klus
Bouwen & Wonen

Vier vervelende klussen in huis die je niet mag vergeten

06.02.2024
door Fokus Online

Niemand houdt echt van het huishouden, maar er zijn een paar klussen die we het liefst nooit doen en vaak ook zo lang mogelijk uitstellen. Denk bijvoorbeeld aan de gft container reinigen. Toch zijn dit dingen die eens in de zoveel tijd echt moeten gebeuren. Raap dus al je moed bij elkaar. Deze vier rotklussen mag je echt niet vergeten.

De gft-container reinigen

De gft-container kan na verloop van tijd behoorlijk gaan stinken. Daarom is het een goed idee om deze eens in de zoveel tijd te reinigen. Zorg dat de bak helemaal leeg is en maak de boel met een hogedrukspuit of spons goed schoon. Geen hogedrukspuit thuis of simpelweg geen zin? Je kunt deze klus ook uitbesteden aan bijvoorbeeld de vlaamsecontainerservice.be.

Het dak ontmossen

Ieder jaar moet het dak even mosvrij gemaakt worden. Als er te veel mos op het dak ligt, kunnen de dakpannen poreus worden en loop je het risico op vervelende lekkages. Tenzij je zelf echt goed bij je dak kan, is het het meest verstandig om het ontmossen van je dak uit te besteden aan een professional. Niet alleen is deze bekwaam in het beklimmen van het dak, maar een professional weet ook welke reinigingsmiddelen gebruikt moeten worden om jouw dak zo min mogelijk te beschadigen.

De badkamer schimmelvrij maken

Zie je die zwarte plekjes tussen de voegen van je tegels of aan het plafond in de douche? Dat is allemaal schimmel! Het oogt misschien onschuldig, maar het gaat zich snel verspreiden. Dat is niet alleen niet mooi, maar ook nog eens slecht voor de luchtwegen. Schimmel kun je verwijderen met schimmelverwijderaar (of water met baking soda) een sponsje of een oude tandenborstel. Loskomende schimmel is erg ongezond, dus draag een mondkapje. Schimmelverwijderaar is agressief spul, dus schoonmaakhandschoenen zijn ook aan te raden.

De zwanenhals losschroeven

Het losschroeven van de zwanenhals is een vervelende en stinkende klus, maar ook in no time gebeurd. Om verstoppingen in de wasbak te voorkomen draai je eens in de zoveel tijd de zwanenhals onder de gootsteen los (dit kan meestal met de hand). Plaats er altijd een emmertje of teiltje onder om viezigheid en water op te vangen. Met een mes of satéprikker kun je aangekoekte etensresten of zeepresten loswrikken. Maak de boel ook altijd even goed schoon. Dan kan de afvoer van je gootsteen weer even mee.

Vorig artikel
Volgend artikel