natuurhuisje
Outdoor

Genieten van de rust in de natuur

14.03.2022
door Amaryllis De Bast

Geen drukke planning volgestouwd met allerlei activiteiten, maar je tijd nemen als je op vakantie bent. Genieten van elkaars gezelschap of een beetje me-time, en dat terwijl je omringd bent door de natuur. Klinkt als een droom? Dan is een verblijf in een natuurhuisje misschien wel iets voor jou.

Overnachten in een natuurhuisje is de nieuwste trend in toerisme. “En de populariteit ervan zal nog blijven stijgen”, stelt toerisme-expert Marc Vanlangendonck, KU Leuven. Je vindt deze natuurhuisjes terug in alle vormen en maten, van primitieve boomhutten tot luxueuze villa’s. Twee zaken hebben ze met elkaar gemeen: de rust en de natuur. Dat is precies waar een natuurhuisje voor staat, hoe groot of klein het moge zijn. Maar waarom zijn we hier zo naarstig naar op zoek? “Toerisme is onderdeel van onze identiteit en democratisering. Ons leven is complex en stressvol, we zoeken een uitlaat- klep. Dat geldt voor iedereen. Er vormt zich daardoor een zoektocht naar het natuurlijke”, legt Vanlangendonck uit.

We bekijken de natuur als cultuurfenomeen. De natuur wordt cultuur. We herontdekken onze essentiële basisbehoeftes, wat zich uit in massale boekingen van natuurhuizen. “Het ontdekken van jezelf of je gezin in een andere omgeving dan je gewend bent en meer naar de natuur neigen, vinden we belangrijk. Dit zal niet stoppen, want we willen de massa ontvluchten. We willen ons geen nummer voelen. Onze persoonlijkheid wordt in onze maatschappij als steeds belangrijker ervaren. Je hebt een leven, doe er iets mee”, aldus Vanlangendonck.

Bram en Karen richtten samen Treelodge op. Ze bedachten drie unieke boomhutten met het oog op duurzaamheid en bouwden ze vervolgens helemaal zelf. “Wij bieden een vakantieverblijf aan midden in het bos. Een complete natuurbeleving waarbij je de vogels hoort fluiten en geen overlast hebt van de bewoonde wereld.” Mensen lijken te willen terugkeren naar de tijd vóór de digitale opmars. Genoeg citytrips geboekt waarbij je aan het massatoerisme bijdraagt. Mensen gaan op zoek naar diepgang en zelfontwikkeling. “Onze agenda was zoals bij zovelen helemaal volgeboekt. We moesten broodnodig een stap terugzetten. Ook voor het welzijn van onze kinderen willen we dat ze buiten spelen: in plassen springen, met modder gooien en kampen bouwen.”Tijd doorbrengen met elkaar en de natuur lijkt het grootste voordeel te zijn van deze natuurhuisjes.

Het ontdekken van onszelf en ons gezin achten we belangrijk. We willen de massa ontvluchten, ons geen nummer voelen.

— Toerisme-expert Marc Vanlangendonck

Geen enkel natuurhuisje is hetzelfde. Je kunt helemaal back to basic gaan, wat soms inhoudt dat je zelfs zonder elektriciteit of stromend water zit. Aan de andere kant zijn er die een en al luxe zijn, inclusief een eigen barbecue en sauna. Je reist bewuster, duurzamer en dichterbij. Vanlangendonck vertelt dat dit een manier is om terug mens te worden. “Door de reconnectie met de natuur ontvluchten we de dagelijkse ratrace. Het is een progressieve trend die relatief nieuw is, aangezien de zelfontplooiing van de mens niet altijd centraal stond. Zolang we deze duurzame initiatieven blijven stimuleren, zal deze manier van reizen blijven stijgen in populariteit.”

Het zal allicht niet meer lang duren voor grote bedrijven inspelen op deze trend, waar dan meteen ook het gevaar loert dat natuurhuizen massatoerisme worden. “Dat zou ingaan tegen het soort vakantie dat mensen juist willen. Mensen willen net dat geïsoleerde, waarbij ze afstand creëren van de bewoonde wereld en iedereen die daartoe behoort”, benadrukt Vanlangendonck. Hou dus die geslaagde vakantie in een natuurhuisje vooral voor jezelf.

Vorig artikel
Volgend artikel