kerstdiner
Maatschappij

Zo maak je een feest van jouw kerstdiner

18.12.2020
door Sophie Pycke

Kerst vieren we dit jaar en petit comité. Maar ook zonder veel volk aan tafel kun je er een memorabel feest(je) van maken. Sommelier Sepideh Sedaghatnia en chef-kok Sofie Dumont tippen feestelijke ideetjes voor een bijzonder kerstdiner.

Ons kerstfeest zal er onvermijdelijk een tikkeltje anders uitzien. Dit jaar geen bacchanaal met jolige vrienden of een zatte nonkel die zich ver na twaalven verliest in schunnige mopjes. Maar ook geen afwas die je de volgende dag met een hardnekkige kater moet bedwingen. Hoe het ook zij: het wordt een kerst om nooit te vergeten.

Klassieke ingrediënten, nieuwe smaken

We plooien terug op onze kleine kern en maken er een feest van intieme gezelligheid van. Maar hoe pakken professionals die bijzondere avond dit jaar aan? “Normaal gezien vieren we kerst met een grote winterbarbecue bij mijn ouders. Met vrienden en familie klinken we op het voorbije jaar en verzamelen we in een gezellig decor rond de barbecue”, vertelt de Iraans-Belgische sommelier Sepideh Sedaghatnia. “Dit jaar kijken we enkel vooruit, naar het nieuwe jaar, en halen we troost uit klassieke ingrediënten met grote impact.”

Corona of geen corona: elk kerstfeest begint met hapjes. “Het gezelligste stuk van de hele avond”, vindt Sepideh. “Ga voor voldoende dipjes en knabbeltjes. Maak zelf verse chips van zoete aardappel of rode biet. Gooi de fijn gesneden schijfjes even in het frituurvet en kruid met peper, zeezout en een beetje gedroogde tijm. Nog zo’n topper bij die eerste borrel: baba ganoush, van aubergine.”

(Niet-)traditionele bereiding

Het hoofdgerecht van het kerstdiner mag iets meer ‘body’ hebben, dus wat dacht je van all time classics zoals kaviaar, oesters of kreeft? “Kaviaar gebruiken we vaak in de Iraanse keuken. Het zuivere product is heerlijk, maar je kunt het ook in een warme bereiding gebruiken met stukjes gebakken vis erbij. Of ga voor een kreeftje op de barbecue of in de oven, overgoten met een smeuïge saffraansaus. Het zoete parfum van dat sausje past wonderwel bij kreeft. Kalkoen is natuurlijk ook altijd een goede optie, maar de bereiding hoeft niet altijd traditioneel te zijn. Wat dacht je van kalkoenfilet met champignons en truffel, afgewerkt met salsa verde en groene appeltjes?”

“Voor het kerstdiner dit jaar kijken we enkel vooruit, en halen we troost uit klassieke ingrediënten met grote impact.”Sepideh Sedaghatnia

Experimenteren met smaak en gevoel

Uiteraard zijn gepaste dranken net zo essentieel voor een geslaagd kerstfeest. “Ik ben dol op champagne”, glimlacht Sepideh. “Je moet er iets dieper voor in je portemonnee tasten – door accijnzen, marketing en een lang productieproces – maar een duurdere fles is het echt wel waard. Ik ben fan van Pinot Noir, voller van smaak en met meer structuur, maar ik hou net zo goed van een fruitige coupe Meunier. Volg gewoon je eigen smaak en gevoel. Niet de naam op de fles. Experimenteren is de sleutel (lacht).”

Wat wijn betreft, raadt ze aan om bij de klassiekers te blijven. “Rode wijn past best wel goed bij vis, maar de verkeerde fles kan alle smaak wegnemen. Ga voor witte wijn bij lichte producten zoals vis of groenten. Hoe donkerder je ingrediënten – denk aan ree of rund – hoe beter de match met rode wijn. Om een fiasco te vermijden, vraag je best nog even raad aan een sommelier of wijnhandelaar.”

Kerstdiner met kleine, gemakkelijke en authentieke gerechtjes

Ook chef-kok Sofie Dumont gaat voor een knusse avond naast de kerstboom. “Het wordt een rustige avond met mijn dochter, man en onze hond Billy”, kijkt ze vooruit. “In coronavrije tijden stelde ik uitvoerige menu’s samen en dekte ik de tafel tot in het kleinste detail, maar dit jaar ga ik voor ongecompliceerd genieten in een knus hoekje in het salon, met veel kussens en lichtjes. Ik ga voor ontelbare kleine hapjes en makkelijke gerechtjes die ik op voorhand maak. No way dat ik een hele kerstavond in de keuken sta (lacht).”

“De planning is nog niet compleet, maar ik ben alvast overtuigd van een bladerdeeghapje met zalm en hanenkam, een heerlijke champignonsoort. Er komt sowieso een grote schotel met gebakken pens, veenbessen, en gedroogde ham waar abdijkaas en verse kruiden in gerold zijn. En een authentieke kersttoets mag ook niet ontbreken. Misschien in de vorm van eendenborst met geroosterde knolselderpuree en bosbessensaus? Het finale watertanden doen we met speculaasmousse, chocolade- notencrunch en gepocheerde peer. En tussendoor facetimen met de familie!”

Vorig artikel
Volgend artikel