crowdfunding
Carrière

Verantwoorde crowdfunding: Vele kleintjes maken één groot

10.04.2024
door Lieven Desmet

Het basisprincipe achter crowdfunding is om kleine hoeveelheden geld in te zamelen bij een grote hoeveelheid mensen. Bij steeds meer crowdfundinginitiatieven komt het aspect duurzaamheid om de hoek loeren: met het ingezamelde geld willen die projecten bijdragen aan een duurzame samenleving.

Crowdfunding is een alternatief voor de eerder traditionele financieringsvormen als bankleningen, waar doorgaans strengere voorwaarden gelden, en de rente ook hoger ligt. Via duurzame crowdfunding kunnen kleinschalige projecten die bijdragen aan een duurzame samenleving alsnog gefinancierd worden. Daarnaast kan duurzame crowdfunding ook een positief effect hebben op de lokale economie. Het gaat dan ook vaak om eerder kleine bedrijven met een maatschappelijke agenda. Voor investeerders is het ook interessant, omdat ze een hogere rente krijgen dan bij een klassieke spaarrekening.

“Er zijn verschillende soorten crowdfunding”, zegt Iris Detavernier, bedrijfsadviseur bij VLAIO (Agentschap Innoveren & Ondernemen). “Met het eerste type crowdfunding doen mensen een donatie zonder er iets voor terug te krijgen. Bij de tweede vorm van crowdfunding krijgen mensen betaling in natura in ruil voor hun bijdrage. Met het derde type crowdfunding lenen mensen geld uit aan een bedrijf of geven ze kapitaal aan het bedrijf. In het laatste geval kopen de investeerders aandelen in het bedrijf waardoor ze op die manier mede-eigenaar worden en in het beste geval deelnemen in de winst van dit bedrijf.”

Dienstverleners die crowdfundingdiensten willen aanbieden, zijn onderworpen aan bepaalde regels. Iris Detavernier: “Om dit te kunnen doen, moeten zij een machtiging verkrijgen. Deze vergunning moet aangevraagd worden bij de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA).” Momenteel zijn er acht platformen erkend door de FSMA, waarvan drie – Ecco Nova, Socrowd, en Lita.co. – specifiek de kaart van de duurzaamheid trekken. Johan Corthouts van de FSMA zegt dat de toezichthouder geen specifieke regels oplegt omtrent duurzaamheid.

Als u wilt investeren in dergelijke platformen of projecten, moet u beseffen dat het nog altijd om een belegging gaat. Dat betekent dat u altijd het risico loopt dat een bedrijf een lening niet terug kan betalen. Het zijn ook vaak projecten en bedrijven die geen traditionele lening krijgen. Het is dus belangrijk dat u als investeerder zorgt voor een goede spreiding. Beter kleine bedragen investeren in verschillende bedrijven, dan al uw geld inzetten op één bedrijf.

Duurzame crowdfunding kan ook een positief effect hebben op de lokale economie.

Meer mature kmo’s

Matthias Browaeys, ceo en oprichter van WinWinner, een crowdlending platform, legt uit: “De default in de sector van de crowdfunding valt heel goed mee. De meeste bedrijven die geld ophalen via crowdfunding zijn op zoek naar werkkapitaal. Voor echt zware investeringen kloppen ze aan bij de bank. Wij doen overigens geen dossiers zonder dat er een bank een deel van de financieringsbehoefte mee onderschrijft. Als een ondernemer geen bankfinanciering kan krijgen, gaan bij ons ook knipperlichten branden.”

Er is de voorbije jaren ook een shift waar te nemen in het soort bedrijven die vandaag de dag gebruikmaken van het systeem van crowdfunding. Zag u vroeger vooral start-ups en scale-upbedrijven, dan schuift dat nu eerder op richting meer mature kmo’s die via crowdfunding specifieke projecten financieren. “Een hotel dat laadpalen plaatst op zijn parking en zonnepanelen legt bijvoorbeeld”, zegt Brouwaeys. Of investeringen in pakweg een waterzuiveringsstation.

“Geïnteresseerde beleggers zijn sneller mee met dergelijke duurzame investeringen, omdat die naast het pure rendement ook duurzaamheid ondersteunen. Dat geeft een goed gevoel.” Het gemiddelde rendement ligt vandaag bij WinWinner tussen de 7 tot 10 procent, een stuk boven de klassieke bankrente. “Als investeerder hebt u geen waarborg, dus is het ergens logisch dat er iets tegenover moet staan.” Gemiddeld investeert een individuele belegger iets tussen de 1.500 tot 2.000 euro. Het profiel van zo’n belegger varieert van jonge mensen die willen proeven van beleggingen tot de betere verdieners die hun geld beter willen laten renderen dan op het klassieke spaarboekje of gewone beleggingsfondsen.

Vorig artikel
Volgend artikel