cloudformule
IT

Cloud computing: Welke cloudformule kies je dan?

13.12.2023
door Frederic Petitjean

Veel bedrijven overwegen om businessprocessen, die tot nu toe intern gehost werden, naar de cloud te brengen. Omdat dat efficiënter en flexibeler is, maar vaak ook omdat het goedkoper is. Klopt dat ook? Welke cloudformules kies je dan best? En moet je met meerdere partijen werken of net niet? 

cloud computingRon Pooters
Business Strategy Manager bij Microsoft Belux

Hoe optimaliseer je je kosten door voor een cloudformule te kiezen?

“Via een business value assessment berekenen we de operationele kosten in de cloud, de geschatte migratiekosten, maar ook de positieve impact op duurzaamheid, omdat je een oud, inefficiënt datacenter inruilt voor een moderne cloudomgeving. De TCO met infrastructuur, licenties, energie en onderhoud is daarbij belangrijk. In zo’n BVA tellen ook optimalisaties mee, zoals het uitschakelen van bepaalde machines. Cloud zorgt bijna altijd voor directe besparingen. De migratiekost hangt af van je huidige omgeving en of je kiest voor een migratie of ook een modernisatie. Na de overstap moet je nieuwe apps cloud-first ontwikkelen, om optimaal gebruik te maken van cloudconcepten en kosten te optimaliseren.”

Welke cloudformule kies je als bedrijf en welke invloed heeft dat op de kosten?

“Dit hangt af van hoe core een bepaalde activiteit voor jou is. Weinig organisaties overwegen bijvoorbeeld nog iets anders dan SaaS (Software-as-a-Service) voor de werkplek of voor zaken als hr of CRM. Voor zaken die echt tot de kern van een onderneming horen en strategisch zijn, ga je beter wat dieper, naar PaaS (Platform-as-a-Service) of IaaS (Infrastructure-as-a-Service). Zo heb je alle flexibiliteit om die applicatie volgens jouw visie te doen evolueren. Met PaaS of IaaS kun je competitief voordeel doen door bepaalde features als eerste aan te bieden. Met SaaS ben je een fast follower, met een functieset die voor iedere SaaS-gebruiker op hetzelfde moment beschikbaar is.”

Heeft het zin om met meerdere providers te werken of ga je beter met één partij in zee?

“Met één partij werken als je optimaal wilt inspelen op de laatste trends en innovaties, is lastig. Je kiest best een strategisch cloudplatform dat je aanvult met een beperkt aantal tactische cloudapplicaties die mogelijks op een ander platform draaien. Het strategisch platform is je primaire keuze. Enkel als dit niet de gewenste functionaliteit heeft voor een specifieke nood, ga je tactisch een ander platform gebruiken (bijvoorbeeld SaaS-oplossingen waarbij je weinig controle hebt over het onderliggende platform). Een multicloudstrategie (oplossingen verdeeld over twee of meer platformen) vereist dubbele vaardigheden en je riskeert dat je er niet alle innovaties en optimalisaties uit haalt.”

cloudformuleJonas Claessens
Implementation Architect Custom & Cloud Development, AIS bij CTG

Hoe optimaliseer je je kosten door voor een cloudformule te kiezen?

“Cloud brengt stabiliteit, bereikbaarheid, schaalbaarheid en veiligheid die je enkel met enorme investeringen lokaal kunt realiseren. Bij migratie bekijken we meerdere jaren kosten en voordelen. Dit is vaak goedkoper dan gedacht. Houd naast standaardkosten als hardware, opslag, netwerk en licenties ook rekening met stroom, locatie, kosten door complexiteit en de waarde van de diensten. Er zijn diverse migratiemethoden. Lift and shift is de applicatie verplaatsen naar de cloud zonder (veel) aanpassingen. Een cloud refactor-aanpak vernieuwt de applicatie of bouwt die weer op om specifiek en optimaal cloudgericht te werken. Stuk voor stuk vragen ze andere personeelsbezetting, tijd en kosten.”

Welke cloudformule kies je als bedrijf en welke invloed heeft dat op de kosten?

“Als men enkel naar de kosten van de diensten zou kijken, zijn SaaS en PaaS vaak de goedkoopste strategische keuzes. Het is echter niet altijd mogelijk om bestaande applicaties of werkwijzen naar een SaaS/PaaS-formule om te zetten. Dat is een onderdeel van elk migratietraject dat samen met specialisten zoals cloudarchitecten grondig onderzocht dient te worden. SaaS- en PaaS-oplossingen hebben over het algemeen minder onderhoud en ondersteuning nodig, waardoor de kosten op langere termijn lager liggen dan bij een IaaS-oplossing.”

Heeft het zin om met meerdere providers te werken of ga je beter met één partij in zee?

“Vanuit een IT-administratieperspectief komt vaak de voorkeur om voor één dienstverlener te kiezen. Uitgaande van de eindoplossing is er tegenwoordig niet zoveel verschil meer te onderscheiden. Alle grote cloudproviders bieden gelijkwaardige diensten en opties aan: dezelfde structuur, waardoor de mogelijkheid bestaat om te wisselen, of zelfs elementen tegelijkertijd of parallel te gebruiken. Het voordeel om bij eenzelfde provider te blijven is wel dat het de combinatie van diensten en opties eenvoudiger maakt. Niet enkel voor het IT-personeel, maar vaak ook voor de eindgebruikers.”

cloudformuleGaëtan Willems
Global Director Hybrid Cloud bij Cegeka

Hoe optimaliseer je je kosten door voor een cloudformule te kiezen?

“Kosten kunnen heel verschillende dingen betekenen: infrastructuur, operations, licenties, cybersecurity, maar ook compliancy. Overweeg je cloud, dan moet je de hele TCO bekijken. In elk geval krijg je, naast innovatie, veel meer flexibiliteit als je kiest voor een cloudprovider. Je betaalt voor wat je gebruikt en pieken opvangen is veel makkelijker. Zelf infrastructuur installeren is bijna altijd een compromis omdat die zelden voor al je noden geoptimaliseerd is en je een lange verbintenis aangaat. Toch is het belangrijk om cloudkosten ook continu te monitoren en te beheren (FinOps). Dat proces zorgt ervoor dat je op elk moment de juiste machines, op de juiste schaal en op het juiste moment inzet.”

Welke cloudformule kies je als bedrijf en welke invloed heeft dat op de kosten?

“De keuze tussen SaaS, PaaS of IaaS hangt vooral af van je objectieven en dit wordt meestal gecombineerd. Mainstreamapplicaties als CRM, ERP of werkplekdiensten neem je af als SaaS, soms licht aangepast aan je specifieke noden. PaaS is aanbevolen voor specifieke platformen, zoals een dataminingplatform. De kosten worden vaak als hoger ingeschat, maar dit brengt ook meer businessimpact mee en hogere innovatiewaarde. IaaS komt in beeld bij eigen, traditionele en op maat gemaakte applicaties. Ook hier is een bepaalde kostprijs, maar ook bijkomende flexibiliteit, bijvoorbeeld wanneer je de applicatie snel naar een andere machine of omgeving wilt overzetten.”

Heeft het zin om met meerdere providers te werken of ga je beter met één partij in zee?

“Ik zou bedrijven aanraden om met twee partijen in zee te gaan (een private en een publieke cloudaanbieder), maar ook om niet veel verder te gaan dan dat. Probeer ook de stickiness in te perken, zodat je snel van de ene naar de andere partij kunt overschakelen en je een overzicht behoudt van welke applicatie waar draait. Met verschillende publieke cloudaanbieders werken brengt uitdagingen mee: je hebt verschillende accounts nodig, meer skills (wat invloed heeft op de TCO) en een complexere veiligheids- en compliancysituatie. Je mist zo vaak ook de schaal om optimale prijsafspraken te kunnen maken. Ook hier is trouwens FinOps een zeer belangrijk gegeven.”

Vorig artikel
Volgend artikel