AI
Carrière

Waarom je maar beter nu al met AI leert werken

29.11.2023
door Rachid Ounaim

Artificiële intelligentie is overal en zal alleen maar belangrijker worden. Het is geen geheim dat AI de werkwereld nu al ingrijpend verandert. De impact is voorlopig nog uiteenlopend. Maar hoe gaan we er in de toekomst mee om?

“De generatieve AI-tools die nu beschikbaar zijn, zoals het overbekende ChatGPT en Midjourney, veranderen nu al het professionele landschap”, zegt Vincent Boucher, managing director bij B12 Consulting, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling van AI-oplossingen voor bedrijven. Het gevolg is dat copywriters, creatieve professionals en softwareontwikkelaars nu al geconfronteerd worden met veranderingen in hun werk en veel specifiekere eisen krijgen dan voorheen. Bérengère Fally, projectmanager bij Technocité, een opleidingscentrum gespecialiseerd in onder meer AI, legt uit: “Er zullen nieuwe banen ontstaan, vaak gericht op het ontwerp, de ontwikkeling en het onderhoud van AI-systemen.”

Artificiële intelligentie zal jou niet vervangen, maar iemand die AI vlot kan gebruiken wél.

- Bérengère Fally, Technocité

De synergie tussen mens en AI

Je hoeft geen helderziende te zijn om te weten dat de vraag naar werknemers met kennis van opkomende technologieën zal blijven groeien. Maar om dat te laten slagen, moeten we samenwerken. “Succesvolle projecten zijn die waarbij de combinatie van mens en AI effectiever blijkt dan AI alleen”, stelt Vincent Boucher. “Het menselijke element mag niet worden uitgesloten.”

Sommige banen zullen worden geautomatiseerd. Werknemers zullen de repetitieve taken overlaten aan AI. Chatbots zijn daar een mooi voorbeeld van. Deze oplossing maakt het op dit moment mogelijk om de eenvoudigste verzoeken van de gebruiker te filteren, waardoor de werkdruk van de werknemer niet te hoog wordt en hij productiever kan zijn.

Het belang van opleiding

De werknemers op de werkvloer van de (nabije) toekomst zullen dus moeten leren omgaan met AI. En dat beter vandaag dan morgen. “De huidige trend is interactie via een ‘prompt’, een boodschap in gewone taal die wordt gebruikt om Artificiële Intelligentie te sturen”, legt Vincent Boucher uit. “De toekomst wordt vandaag voorbereid, en het sleutelwoord is training”, besluit Bérengère Fally. “We moeten de experts van morgen voorbereiden door flexibele, actuele opleidingen aan te bieden. Artificiële intelligentie zal jou niet vervangen, maar iemand die AI vlot kan gebruiken wél.”

Vorig artikel
Volgend artikel