chemie
Opinie

De innovatiekracht van farma en chemie

18.05.2020
door Fokus-online.be

Met 466 toegekende patenten – dat zijn twee uitvindingen per werkdag! – is de chemie en life sciences goed voor een derde van alle Belgische patenten. Nergens ter wereld is het aandeel van farma, biotech en chemie in het totale aantal patenten zo hoog als in België.

De voorbije tien jaar is het aantal octrooien toegekend door het Europees Octrooibureau op het vlak van chemie, farma en biotech meer dan verdubbeld: van 225 in 2010 tot een recordaantal van 466 toegekende patenten vorig jaar.

Chemie en life sciences: innovatiekampioen

Het gaat om patenten toegekend aan zowel bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstellingen, zoals bijvoorbeeld VIB en VITO. Hiermee vertegenwoordigt de chemie en life sciences 34 procent van de 1.389 toegekende patenten in België, een aandeel dat verhoudingsgewijs nergens ter wereld hoger ligt.

Ook bij de patentaanvragen zet de chemie en life sciences de toon met 981 octrooiaanvragen, 40 procent van het totale aantal Belgische patentaanvragen (2.413). Chemiebedrijf Solvay staat afgetekend op nummer 1 met 306 aangevraagde patenten. Met Agfa-Gevaert staat nog een ander iconisch sectorbedrijf in de top 10. Die cijfers illustreren dat de sector van de chemie en life sciences de innovatiekampioen van België is. Bedrijven investeren jaarlijks gemiddeld 4,5 miljard euro in O&O.

“Zoals zo vaak is innovatie de uitweg uit de crisis, de weg vooruit naar een betere toekomst.”

Klimaatvriendelijke industrie

Innovatie maximaal ondersteunen is de beste garantie om toekomstgerichte sectoren zoals chemie, farma en biotechnologie in ons land te verankeren. Zodat ze oplossingen kunnen blijven vinden voor maatschappelijke uitdagingen. Zo speelt de chemiesector een sleutelrol in het Moonshot-innovatieprogramma van de Vlaamse regering. Dit initiatief moet ervoor zorgen dat universiteiten en onderzoekscentra, in nauwe samenwerking met chemiebedrijven, de komende 20 jaar doorbraaktechnologieën kunnen ontwikkelen voor een klimaatvriendelijke industrie en samenleving.

Een betere toekomst

Het gaat dan onder meer over de zoektocht naar biogebaseerde grondstoffen, de ontwikkeling van een waterstofeconomie en het gebruik van CO2 als een waardevolle grondstof. Dit jaar opent in Antwerpen ook BlueChem, de eerste incubator voor duurzame chemie in België. Daar vinden start-ups en groeibedrijven de juiste accommodatie en labo-infrastructuur om innovaties succesvol te laten doorgroeien tot op industriële schaal. Zo bouwen we letterlijk aan de chemie van de toekomst.

De innovatiekracht van de farma en biotech is wellicht nog het meest duidelijk in de strijd tegen het coronavirus. Heel wat Belgische bedrijven speelden een belangrijke rol in de ontwikkeling van diagnostische tests. Bovendien zou een toekomstig coronavaccin wel eens een stevige Belgische stempel kunnen dragen. Net dankzij de kennis en expertise van onze bedrijven en universiteiten. Zoals zo vaak is innovatie de uitweg uit de crisis, de weg vooruit naar een betere toekomst.

Vorig artikel
Volgend artikel