petrochemie
Chemie

Extreme precisie, extreme betrouwbaarheid

De petrochemische industrie stelt zeer hoge eisen aan de onderdelen die op hun sites gebruikt worden. Wat voor specifieke verwachtingen worden op tafel gelegd? En hoe kan je daar als fabrikant aan voldoen? Peter Perremans, CEO van Melotte uit Zonhoven, legt uit en wordt bijgestaan door Bram en Romain, de twee technische krakken bij Melotte, die het aanspreekpunt zijn voor de klanten uit de petrochemie.

Melotte mag bij het grote publieke dan vooral bekend zijn als specialist in 3D-geprinte materialen, het bedrijf is in de eerste plaats ook nog altijd een fabrikant van complexe tooling en gereedschappen. Precies zoals ze in de chemie en petrochemie graag hebben, zegt Peter. “En niet alleen in de petrochemie, hoor. Ook in de farma, de voedingsindustrie of in de machinebouw kent men ons. Het zijn typisch sectoren waar een nood is aan zeer precieze, zeer complexe of zeer zwaar belaste onderdelen. Betrouwbaarheid is vaak een absolute noodzaak.” 


“Betrouwbaarheid en een zeer hoge nauwkeurigheid”, vult Bram Grandjean aan. Hij is, samen met Romain Schepers, het aanspreekpunt bij Melotte voor petrochemische bedrijven. “Stel je voor dat een bepaald cruciaal onderdeel faalt, dat brengt natuurlijk een enorme kost mee voor de klant. Dat moeten we uiteraard ten allen prijzen proberen te vermijden. Wat het interessant maakt, is dat we vaak ook werken met zeer exotische materialen, legeringen meestal, die dan ook nog eens een specifieke nabehandeling moeten krijgen.”

Het grote voordeel van Melotte is dat het bedrijf al jaren actief is in de petrochemie en daardoor veel knowhow heeft opgebouwd, legt Bram uit. “Dat betekent dat wij hen kunnen ontzorgen. Als er een probleem is, kunnen we daar heel snel op inspelen en een oplossing voorstellen.” 

Romain: “We begrijpen de petrochemie heel goed en we weten wat de verwachtingen zijn. Dat betekent dat we op een snelle en flexibele manier de juiste producten kunnen aanbieden. Dat kan net zo goed op een zondag of een feestdag als een gewone werkdag zijn. Wij moeten en kunnen ons flexibel opstellen om zo snel en zo correct mogelijk op de noden in te spelen.”

Alles onder een dak

Een van de grootste sterkten van Melotte is dat het bedrijf een breed aanbod van technologieën in huis hebben, met een up-to-date machinepark waarin de meest nauwkeurige en hoogtechnologische onderdelen gemaakt kunnen worden voor verschillende wereldspelers in de petrochemie. Romain: “Wat eigen is aan Melotte is dat, vanaf het prille begin, vanaf de aankoop van het ruwe materiaal, tot en met de levering van het onderdeel, wij heel het proces in huis houden. Ook wat betreft de behandelingen die het materiaal ondergaat, is er veel kennis en knowhow bij ons aanwezig. En dat wordt geapprecieerd.”

Het soort onderdelen dat in Zonhoven geproduceerd wordt, is erg divers, van kleppen over compressoren tot boorkoppen en pakkingsringen. Dat maakt ook dat de productietijd erg uiteenlopend is, van dagen tot zelfs maanden. Vaak worden onderdelen vervangen tijdens geplande shutdowns van de chemische plant. “De petrochemie is momenteel goed voor ongeveer 20 procent van onze omzet”, zegt Peter. “We hebben klanten over de hele wereld, van Europa over Azië tot het Midden-Oosten. Het interessante is wel dat deze internationale contacten tot stand zijn gekomen door mond aan mond reclame vanuit de Belgische klanten. Melotte heeft nooit verkopers gehad die de petrochemische markt in Azië of het Midden-Oosten zijn gaan prospecteren..”

Met een 3D-scanner kunnen wij onderdelen volledig reverse engineeren.

– Bram Grandjean

Reverse engineering

De kennis en ervaring van Melotte reikt zelfs zo ver dat ze ook onderdelen kunnen maken, zonder over de exacte specificaties te beschikken. Bram: “Stel bijvoorbeeld dat je een onderdeel moet vervangen dat al twintig jaar in een installatie zit en de originele fabrikant bestaat al lang niet meer. We kunnen dan dat stuk met een 3D-scanner inscannen en volledig reverse engineeren. Wat je dan krijgt, is een soort digitale kopie van het originele stuk, waarmee wij dan een nieuw stuk kunnen aanmaken. En daar kunnen we dan dezelfde behandelingen op loslaten, zoals bijvoorbeeld een oppervlaktebehandeling of een warmtebehandeling.” 

Dat Melotte zover wil gaan, is een bewijs dat er zeer sterk wordt ingezet op de relatie met de klant, zegt Peter. “Dat is voor ons cruciaal. Wij willen absoluut de rol opnemen van eerste technische aanspreekpunt als een klant met een probleem zit. Wij zijn geen typische verkopers. De bewakers van de continuïteit, zo zien wij onszelf graag. Wij zorgen dat de site van de klant kan blijven draaien.” 

Wij kunnen op een snelle en flexibele manier de juiste producten aanbieden en net zo goed op een zondag of een feestdag als op een gewone werkdag.

– Romain Schepers

Interne continuïteit

Ook de interne continuïteit wordt bij Melotte trouwens bewaakt. “Ik werk al 13 jaar bij Melotte en elk jaar is anders”, zegt Bram. “Ik heb de draaibank gebruikt, de meest complexe hoogprecisieonderdelen bewerkt, met de 3D-printer en 3D-scanner gewerkt – noem maar op, ik heb het gedaan. Vanaf het begin heb ik volop de kans gehad om te leren. Nu werk ik samen met Romain aan projecten voor de petrochemische industrie. Dat is een vrij complex domein, want er moet heel wat gebeuren vooraleer ruwe olie kan verwerkt worden tot plastic pellets (lacht). Romain werkt al 43 jaar bij Melotte en kent deze industrie en al haar uitdagingen op zijn duimpje. Ik heb nog heel wat in te halen om zijn ervaring te evenaren.”

En van die ervaring wordt ook Bram beter, zegt hij. “Romains uitgebreide kennis is een constante bron van verbazing voor mij, maar wat echt geweldig is, is dat hij blij is om te delen wat hij weet. Daarom beschouw ik hem meer als coach en mentor dan als collega.” 

Romain vult aan: “Het is ook leuk om samen het werk op te volgen. Hier bij Melotte werken we meestal met z’n tweeën. Dat komt ten goede aan de projecten van onze klanten, maar het is ook leuk voor ons. We zijn elkaars back-up, zitten in hetzelfde deel van het kantoor als we er zijn en kunnen het heel goed met elkaar vinden. Ik geef mijn kennis maar al te graag door. Bram is een snelle leerling en als we met een bijzonder complex project bezig zijn, hou ik hem vanaf de zijlijn in de gaten. Hij toont een groot potentieel als speler (lacht).”

“Soms komen klanten bij ons met dringende verzoeken,” zegt Bram. “Bijvoorbeeld als er een ongeplande shutdown is en een specifiek onderdeel met spoed nodig is, maar niet op voorraad is. We proberen altijd te helpen door goed te luisteren, te overleggen met onze R&D– en productiemensen, en flexibel te zijn. En als Romain er niet is, kan ik bijspringen, en omgekeerd. Dat geeft alle betrokkenen gemoedsrust.” 

Liever geen risico’s

Om af te sluiten, nog een voor de hand liggende vraag: Melotte is, zoals we al stelden, bij het grote publiek vooral bekend als een specialist in 3D-printing. Waarom wordt die technologie zo weinig ingezet in de petrochemische industrie. “Het klopt dat daar heel weinig vraag achter is”, zegt Bram. “Ik heb, denk ik, hoop en al, een keer een verkennende vraag daarover gehad van een klant. Nu ja, een vraag…die mensen wilden gewoon wat meer informatie en achteraf is daar niks van in huis gekomen. Ik denk dat daar twee grote redenen voor zijn. Ten eerste is de petrochemie een vrij conservatieve sector. De belangen zijn groot en bij het onderhoud van een chemische plant staat er veel geld op het spel. Die mensen nemen dus liever geen risico’s en houden zich bij beproefde technieken. Ten tweede werken wij veel met onderdelen die onder hoge druk staan, bijvoorbeeld voor het aanmaken van polymeren. Daar is 3D-printing eigenlijk niet de meeste geschikte techniek. Bij onderdelen die onder minder hoge druk staan of minder massieve onderdelen, zou het eventueel een oplossing kunnen vormen. Maar dan nog houdt men eerder vast aan technologieën die men al kent.” 

21.03.2022
door Fokus Online

In samenwerking met

De geschiedenis van Melotte gaat zowat een halve eeuw terug, toen het bedrijf in Zonhoven werd opgestart als traditionele producent van matrijzen en gereedschappen. In 1990 komt het bedrijf in handen van de West-Vlaamse groep Picanol, bekend van zijn weefgetouwen. Vanaf 2007 is Melotte als eerste in de Benelux gestart met de toen revolutionaire techniek van het 3D-metaalprinten. Bij het grote publiek is het bedrijf daarmee bekend geworden, maar ook de traditionele tooling-productie van onderdelen met zeer hoge precisie en betrouwbaarheid blijft een speerpunt voor de onderneming. 

Ontdek meer

Vorig artikel
Volgend artikel