blockchain
IT

Blockchain: Na de hype komt de tweede jeugd

13.12.2023
door Frederic Petitjean

De hype die blockchain enkele jaren geleden te beurt viel is grotendeels weg, met dank aan de fiks gedaalde koers van de bitcoin. Dat wil niet zeggen dat blockchaintechnologie plots ook minder waard is. Integendeel, net nu komen de projecten bovendrijven die de meeste waarde genereren, klinkt het bij specialisten. 

“Blockchain en bitcoin werden vaak op een hoop gegooid, terwijl dat in wezen twee verschillende dingen zijn”, zegt Koen Vingerhoets, blockchain-evangelist bij het technologiebedrijf Fujitsu. “Nu goed, dat de hype voorbij is, is eigenlijk net een voordeel. De tijd dat je iets met blockchain moest doen om een investeerder te vinden, ligt achter ons. Nu komen de projecten bovendrijven die echte meerwaarde bieden en de technologie ten volle benutten.”

Vingerhoets noemt blockchain bijvoorbeeld zeer geschikt voor bedrijven om overzicht te houden over hun totale waardeketen. “Voor de eindklant die zich zorgen maakt over het product dat hij koopt, is dat goed, want hij ziet meteen waar dat product vandaan komt en welke tussenstappen het heeft ondergaan. Voor het bedrijf zelf is het ook een voordeel, want zij krijgen diepe inzichten over hun toevoerketen via data waar ze vroeger niet aan geraakten. Ook in het licht van de verplichte ESG-rapporteringen die eraan komen is dat goed nieuws.”

Sterkhouders

Ook de tokenization van waardevolle bezittingen is een markt waar blockchain zijn rol ten volle kan spelen, zegt Vingerhoets. “Stel dat je een gebouw van een miljoen euro wilt verwerven. Dan moet je dat miljoen wel ophoesten. Het is natuurlijk veel gemakkelijker om duizend mensen te vinden die elk duizend euro investeren. Idem als je in dure kunstwerken wilt investeren. Maar dan moet je een waterdicht systeem hebben om eigenaarschap aan te tonen. Belgische projecten als Fraktion en Rubey maken zoiets mogelijk.”

Een ander voorbeeld met vaderlandse sterkhouders is Pharmaledger. “Medicijnen die in België worden ingevoerd, moeten voldoen aan de taalwet”, legt de blockchainspecialist uit. “Zou het niet veel gemakkelijker zijn om dat papiertje te verankeren in een blockchain, zodat je zeker bent over de authenticiteit en je kunt nagaan waar er veranderingen gebeurd zijn? En zo zijn er best nog wel wat organisaties in ons land die echt innovatieve businesscases met blockchaintechnologie aan het ontwikkelen zijn.”

Privacy en transparantie zijn vanzelfsprekend enorm belangrijk. Dat mag je niet zomaar aan de privésector overlaten.

- Mathieu Michel, staatssecretaris voor Digitalisering

Belgische expertise

België bungelt zeker ook niet achteraan in het blockchainpeloton, vindt Vingerhoets, al lopen we daar, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Nederland, zelden mee te koop. Om die Belgische expertise internationaal een zetje te geven, werd recent trouwens Blockchain4EU opgericht door onze overheid. “Een van de projecten waar we de schouders onder zetten, is EBSI, de European Blockchain Services Infrastructure”, zegt Mathieu Michel, staatssecretaris voor Digitalisering (MR). “Het idee is om een soevereine blockchain te bouwen die extra interoperabiliteit meebrengt. Het moet een soort snelweg worden voor alle overheden die blockchaintoepassingen willen ontwikkelen. België neemt hierin het voortouw. Op zes maanden tijd hebben we al acht landen bereid gevonden om ons project te steunen, waaronder Italië, Estland, Roemenië en Luxemburg. De komende maanden willen we nog bredere steun losweken, met het Belgische voorzitterschap van de EU als hefboom.”

EBSI moet voorkomen dat elk land apart eigen initiatieven gaat uitrollen, zegt Michel. “Dat leidt alleen maar tot datasilo’s, het maakt het werk moeilijker en het is minder efficiënt. Met EBSI hebben we ook de kans om een echt ecosysteem uit te bouwen en België op de kaart te zetten als kenniscentrum van de blockchain. Zo ontwikkelen we talent, onze kennisinstellingen en onze bedrijven.”

Voor overheidstoepassingen is het uiteraard evident dat er een soevereine blockchain wordt uitgebouwd, zegt de staatssecretaris. “Privacy en transparantie zijn vanzelfsprekend enorm belangrijk. Dat moet democratisch geregeld worden, dat mag je niet zomaar aan de privésector overlaten. Maar niks belet ons natuurlijk om deze blockchain later ook met privébedrijven te verbinden en zo de mogelijkheden voor de burgers nog verder uit te bouwen.”

Vorig artikel
Volgend artikel