trip
Gezin

8 reistips om te connecteren

05.12.2023
door Heleen Driesen

Onthaasten in de natuur

Open ruimte, zuivere lucht en groene landschappen zijn het beste kader om tot jezelf en bij elkaar te komen. In alle vrijheid rondreizen doe je in het outdoor-walhalla Noorwegen, het ongerepte Albanië, het immer magische Galicië of de adembenemende Schotse eilanden.

Gedeelde passie

Wat verbindt er meer dan een gezamenlijke passie? Denk eens na waar jullie als gezin samen een boon voor hebben. Is dat kunst? Plan dan een citytrip met een museumroute naar sprookjesachtige wintersteden als Salzburg, Praag of Riga. Wijnfanaten? Onderneem een trip langs de wijnhuizen van Kamptal in Oostenrijk of Setúbal in Portugal.

Slow travel

Slow travel gaat over verbinden met de plek waar je bent: de omgeving, de geluiden, het eten. Drink een ristretto op een (verwarmd) Toscaans terras of doe boodschappen op de weekmarkt in Boedapest. Slow cabins, waar je ontwaakt in de bedauwde bossen, vind je in Haspengouw, de Noorderkempen of de Vlaamse Ardennen.

Voor de speurneuzen

Samen speuren of spelen in de stad is een heuse teambuilding voor gezinnen. Een toffe aanrader zijn de Urban Hunts in onze Belgische steden. In het bergdorp Meiringen in de Zwitserse Alpen ontrafel je moordmysteries in de sporen van Sherlock Holmes, die hier in de dieptes van de Reichenbachwaterval viel.

Unplugged 

Smartphone uit, natuur aan. Volg de kustroute tussen Belfast en Derry, verken het Whanganui National Park in Nieuw-Zeeland of bewonder de besneeuwde vulkaantoppen langs de Chileense Petrohué River. Een digitale detox in de Westhoek is natuurlijk ook een optie.

Vrijwilligerswerk 

Lever als gezin een bijdrage aan een vrijwilligersproject in Latijns-Amerika, Afrika of Azië. Samen ervaren jullie hoe het is om lokaal een steentje bij te dragen en ook zelf een tijdje als een local te leven. De fijne temperaturen zijn mooi meegenomen.

Laat je reizen

Een trip met de trein is niet alleen een duurzame, maar ook een heel ontspannende keuze. De ICE-sneltrein brengt je naar fantastische winterbestemmingen in Duitsland en Oostenrijk, zoals de Titisee in het Zwarte Woud of de skipistes nabij Innsbruck. Of volg de indrukwekkende Oslo-Bergen Spoorlijn, de Zwitserse Bernina Express of The Canadian-bergtrein.

Samen bezinnen

Nood aan een écht diepere connectie? Volg met je gezin, te voet of per fiets, een van de oudste pelgrimroutes ter wereld, de Santiago de Compostella. In de winter zijn de condities harder, maar de rust is des te groter.  Een filosofische wandeling naar Scherpenheuvel doet de job ook.

Vorig artikel
Volgend artikel