huislift
Bouwen & Wonen

De trap- en huislift zit in de lift

Samen met de vergrijzing van onze maatschappij, komen ook concepten als “zelfredzaamheid” en “langer thuis wonen” almaar meer onder de aandacht. Ook technische hulpmiddelen spelen in op de trend om oudere mensen zo lang mogelijk en zo zelfstandig mogelijk in hun vertrouwde omgeving te laten wonen. Domotica is daar een voorbeeld van, maar ook trap- en huisliften doen een duit in het zakje.

Om na te gaan wat de technische vereisten van zulke liften zijn en op welke budgetten je moet rekenen, kloppen we aan bij Christophe De Nuyer van de Groot-Bijgaardse liftenspecialist Stannah. Dit bedrijf produceert en verdeelt allerlei soorten liften, zoals bijvoorbeeld platformliften (om bijvoorbeeld steile hellingen behapbaar te maken), maar ook trapliften en huisliften. Het zijn vooral die laatste twee categorieën die bij particulieren binnenshuis gebruikt worden.

“Een traplift is een stoeltjeslift die bij een bestaande trap bevestigd wordt met rails”, zegt Christophe. “Op die manier kunnen mensen die moeilijker ter been zijn dus nog toch nog op de bovenste verdieping van hun huis geraken. De liften passen zowel op rechte trappen als trappen met bochten. Bovenaan de trap kan de stoel draaien, om comfortabel in- en uit te stappen. Optioneel kan dat draaien ook gemotoriseerd worden.”

Ook als onverhoopt de stroom zou uitvallen, blijft de traplift operationeel, want de motor wordt door batterijen aangedreven. Boven- of onderaan is wel een stopcontact nodig om die batterijen steeds opnieuw op te laden. Een traplift is meestal binnen een halve dag geïnstalleerd en er komen in regel geen grote kap- of breekwerken bij kijken. Je hoeft er dan ook geen bouwvergunning voor te hebben.

“Wij plaatsen zelf tussen 700 en 900 Stannah trapliften per jaar”, zegt Christophe. “Reken voor één verdieping, naargelang het model en de uitvoering, hiervoor op een budget van circa 3.000 tot 10.000 euro exclusief btw (anno 2023). Voor het onderhoud kan je een onderhoudscontract afsluiten. Daarna heb je er zelf eigenlijk geen omkijken meer naar.”

Halfopen of volledig gesloten huislift

Wie nog een stapje verder wil gaan, kan ook voor een “echte” huislift opteren. “Daarvan hebben wij twee modellen in de aanbieding”, aldus Christophe. “Eentje met een halfopen (of gesloten) cabine, waar bijvoorbeeld snel een rolstoel in gereden kan worden en eentje met een volledig gesloten cabine. Voor de installatie van deze liften moet er geen put, schacht of kooi aanwezig zijn. De lift past dus in quasi alle kleine hoeken en ruimtes. Dat brengt ook mee dat dit soort liften enkel voor privaat gebruik gecertificeerd zijn. Je mag ze dus niet installeren in pakweg een dokterspraktijk, een bankkantoor of een bibliotheek, maar daar staat tegenover dat ze ook niet jaarlijks gekeurd moeten worden. Dat gezegd zijnde: ze zijn natuurlijk wel allemaal voorzien van alle mogelijke veiligheidsuitrustingen, zoals pakweg obstakelsensoren. Zodra de lift van boven of onder door iets of iemand wordt belemmerd stopt hij onmiddellijk.”

Onze zelfdragende huisliften worden zonder put of schacht geïnstalleerd, onderstreept Christophe. “De liften werken op hydraulische technologie. Ze kunnen maximaal één verdieping overbruggen, met een maximale koers van 3,6 meter. Onderaan rust de lift met een plaat op de vloer die met drie hechtingen wordt vastgezet. Bij vloerverwarming maken we die vast met een beugel in de muur. Op de bovenverdieping gebeurt de bevestiging in de nabije muur (of plafond). Er moet enkel een opening in het plafond gemaakt worden. Op de eerste verdieping voorzien we een luik, namelijk het dak van onze lift, dat de opening afsluit zodat de doorgang boven vrij blijft.”

Afhankelijk van de plaats die voorhanden is, kunnen er liften in vier verschillende afmetingen geplaatst worden. Het draagvermogen gaat tot maximaal 325 kilogram. Christophe: “Er moet ook plaats voorzien worden voor de motor, maar die kan maximaal tot tien meter van de lift gemonteerd worden, gemeten vanaf de benedenverdieping. Je kunt die dus meestal bijvoorbeeld in de garage plaatsen of, als het echt moet, zelfs buiten. De motor maakt maximaal 65 decibel aan lawaai, dat is minder dan een stofzuiger.”

Zoals gezegd hoeft een huislift in principe niet jaarlijks gekeurd te worden, al is het natuurlijk wel raadzaam om hem regelmatig te onderhouden. Ook bij dit soort liften kan dat via een onderhoudscontract. “Een groot werk is dat in regel niet”, zegt Christophe. “Het gaat bijvoorbeeld over het smeren van de geleiders of het controleren van het oliepeil van de motor. Er moet bij dit soort liften ook geen speciale machinekamer voorzien worden.”

De liften werken op hydraulische technologie.

Houten raamwerk steken

Tegenover zoveel luxe en comfort staat natuurlijk ook wel een prijskaartje dat hoger ligt dan bij de trapliften. “Reken, afhankelijk van de lift die je kiest, op ongeveer 20.500 tot 26.500 euro, exclusief btw (anno 2023)”, rekent Christophe voor. “Je kunt als optie bijvoorbeeld ook een stoeltje in de lift laten monteren en wie absoluut wil kan de lift ook in een andere kleur bestellen dan in standaard-wit.”

In die prijs is ook de installatie inbegrepen, al slaat dat wel enkel op de installatie van de lift zelf. “Pakweg het maken van een opening in het plafond, het steken van houten raamwerk of het voorzien van stroomaansluiting doen we niet zelf”, zegt Christophe. “Daarvoor moet je eventueel beroep doen op een aannemer of bouwfirma.”

Jaarlijks installeert Stannah ongeveer een tiental huisliften, heel wat minder dus dan de traditionele trapliften. “Dat komt natuurlijk omdat ze in een veel hogere prijsklasse zitten, maar ook omdat de installatie toch wel complexer is en meer werkkrachten vraagt. We zijn daar met meerdere techniekers toch snel 2 volledige dagen mee bezig en die mensen zijn al drukbezet met het plaatsen van trapliften.”

Dat duidt er ook op dat er vanuit de markt best wel interesse is naar dit soort producten. “Dat klopt”, zegt Christophe. “We voelen die interesse ook jaar na jaar stijgen. We krijgen nu dagelijks aanvragen voor meer informatie over huisliften. Dat zullen niet allemaal de facto kopers zijn, maar het geeft toch een indicatie. En dat hoeft ook niet te verbazen: voor een 65-plusser die nog graag minstens vijftien of twintig jaar in zijn eigen woning wil blijven wonen, is een huislift of een traplift een ideale oplossing. Ook bij bijvoorbeeld mensen die een klassiek huis verbouwen naar een kangoeroewoning staat dit vaak hoog op het verlanglijstje. En als het huis ooit verkocht wordt, is een eigen huislift zeker een troef om de marktwaarde op te krikken.”

13.12.2023
door Fokus Online

Ontdek meer

Vorig artikel
Volgend artikel