duurzame technologie
IT

Duurzame technologie: Groen is in de mode, ook in de IT

13.12.2023
door Frederic Petitjean

Onze honger naar data en IT kost een gigantische hoop elektriciteit en dus ook CO2. Aan de andere kant voorkomen digitale technologieën ook heel wat uitstoot en dat in heel veel verschillende industrieën. Op termijn moet die balans helemaal naar de goede kant overhellen. 

Zo’n 240 à 340 terawattuur, dat is de reusachtige hoeveelheid elektriciteit die alle datacenters elk jaar verstoken, zo schat het Internationaal Energieagentschap. Datacenters zijn zo goed voor 1 à 1,3 procent van het totale wereldverbruik aan stroom. De sector zoekt volop naar manieren om die elektriciteitshonger in te perken, al speelt ook de manier waarop de stroom opgewekt wordt een belangrijke rol. “Momenteel produceren wij zo’n 20 procent van de stroom die we jaarlijks verbruiken zelf, in ons Waalse datacenter”, zegt CEO Laurens van Reijen van LCL, dat in ons land vijf datacenters uitbaat. “Dat gebeurt onder andere via een zonnepanelenpark en we investeren ook voortdurend om die capaciteit te verhogen. In de toekomst willen we dit optrekken tot 40 procent voor alle vestigingen. Ook het design van onze centers evolueert constant, zodat ze steeds efficiënter worden. Tien jaar geleden moest je in een datacenter een dikke jas aandoen, omdat de airco er zo koud stond. Vandaag moeten we al veel minder koelen. Ook bijvoorbeeld de UPS’en (backup-batterijen, red.) zijn veel efficiënter geworden.”

Ooit bestond opslaggeheugen uit mechanische harde schijven die energie vraten, tegenwoordig gebruiken we vooral flash-opslag.

– Laurens Van Reijen, LCL

Restwarmte

Daarnaast heeft ook de technologie zelf een duit in het zakje gedaan, zegt van Reijen. “Vroeger was elke server een apart apparaat, nu kun je een server gemakkelijk opdelen in verschillende virtuele servers, wat ook de efficiëntie opkrikt. Of neem opslaggeheugen: ooit waren dat allemaal mechanische harde schijven die energie vraten, tegenwoordig gebruiken we vooral flash-opslag.”

LCL bekijkt ook hoe ze de restwarmte van hun koelwater aan een warmtenet kunnen afgeven. Daar zit het bedrijf nog niet, maar de marsrichting is wel duidelijk, zegt de directeur: datacenters worden alsmaar groener en meer en meer klanten vragen dat ook specifiek. “Op termijn willen we volledig klimaatneutraal worden. Tegen 2030 al streven we naar een Power Usage Effectiveness-factor van 1,3. In mensentaal: voor elke 1000 watt puur IT-verbruik willen we maar 300 watt toevoegen om het datacenter draaiend te houden. Momenteel hebben we al één datacenter dat dit haalt. Maar bij sommige bedrijven met eigen datacenters zit die factor soms nog op 3.”

Koolstofreductie

Technologie is niet alleen een verbruiker van stroom, ze helpt bedrijven ook net om groener te worden. De technologiefederatie Agoria deed er twee jaar geleden, samen met Accenture, onderzoek naar. Hun rapport onderzocht het potentieel voor koolstofreductie via digitale technologieën aan de hand van 15 digitale oplossingen in de 4 koolstofintensiefste sectoren: de industrie, de bouw, de energiesector en de logistiek. “De CO2-uitstoot zal in 2030 door het inzetten van digitale oplossingen in die sectoren verminderen met 10,4 tot 13,3 megaton CO2”, zegt Agoria-directeur Danny Goderis. “Dat is ruwweg 10 procent van de totale Belgische emissies.”

In de industrie draagt vooral de procesindustrie, met chemie, metaal en cement, het meeste bij. “Daar zit ook het meeste potentieel en kunnen digitale technologieën, zoals digital twins, AI, industriële Internet of Things en simulatie en analyses, de CO2 reduceren met 3,4 à 4,2 megaton of 10 tot 12,3 procent van de totale uitstoot van de sector”, aldus Goderis.

In de bouwsector kan 8,3 tot 10,8 procent van de totale uitstoot gereduceerd worden, door voornamelijk Building Management Systems (BMS) voor gebouwen en Building Information Modeling (BIM) in de constructie. De energiesector kan 12 tot 14,5 procent koolstofreductie realiseren via digitale technologieën die een katalysator zijn voor de transitie naar groene energie. “Tot slot is er de logistiek met 10,6 tot 14,2 procent reductie”, zegt Goderis. “De belangrijkste factoren daar zijn het terugdringen van de behoefte aan transport, onder andere via meer thuiswerk, het optimaliseren van de bestaande modaliteiten met intelligente verkeerssystemen en minder vrachtvervoer door bijvoorbeeld autonome schepen.”

Vorig artikel
Volgend artikel