Home Chemie De sleutel tot een duurzame samenleving

Leentje Croes

De sleutel tot een duurzame samenleving

Duurzame chemie is de sleutel tot een klimaatneutrale en circulaire economie. Er rust een grote taak op de schouders van onze chemische industrie. We zijn ons hiervan bewust, meer nog: we gaan deze gigantische uitdaging niet uit de weg.

Je leest dit artikel misschien in je warme thuis, op je smartphone of tablet. Zo dadelijk maak je een verplaatsing met de wagen of de fiets. Tijdens de middag geniet je van een lekkere salade die veilig verpakt was en vers bewaard bleef in een herbruikbare doos, gemaakt uit kunststof.

Overal chemie

Al die producten worden gemaakt van grondstoffen uit de chemie. Er zit chemie in zowat alles rondom ons. De sleutel tot een duurzame samenleving ligt bij een innovatieve chemische industrie: energie-efficiënt bouwen, batterijen die langer meegaan, lichtgewicht materialen voor wagens die minder energie verbruiken, de wieken van windmolens, recycleerbare plastics…

Drijvende kracht

De voorbije decennia heeft de chemiesector al veel innovatieve producten op de markt gebracht en substantiële verbeteringen in haar productieprocessen doorgevoerd. De sector produceert steeds meer met minder energie, minder CO2 en minder afval. De chemiesector is ook de drijvende kracht achter het ambitieuze Moonshot-programma dat de Vlaamse overheid vorig jaar heeft opgestart. Het doel: doorbraaktechnologieën ontwikkelen voor een koolstofcirculaire en CO2-arme industrie.

Hoge verwachtingen

Kortom, er worden grote inspanningen geleverd. Maar er mag niet worden vergeten wat de omvang is van de uitdaging die voor ons staat. De verwachtingen staan hooggespannen en de chemiesector in Vlaanderen wil haar verantwoordelijkheid nemen. Een klimaatneutraal Europa zal alleen mogelijk zijn als de chemiesector klimaatvriendelijke producten aanlevert en haar eigen productieprocessen radicaal transformeert. Hiervoor is veel innovatie en onderzoek nodig.

“Vlaanderen heeft de ambitie om innovatiekampioen te worden.”

Samenwerking!

Een transitie van deze omvang wordt niet gerealiseerd door één individueel bedrijf. Samenwerking is de sleutel tot succes. Duurzaam en circulair ondernemen is geen solo-activiteit. Enkel door samen te werken, binnen de sector en ook over verschillende sectoren heen, kan de doelstelling van een duurzame chemische industrie bereikt worden. Er zijn verschillende initiatieven om die samenwerking te stimuleren. Zoals de speerpuntcluster Catalisti, die open innovatieprojecten in chemie en kunststoffen opzet en het Vlaamse Moonshot-programma in goede banen leidt, en ook BlueChem, de incubator voor duurzame chemie die start-ups en groeibedrijven helpt om hun duurzame innovaties sneller op de markt te brengen. BlueChem opent overigens eind april haar deuren op het nieuwe eco-effectieve bedrijventerrein Blue Gate Antwerp.

Innovatiekampioen

Ik hoor je al denken: ‘Wanneer gaan de oplossingen er zijn?’ Er is inderdaad geen tijd te verliezen, daarom zet de chemische industrie zwaar in op innovatie. Vlaanderen is vandaag al wereldkampioen in chemieproductie, met de ambitie om ook de innovatiekampioen te worden dankzij excellent onderzoek. Zo wordt de chemische industrie ook dé gangmaker van een duurzame en circulaire economie.

MEER

Ondernemers boven!

ExpertpanelOndernemen is een avontuur. Met hoogtes en laagtes, met risico’s en (hopelijk) zekerheden. Hoe dan ook vertelt elke onderneming een uniek verhaal, zoals blijkt uit de antwoorden van deze experts, die zich elk in een verschillend stadium van ontwikkeling bevinden.

‘t Is er: cuffing season

Cuffing season Tijdens de zomer was je datingagenda overvol, maar nu wil je meer dan vluggertjes en voornamen. De kans bestaat dat je last hebt van het cuffing seizoen.

Marketing van aangepaste waarde

Marketing automation Nog te veel info die we in onze mailbox of via sociale media op ons afgevuurd krijgen, leest als ‘spam’. Niet de tool van marketing automation faalt, wel de manier waarop bedrijven hem gebruiken.

De buik vol van bakstenen

Woning kopenHet verwerven van een eigen woning is al drie, vier generaties lang een vanzelfsprekendheid in België. Voor huidige twintigers en dertigers is dat echter niet meer zo. Door de gestegen prijzen van grond en materialen en het plaatsgebrek wordt het voor hen steeds moeilijker om zich ‘huiseigenaar’ te noemen. Wat betekent een ‘thuis’ nog voor hen?

Groene revolutie

Groene revolutie Groene energie en energie-efficiënt werken is voor iedereen een prioriteit. Dit tonen het Vlaams klimaat-en energiepact, burgerpanels, universitaire testprojecten en plannen binnen bedrijven goed aan. Enkele bedrijven spelen alvast een voortrekkersrol.

‘Televisie is eigenlijk ook maar gewoon een podcast om...

Als een samensmelting tussen iPod en broadcast, zo kwam de podcast aan zijn naam. Maar terwijl de muziekspeler met de witte oortjes al een tijd...