drinken
Agri & Food

Dit drinken we wel (en niet) komende zomer

08.06.2022
door Rosalie Van Hoof

De zomer lonkt en dat betekent lange avonden op terras. Welke drankjes we dit jaar gulzig aan de lippen zullen zetten, vroegen we aan drie experts. Van bier tot cocktails en mocktails, verkoeling vindt u straks zo.

Sofie Vanrafelghem
Biersommelier

Wat gaan we deze zomer drinken?

“De zure, houtgerijpte bieren worden helemaal herontdekt en dat zal zich deze zomer verderzetten. Denk daarbij aan oude geuzes, verfijnd, lekker fris en met een laag suikergehalte. Dat smaakt in de zon. Ook saison is populair, dat is een hoprijk of kruidig verfrissend droog bier. IPA’s blijven ook nog een tijdje meegaan. Die intens hopfruitige, vaak exotische aroma’s passen perfect bij het voorjaar. Over het algemeen zien we dat de Belgische consument, die doorgaans heel conservatief en merkvast is, de laatste jaren meer durft te experimenteren. Dat is fijn want het gaat tenslotte om onze cultuur. België telt inmiddels 412 brouwerijen. Er valt dus nog veel te ontdekken.”

Welke invloeden bepalen wat we gaan drinken?

“Ik merk dat sociale media een rol spelen in wat er geserveerd wordt. Mensen pikken dingen op die op hun tijdlijn passeren. Net daarom zetten brouwerijen steeds meer in op sociale media. Zelf schrijf ik ook regelmatig over bier. Verschijnt dat in print, dan hoor ik er niet veel van, maar wanneer de tekst online gepubliceerd wordt, krijg ik veel respons. Daarnaast is marketing voor bier ook van belang. Een bier in een elegant glas maakt de mensen nieuwsgierig: wat is dat? Het ziet er lekker uit en ze willenkn het ook proeven. Presentatie doet veel. Wordt het bier in een lomp glas gegoten, zal het minder vaak besteld worden.”

Welk drankje zou u aanraden aan iemand die niet zoveel durft te experimenteren, een soort golden oldie?

“Tot twaalf jaar geleden kon je mij eerder een ‘wittewijnwijf ’ noemen dan een bierkenner. Ik lustte geen bier. Dacht ik. Ik heb dat moeten leren ontdekken. En eigenlijk is er voor iedereen wel iets op de markt, want bier loopt qua smaken en aroma’s zo ver uiteen. Kijk dus naar welke andere soort drankjes je graag drinkt. Is dat een gin-tonic? Dan houd je wellicht eerder van bitter. Ga dan voor die saison of IPA. Ben je een zoetekauw, probeer bijvoorbeeld donkere bieren met aroma’s van chocolade en karamel uit. In sommige zit geen greintje bitterheid. Ze worden op hout gerijpt waardoor je ronde smaken krijgt, heel ingenieus. Een golden oldie voor iedereen bestaat niet, maar ik raad iedereen aan zijn eigen klassieker te zoeken.”

Manuel Wouters
Cocktailbar SIPS en Bistrobar Mill Hill

Wat gaan we deze zomer drinken?

“Ik vermoed dat vooral licht alcoholische dranken populair zullen worden. Mensen zijn zich toch meer bewust van hun alcoholverbruik, zeker wanneer ze nog met de auto naar huis moeten. Daarnaast denk ik dat het gezondheidsaspect ook meespeelt. Zo zullen we meer cocktails op basis van sappen in plaats van frisdranken drinken, want suiker is de nieuwe sigaret en dus ongezond. Ik voorspel ook veel cocktails met kruidige likeuren op basis van kruiden, planten of wortels, in combinatie met sappen of ambachtelijk gemaakte frisdranken. Dit zijn smaakbommetjes, volwaardige cocktails qua smaak, zonder een al te hoog suiker- en alcoholpercentage. Ook Aperol Spritz past in dat rijtje en zal nog veel gedronken worden.”

Welke invloeden bepalen wat we gaan drinken?

“Naast het feit dat we gezondere keuzes willen maken, merk ik dat vergeten smaken opnieuw worden gewaardeerd. Net zoals in de keuken gebeurt dat ook in het glas. Ik denk daarbij aan een Amaro op basis van artisjokken, frisdrank van pompelmoes enzovoort. Uiteraard speelt de presentatie een rol. Is het drankje rood, roze of geel van kleur, wordt het gegarneerd met fruit in of op het glas? Iets wat de aandacht van de tafel trekt wordt opvallend vaker door anderen aan de bar besteld. Wat ook meespeelt is volume. Cocktails zijn niet goedkoop en men wil waar voor zijn geld. Is een glas goed gevuld, dan zullen meer mensen het ook willen.”

Welk drankje zou u aanraden aan iemand die niet zoveel durft te experimenteren, een soort golden oldie?

“Een persoonlijke favoriet van me is de Hemingway Daiquiri, een cocktail die de bekende schrijver Hemingway graag dronk. Net zoals een gewone daiquiri wordt deze gemaakt met witte rum, limoensap en suiker. Het geheime ingrediënt is maraskino, een likeur op basis van zoete, bittere kersen met een bijzonder unieke smaak. Je moet er slechts een heel klein scheutje aan toevoegen, dat volstaat. Verder voeg je nog wat pompelmoessap toe. Doe je er een dubbele shot rum in, dan noemen we deze cocktail een Papa Doble. Zo dronk de schrijver hem het liefst – er werd in die tijd wel wat zwaarder gedronken dan vandaag. Dankzij de pompelmoes/maraskino is de Hemingway Daiquiri een heel geschikte, zomerse cocktail.”

Evi Hanssen
Auteur van Sinds ik niet meer drink

Wat gaan we deze zomer drinken?

“Er bestaan steeds meer alcoholvrije variaties op bekende drankjes. Zo heb je tegenwoordig heel volwaardige wijnen, cava’s en champagnes zonder alcohol. Om die kwalitatieve varianten te vinden, moet je echter wat zoekwerk verrichten. Zelf kijk ik vaak online, maar de betere wijnhuizen of restaurants bieden deze wijnen tegenwoordig soms ook aan. Het is in ieder geval lekkerder dan de meeste alcoholvrije suikerwaters met prik die je in de supermarkt kunt kopen. Het brouwproces van deze niet-alcoholische wijnen is trouwens helemaal hetzelfde als bij een gewone wijn of cava, alleen wordt de alcohol er nadien uit getrokken. Ideaal voor een zomers aperitiefje.”

Welke invloeden bepalen wat we gaan drinken?

“Reclame en sociale media hebben een invloed, zelfs al merk je het niet. Neem nu kombucha. Ik weet dat er heel wat te doen is rond deze gefermenteerde koude thee. Bijgevolg willen mensen het eens uitproberen, puur uit nieuwsgierigheid. Hoewel ik er zelf niet zo’n fan van ben, is kombucha wel een voorbeeld van een drankje waar je op je gemak van kunt genieten en nippen – een beetje zoals een glas wijn. Daarnaast is mond-tot- mondreclame ook van groot belang. Wie geen alcohol drinkt, moet vaak zoeken naar waardevolle alternatieven. Dat is een proces van trial and error en mensen geven elkaar graag tips in die zoektocht.”

Welk drankje zou u aanraden aan iemand die niet zoveel durft te experimenteren, een soort golden oldie?

“Een alcoholvrije gin van goede kwaliteit smaakt altijd. Dat is een klassieker van formaat. Neem nu de gin van het merk NONA. Deze wordt met vakmanschap bereid. Ik raad aan om hem dan ook te serveren zoals het hoort: met de nodige ijsblokjes, een extra scheut gin en fijngesneden stukjes komkommer voor de verfrissende toets aan het eerder bittere geheel. Het is een gebalanceerde mocktail waar je optimaal van kunt genieten. Zeker met het zonnetje in je rug smaakt zo’n gin, en de alcohol mis je niet.”

Vorig artikel
Volgend artikel