Australië
Reizen

Waarom contacten met locals hét verschil maken in Australië

Wie op vakantie gaat naar Australië ziet een levensdroom in vervulling gaan. Zeker wanneer je in je reisplanning voldoende ruimte laat voor ontmoetingen met de lokale bevolking. “Dit zijn de momenten die je het langst zullen bijblijven.”

Een reis naar Australië maken is iets wat bij heel veel mensen bovenaan de bucketlist prijkt. Sterker nog, het is iets wat al op veel bucketlists stond nog voor die term werd uitgevonden. Toch is er slechts een minderheid die deze droom ook echt realiseert. “Dat komt voor een deel door de enorme schaal van het land. Die maakt dat veel mensen het gevoel hebben dat ze niet weten waar ze moeten beginnen met zoeken”, vertelt Michiel Mandigers, salesmanager bij TravelEssence, een gespecialiseerd travel agency die onder andere reispaketten op maat naar Australië aanbiedt. 

Persoonlijk contact primeert 

“Precies daarom zij wij er. Met ons team van reisadviseurs, die allemaal beschikken over heel wat reiservaring down under, stellen wij reispakketten samen voor onze klanten”, gaat Mandigers verder. “Concreet stellen we hierbij altijd de beleving van de reiziger centraal en streven we vooral maximaal naar contact met de Ozzies. Dat doen we omdat we oprecht geloven dat net hier de grootste waarde in zit. Zo zal iedereen achteraf toegeven dat interacties met de echte Australiërs, toevallig of niet, het waardevolst zijn op reis. Dit zijn de momenten die je het langst zullen bijblijven”, stelt Mandigers. 

De meerwaarde voor de reiziger die in dit contact vervat zit, is volgens hem onnavolgbaar. “Enerzijds omdat de locals hun kennis kunnen delen en zo heel gerichte tips kunnen geven, maar anderzijds ook omdat reizigers hierdoor meer in het moment zitten en écht gaan genieten van de vakantie in plaats van af te toetsen wat het internet of sociale media vertellen.” In het geval van Australië is de interactie met de mensen bovendien erg makkelijk. “De bevolking daar is sowieso erg outgoing en open. Dat klinkt cliché, maar het is echt zo. Ze laten het leven wat meer op zich afkomen en denken minder in moeilijkheden”, gaat Mandigers verder. “De drempel om een praatje te slaan is hierdoor ook veel lager dan hier. Dat werkt erg aanstekelijk en zet je aan het nadenken over ons stressy bestaan.”

Wie het heeft over de lokale cultuur in Australië, komt ook al heel snel uit bij de Aboriginals. “Tijdens tours en activiteiten gerund door Aboriginals krijgen bezoekers de kans om het land te ervaren vanuit het perspectief van deze eeuwenoude cultuur. Net die combinatie van ontmoetingen van de originele Australische bevolking en de Ozzies maakt een reis compleet”, klinkt het bij Mandigers. 

Australië

Rustig reistempo 

Die erg ontspannen en open houding van de lokale bevolking vertaalt zich bovendien ook heel duidelijk in de manier waarop het land is vormgegeven. “Het leven speelt zich bijvoorbeeld veel meer buiten af. Dat komt door het klimaat, maar ook door de volksaard. Concrete voorbeelden zijn de ruime terrassen, in de regel voorzien van een grote barbecue, en uitgestrekte parken in de steden”, aldus Mandigers. Wie dit ten volle wil beleven, voorziet dan ook best voldoende tijd op iedere locatie. “Vandaar dat wij altijd een rustig reistempo adviseren. Op die manier hebben mensen namelijk de ruimte om in te gaan op de tips van de echte Australiërs en andere toevalligheden. Als je de reis te vol propt met bezoeken en activiteiten, ontbreekt die ruimte.” 

Ook de keuze voor een accommodatie is een bepalende factor in dit verhaal. “Wie opteert voor een verblijf in een kleinschalige B&B, krijgt daar in de praktijk veel meer voor terug. Hier sta je immers in veel nauwer contact met de Ozzies, die trots zijn op hun land en je het daardoor graag willen laten ervaren zoals een local het kent. Net daarom zijn ze dus veel meer geneigd om hun kennis over de omgeving en het land te delen en komen reizigers naast de standaard highlights ook op de plekjes waar maar weinig toeristen vanaf weten. Dat is veel minder het geval als je kiest voor een campervan of grote hotelketen, die in de praktijk zorgen voor een veel transactioneler contact”, besluit Mandigers.

14.11.2023
door Fokus Online

In samenwerking met

TravelEssence is een gespecialiseerd travel agency actief in België en Nederland. Ze organiseren reizen op maat naar Australië en Nieuw-Zeeland. Kleinschaligheid en duurzaamheid vormen hierbij de uitgangspunten. Het team, bestaande uit een tiental reisadviseurs met tonnen reiservaring, werkt hiervoor samen met een groep van lokale partners ter plaatse die dezelfde visie delen. 

Ontdek meer

Vorig artikel
Volgend artikel