zomer
Opinie

Dominique Persoone: “Sfeer is de beste saus”

08.06.2022
door Fokus Online

De smaak van de zomer is voor mij de smaak van vrijheid, van vrienden zien en samen vieren. Van veel te lang aperitieven, tapas en zeevruchtenplateaus. En een stevige côte à l’os op de barbecue.

Als ik je om te beginnen met één boodschap de zomer in mag sturen, dan is het wel: geniet ervan met volle teugen, want voor je het weet is hij alweer voorbij. Stel niets uit en spreek af met de mensen die je graag ziet. Want eten smaakt maar zo goed als de momenten die ermee verbonden zijn. Zelf trekken we vaak met vrienden naar de zee en nemen we een kleine wegwerpbarbecue mee. We beginnen in de vroege namiddag, nemen een duik in het water, spelen een potje KUBB en trekken dan een paar gekoelde flessen rosé open. Enkele doodgewone worstjes op de barbecue en klaar. Dat zijn momenten die je nooit meer vergeet.

Ook heel cool om deze zomer mee uit te pakken en bovendien gemakkelijk zelf te maken: een vuurput. Je maakt een stuk tuin vrij, graaft een ronde put – gebruik voor de randen zeker vuurvast beton, anders kan de boel ontploffen – en dan kun je ongelooflijke dingen beginnen klaarmaken. Neem bijvoorbeeld een simpele zalmfilet, nagel hem vast aan een plank, maak een groot vuur en gaar de zalm heel, heel langzaam. Zo lekker, dat kun je je niet voorstellen.

Mijn gouden tip voor iedereen die deze zomer een feestje organiseert: keep it simple.

Maar om écht de zomer toe te voegen aan ieder gerecht, die frisse toets, moet je heel veel verse kruiden op het menu zetten. Iedereen zou naar mijn mening verplicht moeten worden om kruiden te houden in de tuin of ergens in een bloembak. Laat die maar lustig groeien. En denk eraan: hoe meer je knipt, hoe meer er opnieuw groeit. Alles smaakt beter met verse kruiden, en verse kruiden smaken gewoon beter in de zomer.

Als chocolatier is ook chocolade natuurlijk nooit ver weg. Deze zomer, op 7 juli, vieren we wereldwijd Wereldchocoladedag. Omdat het dan niet echt chocoladeseizoen is, sta ik die dag vooral stil bij de mensen die het zwaarste werk doen: de cacaoboeren. Jammer genoeg zijn hun werkomstandigheden doorgaans nog veel te pover, soms zelfs gevaarlijk, en dus denken wij ieder jaar na over wat we kunnen doen om hen nog beter te helpen. Chocolade is een mooi product en iedereen die ervan proeft wordt er blij van. Mijn doel is om de hele keten blij te maken, en niet enkel de eindconsument.

Vanzelfsprekend past ook chocolade binnen de smaak van de zomer. Mijn gouden tip voor iedereen die deze zomer een feestje organiseert: keep it simple. Er is niets leuker dan iets lekkers klaarmaken in een paar seconden tijd. Probeer
dit eens: ga naar de ijsboer, koop je lievelingsijs en laat dat keihard bevriezen. Dan snijd je het ijs in langwerpige balkjes. Steek daar een stokje of lepeltje in en zet op tafel een paar potjes gesmolten chocolade – in alle smaken – met daarnaast een paar coole toppings: geroosterde amandelen, rozijntjes, stukjes karamel… Zo heb je lekkere zelfgemaakte frisco’s als dessert. Geloof me maar: chocolade smaakt zéker in de zomer.

Vorig artikel
Volgend artikel