leven
Gezin

Van mama tot manager: “Je inzet is niet vanzelfsprekend”

19.03.2024
door Valérie Kinzounza

Het gezinsleven wordt nog te vaak gezien als een obstakel voor professionele ontplooiing, vooral voor vrouwen. Het pad naar een evenwicht tussen werk en privéleven blijft vandaag de dag bezaaid met uitdagingen.

Het is niet altijd eenvoudig om tegelijkertijd een veeleisende carrière en het leven als moeder te combineren. Schuldgevoelens, gebrek aan tijd, stress… Het blijft een behoorlijke uitdaging voor alle werkende ouders. De balans tussen werk en gezin lijkt eerder een compromis dan een kant-en-klare formule!

Hoe vind je een betere balans?

“Het doel is natuurlijk niet om een perfect stabiel leven te bereiken, maar eerder om een balans te vinden die aan jouw persoonlijke en professionele behoeften voldoet”, legt psycholoog Céline Lejeune uit. Om een idee te krijgen van deze balans, hebben we Marion Schoutteten gevraagd hoe zij haar professionele en persoonlijke leven combineert. Marion, 33 jaar oud, is oprichter van het kledingmerk Orta Store, leidt een bedrijf met 30 medewerkers en is moeder van de driejarige Marceau. Haar man Gauthier overleefde drie jaar lang drie keer kanker, en ze moest deze emotionele strijd voeren terwijl haar bedrijf spectaculair groeide en ze alleenstaande moeder was tijdens de ziekenhuisopnames van Gauthier. Haar advies is dan ook van onschatbare waarde.

Organiseren

Kinderen, boodschappen, koken, huishoudelijke taken: tussen het werk en de takenlijst thuis kan de druk vaak hoog zijn. “Voor mij is de sleutel organisatie”, aldus Marion. “Ik heb een notitieboekje waarin ik wekelijkse doelen stel. Ik noteer alles, plan alles, en ik heb een overzicht van de komende drie maanden in mijn agenda waardoor ik een volledig beeld heb van wat ik moet doen. Ik plan ook mijn weekends ver van tevoren. Het kost me misschien drie uur op een zondagochtend om dit te doen, maar daarna is alles vastgelegd en hoef ik er niet meer aan te denken.” Je dagen organiseren, prioriteitenlijsten of weekplanningen helpen om tijd te besparen en stress te vermijden.

Tijd voor jezelf nemen

“Je moet weten wat jou goed doet. Ik heb geleerd dat tijd nemen voor mezelf betekent dat ik tijd doorbreng met mijn vriendinnen, dat is wat me helpt te ontspannen”, weet Marion. Een tv-serie kijken, een boek lezen, sporten… neem de tijd om een moment op de dag, zelfs kort, helemaal voor jezelf te hebben.

Vraag hulp

“Durf hulp te vragen als het niet goed gaat. En aarzel niet om een WhatsApp-groep te maken met andere ouders of vrienden, om tips te delen (stages, kleding…), maar ook om samen qualitytime met de kinderen door te brengen: in plaats van alleen met je kinderen naar de speeltuin te gaan, stel je voor om samen te gaan.” Een advies dat ook gedeeld wordt door Céline Lejeune: “Communiceer, zowel op het werk als thuis, over het feit dat je het moeilijk hebt, om zo de beste oplossingen te vinden.” En maak gebruik van je vrienden: “Omringd zijn, dat heeft me gered”, benadrukt Marion. “Tijdens Gauthiers ziekenhuisopnames hebben mijn vriendinnen me gedragen, geholpen en aan het lachen gebracht… Lachen is helend!”

Focus op mooie momenten delen, in plaats van je schuldig te voelen omdat je niet genoeg tijd met je familie doorbrengt.

- Céline Lejeune, psycholoog

Tijd besparen

Doe morgen niet wat je vandaag al kan doen. Kortom, alles wat je nu al kan voorbereiden om later tijd te besparen, mag je niet laten liggen. “Ik maak de lunchbox al klaar en leg de kleding de avond ervoor klaar. Ik dek ’s avonds ook al de ontbijttafel”, verklapt Marion.

Kwaliteit boven kwantiteit

Céline: “Focus op mooie momenten delen, in plaats van je schuldig te voelen omdat je niet genoeg tijd met je familie doorbrengt.” Wanneer je samen bent met je familie, wees dan 100% aanwezig en geniet van het moment.” Marion voegt eraan toe: “We ontbijten elke ochtend samen, zelfs al is het snel snel. En we eindigen de dag altijd met echte qualitytime met Marceau, door samen een bordspel te spelen.”

Nee durven te zeggen

Op het werk of in het leven, “durf nee te zeggen wanneer dat nodig is en stel grenzen. Door duidelijke grenzen te stellen, behoud je je energie en voorkom je het gevoel van uitputting dat kan ontstaan door te veel betrokkenheid in een van de twee omgevingen”, legt Céline uit.

Jezelf beter leren kennen

“Ik heb geleerd mezelf te kennen. Met de ziekte van mijn man heb ik drie jaar lang heel weinig vragen gesteld, ik was in ‘warrior’-modus. Ik had kunnen stoppen met werken, maar mijn job was essentieel voor mij. De sleutel was om te realiseren wat goed voor mij is: actie ondernemen. Ik moet actief zijn, ik stel nooit uit. Ik leg mezelf geen druk op uit schuldgevoel, maar ik geef mezelf wel kleine schopjes om vooruit te komen”, deelt Marion.

Accepteren dat imperfecties deel uitmaken van het dagelijkse leven is ook heilzaam: “Niemand is perfect. We doen wat we kunnen”, vervolgt Marion. “Mensen wennen eraan dat je het aankan, ze vinden je werk vanzelfsprekend. ‘Je bent moeder, je doet dit, dat is normaal.’ Maar nee! Bravo dat je het doet! Geef ook jezelf een duim: ik heb geleerd mezelf te complimenteren! En dan moet je veel afstand nemen van de situatie. Dat mensen advies geven is één ding, maar je moet je niets aantrekken van het oordeel van anderen. We leggen onszelf al genoeg druk op met al die vragen die we onszelf stellen als vrouw en moeder.”

Vorig artikel
Volgend artikel