype op de computermarkt. Bedrijven zoals Dell, HP en Intel zetten er allemaal op in. Voor hen zijn nieuwe computers, met daarop speciale chips die AI-toepassingen beter kunnen verwerken, de toekomst van de pc. Volgens Marian Verhelst, professor aan de KU Leuven en expert in AI-hardware, is dat een logische evolutie. “In onze smartphones vind je al een vijftal jaar zulke chips”, stelt Verhelst. “Dat ook doen voor pc’s is een logische stap. We zullen namelijk meer en meer generatieve AI op onze computers gebruiken. Microsoft wil het zelfs in hun software integreren.”

Hoe dat concreet zal werken staat nog niet vast, maar Verhelst kan zich er wel iets bij inbeelden. “AI-algoritmes worden vandaag doorgaans in de cloud verwerkt, op grote servers”, stelt ze. “Maar nu willen mensen die algoritmes ook op hun lokale toestellen draaien, zoals op hun laptops en smartphones. Traditionele computerchips zijn daar niet optimaal voor. Er zijn echter speciale chips voor AI. Die bevonden zich historisch gezien enkel in servers, maar vandaag dringen ze ook door in toestellen zoals smartphones en laptops.”

Op smartphones worden ze al gebruikt om bijvoorbeeld je gezicht te herkennen. Op pc’s zou de nadruk dan weer liggen op toepassingen zoals het genereren van tekst. “AI heeft twee fases wanneer je met neurale netwerken werkt”, legt Verhelst uit. “Eerst moet je een model trainen. Dat doe je door het veel data te geven. Op basis daarvan worden de parameters van dat model op punt gezet. Dat gebeurt voorlopig nog voornamelijk bij grote bedrijven op servers. Als je dat model hebt kun je het gebruiken voor bijvoorbeeld gezichtsherkenning of om tekst te genereren. Dat noemen we de inferentie, en dat doen we nu vaker lokaal.”

Voor privacy is het beter als niet alle data naar een datacenter moeten.

- Marian Verhelst, KU Leuven

Privacy

Dat heeft een aantal voordelen vergeleken met alle berekeningen in de cloud doen. “Voor privacy is het beter als niet alle data naar een datacenter moeten”, stelt Verhelst. “Je wilt je persoonlijke video’s bijvoorbeeld niet altijd delen met een derde partij. Het gaat ook sneller, want je hoeft die gegevens niet door te sturen naar een datacenter ver weg. Ook verbruikt het veel energie om data naar de cloud te sturen. Door AI lokaal te draaien bespaar je dus energie.”

Dat alles wordt steeds belangrijker naarmate AI dieper in onze dagelijkse levens doordringt. “Ik denk dat in de toekomst copiloten veel belangrijker zullen worden”, stelt Pieter Simoens, professor aan de Universiteit Gent. “Dat zijn AI-assistentietools die je helpen in dagelijkse taken. Ze zullen bijvoorbeeld een mail voor je kunnen schrijven. Microsoft staat daar erg ver in. In Outlook hebben ze al een assistent die mails deels voor je schrijft. In de toekomst zal dat enkel maar krachtiger worden.”

Maar of deze AI-pc’s de computermarkt echt uit het slop kunnen halen blijft nog onzeker. “Bepaalde bedrijven zijn op zoek naar een revival van de pc”, stelt Simoens. “Dat is namelijk een simpel gebruiksvoorwerp geworden voor heel wat consumenten, geen hebbeding zoals een smartphone. Daarom kijken bedrijven zoals Intel naar wat de verkoop kan aanzwengelen. Dan kom je al snel uit bij AI. Deels gaat het dus over marketing. Maar ik weet niet of gebruikers hiervoor per se een nieuwe laptop zullen kopen. Computerfabrikanten stellen dat dit de next big thing wordt, maar uiteindelijk is dit gewoon de nieuwe generatie van processors voor pc’s. Niets meer, maar ook niets minder.”

Vorig artikel
Volgend artikel