Home Chemie De sleutel tot een duurzame samenleving

Leentje Croes

De sleutel tot een duurzame samenleving

Duurzame chemie is de sleutel tot een klimaatneutrale en circulaire economie. Er rust een grote taak op de schouders van onze chemische industrie. We zijn ons hiervan bewust, meer nog: we gaan deze gigantische uitdaging niet uit de weg.

Je leest dit artikel misschien in je warme thuis, op je smartphone of tablet. Zo dadelijk maak je een verplaatsing met de wagen of de fiets. Tijdens de middag geniet je van een lekkere salade die veilig verpakt was en vers bewaard bleef in een herbruikbare doos, gemaakt uit kunststof.

Overal chemie

Al die producten worden gemaakt van grondstoffen uit de chemie. Er zit chemie in zowat alles rondom ons. De sleutel tot een duurzame samenleving ligt bij een innovatieve chemische industrie: energie-efficiënt bouwen, batterijen die langer meegaan, lichtgewicht materialen voor wagens die minder energie verbruiken, de wieken van windmolens, recycleerbare plastics…

Drijvende kracht

De voorbije decennia heeft de chemiesector al veel innovatieve producten op de markt gebracht en substantiële verbeteringen in haar productieprocessen doorgevoerd. De sector produceert steeds meer met minder energie, minder CO2 en minder afval. De chemiesector is ook de drijvende kracht achter het ambitieuze Moonshot-programma dat de Vlaamse overheid vorig jaar heeft opgestart. Het doel: doorbraaktechnologieën ontwikkelen voor een koolstofcirculaire en CO2-arme industrie.

Hoge verwachtingen

Kortom, er worden grote inspanningen geleverd. Maar er mag niet worden vergeten wat de omvang is van de uitdaging die voor ons staat. De verwachtingen staan hooggespannen en de chemiesector in Vlaanderen wil haar verantwoordelijkheid nemen. Een klimaatneutraal Europa zal alleen mogelijk zijn als de chemiesector klimaatvriendelijke producten aanlevert en haar eigen productieprocessen radicaal transformeert. Hiervoor is veel innovatie en onderzoek nodig.

“Vlaanderen heeft de ambitie om innovatiekampioen te worden.”

Samenwerking!

Een transitie van deze omvang wordt niet gerealiseerd door één individueel bedrijf. Samenwerking is de sleutel tot succes. Duurzaam en circulair ondernemen is geen solo-activiteit. Enkel door samen te werken, binnen de sector en ook over verschillende sectoren heen, kan de doelstelling van een duurzame chemische industrie bereikt worden. Er zijn verschillende initiatieven om die samenwerking te stimuleren. Zoals de speerpuntcluster Catalisti, die open innovatieprojecten in chemie en kunststoffen opzet en het Vlaamse Moonshot-programma in goede banen leidt, en ook BlueChem, de incubator voor duurzame chemie die start-ups en groeibedrijven helpt om hun duurzame innovaties sneller op de markt te brengen. BlueChem opent overigens eind april haar deuren op het nieuwe eco-effectieve bedrijventerrein Blue Gate Antwerp.

Innovatiekampioen

Ik hoor je al denken: ‘Wanneer gaan de oplossingen er zijn?’ Er is inderdaad geen tijd te verliezen, daarom zet de chemische industrie zwaar in op innovatie. Vlaanderen is vandaag al wereldkampioen in chemieproductie, met de ambitie om ook de innovatiekampioen te worden dankzij excellent onderzoek. Zo wordt de chemische industrie ook dé gangmaker van een duurzame en circulaire economie.

MEER

Gezond en wel in je vel

Gezondheid Maandenlang diëten om dan uiteindelijk een paar kilo's te verliezen. Vroeger ging dat zo in zijn gang, maar tegenwoordig letten vrouwen meer op hun voeding. Een gezonde levensstijl is de beste manier om op gewicht te blijven.

Advocaten moeten meer informatiseren en anticiperen

LegalElke onderneming wordt geconfronteerd met juridische problemen. Maar de drempel om een advocaat in te schakelen, ligt te hoog omdat de erelonen afschrikken. Het kan nochtans anders. “Wat gestandaardiseerd kan worden, moet geautomatiseerd worden. Zo wordt het vanzelf goedkoper.”

Summertime and the livin’ is easy

Anouk TaeymansDe zomer is in het land. Hoog tijd om dat zomers optimisme in huis te halen en met enkele kleine ingrepen je interieur én buitenruimtes in vakantiemodus te brengen. Dus… zet die fles maar alvast koud.

Iedereen reiziger (op maat)

Het belang van reizenGraag reizen lijkt in eerste instantie voor veel mensen vanzelfsprekend. Toch boekt slechts 62 procent van de Belgen jaarlijks een vakantie. Houden de overige mensen dan helemaal niet van reizen? Of hebben ze de reiziger in zichzelf simpelweg nog niet ontdekt?

‘Het inzetten van employer branding in de grote matchingcrisis’

Johan DriessensEven surfen op de career pages van IT-bedrijven en ik merk dat iedereen elkaar simpelweg copy-paste, door dezelfde vacature-template uit 1952 te gebruiken die gerust het stiefbroertje van een doodsbrief kunnen zijn! Mensen, dit is geen War for Talent maar een grote matchingcrisis!

Dirk Van der Stede: De droogte van 2018

Afgelopen zomer verdiende het predikaat ‘historisch’ omwille van zijn warmte, zonuren en uiteraard zijn droogteproblemen… Maar deze zomer kan ook historisch zijn voor de versnelde doorstart die Vlaanderen maakt naar een duurzaam watergebruik.