mode-industrie
Milieu

Wat betekent technologie in de mode-industrie?

29.06.2022
door Amaryllis De Bast

Bewegende schoenen of een broek die van kleur verandert, het zijn futuristische modeartikelen die vandaag de dag realiseerbaar zijn. Maar is dat wat we willen? Technologie in de mode kan esthetisch zijn, maar is vooral cruciaal in de mode-industrie. Hier zijn we echter vaak niet van op de hoogte.

Bijna iedereen heeft een smartwatch. Het is een praktisch toestel dat perfect illustreert wat technologie in de mode is: een nuttig gadget. Zo zijn er bijvoorbeeld handtassen waar je je laptop in kunt opladen, vertelt ingenieur en schoenenontwerpster Katrien Herdewyn. “Zulke artikelen die gekocht worden door particulieren zijn nuttig en lossen een probleem op. Een broek die van kleur verandert is leuk, maar wat ben je er mee?” Het zijn dan ook de nuttige toepassingen in de modetechnologie waarop we moeten inzetten en die we verder moeten ontwikkelen. “Schoenen die aangeven wanneer de zool versleten is en dus niet meer voldoende ondersteuning biedt aan je voeten, of een trainingspak dat via sensoren je hartslag meet tijdens het joggen. Dat zijn voorbeelden van slimme kledij waar mensen iets aan hebben”, illustreert Herdewyn.

Technologie speelt een grote rol in de realisatie van duurzaamheid in de mode-industrie. “De mode-industrie wil heel duidelijk de richting uit van het meer produceren en consumeren. Als we er niet op kunnen rekenen dat mensen minder gaan kopen, dan moeten we ervoor zorgen dat wat we kopen minder belastend is voor de aarde. Dat is waar technologie aan bod komt”, legt Herdewyn uit. Zo kan technologie de ontwikkeling van nieuwe materialen bevorderen en bijvoorbeeld het recycleren van naaigaren mogelijk maken. Momenteel is dat garen een obstakel in het recyclageproces, omdat het meestal synthetisch is. “Een technologisch project waar ik zelf mee bezig ben, is het realiseren van een alternatief voor leder afkomstig van dieren, waarbij we leder ‘groeien’ in een laboratorium.”

Een tweede punt waarbij technologie in de mode een grote rol speelt, is het kennen van de afkomst van een kledingstuk. “Het is belangrijk om te weten waar je rokje vandaan komt of wie het gemaakt heeft. Ook voor de verwerking nadat je je rok hebt weggegooid is het belangrijk om te weten welke materialen er gebruikt zijn.”

Een smartwatch of handtas die je laptop kan opladen is nuttig en lost een probleem op. Een broek die van kleur verandert is leuk, maar wat ben je er mee?

- Ingenieur en schoenenontwerpster Katrien Herdewyn

Een derde technologische toepassing die duurzaamheid bevordert, is het ontwikkelen van apps zoals Vinted, die het kopen en dragen van tweedehandskledij promoten. “Andere platformen zoals Dressr bieden je dan weer de mogelijkheid om kledij te huren in plaats van te kopen, zodat je kledingstukken niet na één keer dragen in je kast laat hangen. Zo draagt men kledingstukken optimaal en draag je bij aan duurzaamheid”, aldus Herdewyn.

Dankzij robotica kunnen we sneller produceren en hebben we de mogelijkheid om te kopen volgens de noden van ons lichaam. Vaak kopen we stukken die niet goed passen, waarna ze ongebruikt in de kast blijven liggen. Vroeger werd alles op maat gemaakt, tot zelfs je schoenen toe. “Dat kunnen we nu oplossen door technologie in kledingwinkels te installeren die voorkomt dat men iets produceert voordat men het koopt. In de toekomst zegt de klant online of in de winkel wat hij of zij wil en vervolgens past men dit aan dankzij een bodyscan aan de 3D-versie van je lichaam. Je hebt je T-shirt dan nog steeds diezelfde dag in huis”, vertelt ze. Het verschil is dat er geproduceerd wordt volgens vraag, en niet volgens wat winkels denken dat ze nodig zullen hebben. De technologie lost zo de overproductie op.

Zelf is Katrien Herdewyn volop bezig met het toepassen van nanotechnologie op schoenen. Zo ontwerpt ze de schoenen voor haar onlineshop Elegnano volgens het ‘lotus-principe’. “Dit is een techniek waarbij je de vezels van het leer volgens de structuur van de lotusbloem bewerkt. Op die manier rolt een druppel water er net zoals bij bloemen netjes af, en worden je leren schoenen niet verpest.” Al deze technieken worden gerealiseerd dankzij technologie, daarom is het zo belangrijk om de kracht van technologie in de mode-industrie niet te onderschatten.

Wil je meer lezen over de ontwikkeling van duurzame mode? Lees dan zeker ook hier het artikel over Lies Mertens: founder van het handtassenmerk Lies Mertens.

Vorig artikel
Volgend artikel