Project One
België

Project ONE, een unieke opportuniteit voor Antwerpen en… jouw loopbaan 

21.03.2022
door Fokus Online

INEOS heeft grootse plannen in de haven van Antwerpen. Met Project ONE werkt het aan het belangrijkste Europese chemieproject van de afgelopen decennia. Een unieke kans voor ingenieurs die mee willen bouwen aan een klimaatvriendelijke fabriek van de toekomst. Neeraja Vallabhapurapu (control and automation engineer) en Jonas Byns (lead process engineer) vertellen je waarom je deze opportuniteit niet mag laten liggen.

Wat is Project ONE precies?

Jonas Byns: “Met Project ONE bouwt INEOS een ethaankraker waarmee we ethyleen produceren. Ethyleen is op zijn beurt een van de meest gebruikte basischemicaliën en onmisbaar voor tal van producten en toepassingen die bijdragen tot onze levenskwaliteit.”

Wat maakt Project ONE dan zo bijzonder?

Jonas Byns: “Project ONE maakt gebruik van de allerbeste technologie van vandaag en heeft de laagste koolstofvoetafdruk van alle stoomkrakers in Europa. Daar sta ik als lead process engineer mee voor in. Het is de taak van mijn team om samen met technologiepartners de meest veilige en efficiënte processen te vinden. Het resultaat mag er zijn: Project ONE zal 3 keer minder CO2 uitstoten dan de gemiddelde Europese kraker en 2 keer minder dan de 10% beste krakers in Europa. Dat is goed voor een besparing van ongeveer 2 miljoen ton CO2 op jaarbasis. Door het flexibele ontwerp van de installaties en de lage koolstofafdruk zijn we uitstekend geplaatst om onze voetafdruk verder af te bouwen tot net zero. We streven ernaar klimaatneutraal te worden binnen de tien jaar na opstart van onze activiteiten.” 

Neeraja Vallabhapurapu: “Project ONE is inderdaad een ‘gamechanger’ voor de Europese chemie. Terwijl soortgelijke investeringen de laatste decennia plaatsvonden in andere continenten, wil INEOS deze state-of-the-art technologische vernieuwing naar Antwerpen brengen, en zo bijdragen tot de veerkracht en verduurzaming van de Europese chemiesector.”

Hoe ervaar je jouw job?

Neeraja Vallabhapurapu: “Als control and automation engineer werk ik met de nieuwste technologieën, zoals procedural automation. Samen met mijn collega’s ontwerp ik de installaties vanaf nul. Alles wat je doet heeft dus een grote impact. Daar ben ik erg trots op. Bovendien zijn we een open team. Als vrouw in een mannenwereld voel ik helemaal geen obstakels. Je krijgt veel vertrouwen. Heb je een goed idee, dan wordt er naar je geluisterd. Dat is erg belangrijk in een project van zo’n omvang. Je blijft van elkaar leren en je groeit mee met het project.

Wat gaf voor jullie de doorslag om te kiezen voor Project ONE?

Jonas Byns: “Het is 25 jaar geleden dat er in Europa een project op deze schaal is gelanceerd. Ik ervaar het als een unieke kans mee te bouwen aan een initiatief dat de chemische industrie in Antwerpen grondig vernieuwt en richting klimaatneutraliteit duwt door gebruik te maken van de meest innovatieve technieken.”

Neeraja Vallabhapurapu: “Toen INEOS Project ONE aankondigde, was ik meteen enthousiast. Van zodra ik een vacature zag die bij mijn interesses paste, heb ik die kans met beide handen gegrepen. Zo’n groot project, waarbij je vanaf het begin kan meedenken, dat vind je niet elk jaar, zelfs niet elk decennium. Het gevoel dat dit een once in a lifetime kans is, leeft bij iedereen die aan dit project meewerkt.” 

Waarom moeten ingenieurs kiezen voor een job bij Project ONE?

Jonas Byns: “Het is een aanrader voor elke ingenieur: pas afgestudeerd of met tonnen ervaring. Als junior is dit de ideale manier om te ontdekken hoe een fabriek en de chemiesector in elkaar zitten. Je werkt mee vanaf de start en bouwt in sneltempo ervaring op. Mediors en seniors krijgen de kans om hun expertise in te zetten. Je hebt hier echt impact, want INEOS rekent op jouw ervaring en initiatief. En werkzekerheid is er sowieso, want er zijn al carrièrepaden uitgestippeld voor wanneer de bouw van Project ONE is afgerond.”

Neeraja Vallabhapurapu: “Ook de afdeling automation is in volle groei en er zijn er veel mogelijkheden. We effenen hier het pad voor de rest van de industrie om schonere technologieën te gaan gebruiken. Dat je aan zo’n project kan meewerken is uniek. It doesn’t get any bigger than this.” 

Als we klimaatverandering vandaag willen aanpakken, moeten we inzetten op technologieën die de koolstofuitstoot nu al drastisch verlagen. Als deel van ons team zul je vanaf de eerste rij bijdragen tot de oplossing. Waarop wacht je? Sluit je aan bij ons gedreven team en maak het verschil door een fabriek van de nieuwste generatie te bouwen, een nieuw ankerpunt voor de chemische industrie.

Interesse? Contacteer ons via <a href=”recruitment.projectone@ineos.com”>recruitment</a>

Vorig artikel
Volgend artikel