winter
Mode

Modieus en slim de winter in

16.11.2021
door Baldwin Verhoeven

De winter is gestart, maar is je kleerkast er wel klaar voor? Zoals elk jaar staat in de wintercollectie warmte en comfort centraal, maar wat betekent dit concreet? Welke stoffen, tinten en printen zijn in, en hoe vind je duurzame kledij?

Lieselot Scheirlinck werkt voor Studio10 en is verantwoordelijk voor het kledingmerk March23. Ze ontwerpt en regelt de verkoop van haar producten, waardoor ze dicht bij de klant staat. Silke De Backer daarentegen is een beauty- en fashion blogger bij silkeblogs.com. Ze is mede-eigenaar van een stoffenwinkel en maakt veel van haar eigen kledij zelf. Beide vrouwen zijn dus helemaal thuis in de modewereld en bieden je alle informatie die je nodig hebt om deze winter stijlvol én slim in te zetten.

Warme stoffen, warme kle(u)ren

“Zelf draag ik heel graag kasjmier”, vertelt Lieselot. “Het is een warme, aangename stof die zich aan je temperatuur aanpast. Hierdoor krijgt je het niet snel te warm. Ook angora is echt mijn favoriet.” De gebreeën angora pulls van March23 zijn niet voor niets populair. “Je kan het op verschillende manieren dragen. Die pull is heel leuk in een jeans, maar je kan het ook combineren met een velvet of lederen rok of een gekleder schoentje.”

Silke zweert voornamelijk bij ribfluweel. “Het biedt een stoere look zonder er onverzorgd uit te zien. Je kunt er alle kanten mee op: een wijde broek is comfortabel maar krijgt toch structuur dankzij de geribde stof en een schattig jurkje wordt stoerder in ribfluweel.” Zolang het maar comfortabel blijft, beweert ze. “Doordat we de voorbije maanden veel binnen zaten, blijven we ook nu nog kiezen voor stoffen als french terry, jogging, flanel en fluweel, die warmte en comfort bieden.”

Deze winter ligt de nadruk op donkere bloemenprints. Die zijn gemakkelijk te dragen met de herfstige kleuren.

Bruine kleuren

Zoals stoffen letterlijk warmte creëren, doen kleuren dat op hun manier. “In onze collectie zie je een opkomst van bruine kleuren”, vertelt Lieselot. “Vanille, chocoladebruin of terracottakleuren, dat zijn momenteel de belangrijkste tinten.” Voor Silke mogen ook kleuren die aan juwelen doen denken. “Warm paars, smaragdgroen en okergeel. Luxe!”

Wat met de prints? “In de zomer zagen we lichte, felle bloemenprints”, vertelt Silke, “maar deze winter ligt de nadruk op donkere bloemenprints. Die zijn gemakkelijk te dragen met de herfstige kleuren.” March23 daarentegen is niet echt te vinden voor drukke prints. “Wij volgen niet blindelings de trendrapporten. Bij ons ga je niet snel prints of agressieve kleuren vinden, maar eerder zachte, natuurlijke prenten en materialen.” Ook Silke laat zich niet sturen door algemene trends. “In mode vind ik het heel belangrijk niet zomaar alles te volgen. Je moet vooral dragen waar jij je goed in voelt.”

Duurzame kledij

Een trend waar beide vrouwen dan weer wel belang aan het hechten, is slow fashion. Dit is puur ecologisch en keert zich tegen fast fashion waarbij kleren snel geproduceerd en vervangen worden. Dat draagt bij tot een hoop afval die met simpele handelingen vermeden kan worden.

winter

Goede investering

“Wij hebben veel leder in de collectie”, vertelt Lieselot. “Het is een sterk materiaal dat lang meegaat als je er zorg voor draagt. Het is een investering die je seizoenen na elkaar kan dragen.” Daarnaast zijn er nog duurzame stoffen, weet Silke. “Let goed op een Oeko-Tex of GOTS-label bij katoen. Steeds meer worden dit soort labels de norm. Andere stoffen die niet enkel duurzaam, maar ook heerlijk zacht zijn, zijn tencel, ecovero-viscose en bamboestof.”

Silke gaat nog trager in de slow fashiontrend door haar kledij zelf te naaien. “Een kledingstuk dat je zelf naait, heeft een grotere waarde omdat je er veel tijd in steekt. Je draagt het ook langer dan iets wat je voor een paar euro’s bij een grote keten koopt. Je eigen kleding maken is natuurlijk ook een stuk duurzamer. Je denkt meer na over het werk dat er in zit, maar ook omdat je kan kiezen voor stoffen die duurzamer zijn.”

Vorig artikel
Volgend artikel