schimmel
Bouwen & Wonen

De gevolgen van schimmel in huis

03.05.2023
door Fokus Online

Als je ooit schimmel in huis hebt gehad, weet je hoe frustrerend en vervelend het kan zijn. Schimmel is niet alleen lelijk om naar te kijken, maar het kan ook een negatieve invloed hebben op de gezondheid van jou en jouw gezin. In dit artikel bespreken we de gevolgen van schimmel in huis en wat je eraan kunt doen om het te voorkomen. Heb je momenteel schimmel in huis? Lees dan zeker verder!

Wat is schimmel? 

Schimmel is een type schimmel dat zich verspreidt via sporen in de lucht. Het gedijt in vochtige, warme omstandigheden en kan groeien op bijna elk oppervlak, inclusief tapijten, muren, plafonds en meubels. Het komt vaak voor in badkamers, keukens en kelders, maar kan zich ook verspreiden naar andere delen van het huis. 

Gevolgen van schimmel in huis

Schimmel kan verschillende gevolgen hebben op jouw gezondheid en de gezondheid van jouw gezin. Hier zijn enkele van de belangrijkste gevolgen: veel mensen zijn allergisch hiervoor. Als je allergisch bent, kun je last krijgen van symptomen zoals niezen, hoesten, benauwdheid, jeukende ogen en huiduitslag. Het kan astma verergeren of zelfs veroorzaken. Als je al astma hebt, kan blootstelling aan schimmel leiden tot hoesten, piepende ademhaling en kortademigheid. Sommige soorten kunnen infecties veroorzaken, vooral als je een zwak immuunsysteem hebt. Dit kan leiden tot symptomen zoals koorts, hoesten, benauwdheid en vermoeidheid. Schimmel kan de luchtkwaliteit in jouw huis aanzienlijk verminderen, wat weer kan leiden tot een muffe geur, irritatie van de luchtwegen en andere ademhalingsproblemen. Erg vervelend dus!

Preventie en bestrijding van schimmel 

Gelukkig zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om het te voorkomen en te bestrijden. Schimmel heeft vocht nodig om te groeien, dus zorg ervoor dat vochtige ruimtes zoals badkamers en kelders goed geventileerd zijn en gebruik ontvochtigers om de luchtvochtigheid op peil te houden. Lekkages in het dak, de ramen, deuren en leidingen kunnen ook vochtproblemen veroorzaken en zorgen voor schimmelgroei. Repareer deze problemen zo snel mogelijk om schimmel te voorkomen. Het is ook een goed idee om je huis regelmatig te reinigen om schimmelgroei te voorkomen. Focus op vochtige gebieden zoals badkamers en keukens en gebruik schimmelbestendige verf en kit om het te voorkomen. Als je dit ontdekt, verwijder het dan zo snel mogelijk. Kom je er niet helemaal uit? Laat je dan adviseren of schakel een professional in om de schimmel te verwijderen.

Vorig artikel
Volgend artikel