markt
R&D

3 vragen aan… Maraca International BVBA

18.05.2020
door Fokus-online.be

Is biotechnologie een R&D-intensieve sector?

“De sector werkt volop aan de medische oplossingen van de toekomst, zoals nano- technologie-applicaties voor medische hulpmiddelen en diagnostische tests (IVD’s). Om die producten op de markt te krijgen, moeten we ze eerst begrijpen, zodat we ze kunnen controleren. Tijdens een pandemie als COVID-19 zie je helaas dat er heel wat ongecontroleerde (zelf)tests op de markt komen.”

Hoe verhoudt de geïnvesteerde tijd in R&D zich tot de stappen daarna?

Biotech spendeert 50 procent van zijn energie aan R&D. Tussen een eerste idee en vermarkting zit 2-4 jaar, met specifieke milestones, maar nu zitten we in een uitzonderlijke situatie. Het proces kan dan verkort worden door sneller te schakelen. Dat kan ongecontroleerd, zodat een product binnen de 3 maanden op de markt komt, maar dat is niet aangewezen. Je moet eerst een analytische en klinische studie uitvoeren, zodat het pakket reviewed kan worden. Dan spreken we over 6 maanden.”

Hoe groot is het belang van partnerships?

“Grote bedrijven kunnen alles van concept tot go-to-market zelf realiseren of beheren. Zoals een eigen R&D-afdeling die aan alle regulatoire en klinische voorwaarden voldoet. Kmo’s in Europa hebben die structuur niet en zijn aangewezen op partnerships. Vooral nu, met de nieuwe medical device-regelgeving. MARACA begeleidt kmo’s om nieuwe technologieën te integreren zodat nieuwe producten op de markt gezet kunnen worden.”

Vorig artikel
Volgend artikel