thuiswerk
Gezin

5 tips voor efficiënt thuiswerk

14.09.2020
door Hannes Dedeurwaerder

Met een eerste golf achter de rug en een semi-lockdown in bepaalde delen van het land, is thuiswerk meer dan ooit een belangrijk aspect van het gemiddelde gezinsleven geworden. Waarmee houd je best rekening om zo vlot mogelijk te kunnen werken én terwijl voldoende tijd voor jezelf en je gezin te behouden?

Setting 
Hoe richt je je bureau thuis het beste in?

Zorg ervoor dat je bureau ergens staat waar het – toch enkele uren per dag – rustig is. Installeer je met andere woorden niet aan de eettafel. Werk daarnaast met zoveel mogelijk natuurlijk licht, zodat je ogen niet te snel vermoeid raken. Probeer ook de rustgevende kleur groen zoveel mogelijk binnen te trekken, bijvoorbeeld met bloemen of planten, of een ander accent. Voldoende zuurstof is een andere must: van bedompte lucht verlies je heel snel de concentratie. En investeer vooral in ergonomische meubelen en aangenaam werkmateriaal. Zo is een comfortabele bureaustoel, met een zithoek van 90 graden en de mogelijkheid omhoog of omlaag bij te stellen, zeker aan te raden.

Videomeeting
De perfecte vergadering zonder storingen?

Het leek wel of de tools voor videomeetings als paddenstoelen uit de grond kwamen toen thuiswerken plots de norm werd. Maar wat zijn nu de beste applicaties? Er zijn de bekende tools als Skype (niet altijd even stabiel), Google Hangouts en de video-opties van Facebook en Whatsapp. Zoom werd op korte tijd ook heel populair, maar die heeft vaak een window van slechts 45 minuten en kan – zonder de nodige voorzorgen – gemakkelijk worden gehackt. Minder bekend, maar heel efficiënt is Whereby, omdat die geen login vereist én een efficiënte chatfunctie heeft. Andere populaire aanraders: Join.me, WebEx en – vooral bij kinderen – Houseparty.

Balance
Hoe maak je jezelf los van je werk na een dag thuiswerken?

Werk is werk en thuis is thuis. Hoewel dat in het geval van thuiswerken ironisch klinkt, is een zekere afbakening tussen beide nodig. Maak met jezelf bijvoorbeeld de afspraak om na een bepaald uur geen werkmails meer te beantwoorden, rapporten te bekijken of zelfs gewoon aan de computer te zitten. Probeer thuiswerken ook in een heel specifieke ruimte te doen, zoals je bureau of de slaapkamer. Op die manier kun je na het werk echt ‘thuiskomen’. Het spreekt voor zich dat je hierrond idealiter de nodige afspraken maakt met de werkgever, zodat die weet dat je vanaf een bepaald moment niet meer bereikbaar bent.

Materiaal
Welk materiaal heb je zeker nodig om thuis te werken?

Voor mensen die niet gewend waren (enkele dagen per week) van thuis uit te werken, was het wennen. Vaak ontbrak het hen in het begin aan de nodige infrastructuur om efficiënt aan de slag te kunnen. Nu het stof wat is gaan liggen, is het duidelijk(er) geworden wat er nodig is om volwaardig thuiswerk te kunnen leveren. Een potige internetverbinding is cruciaal – sterk genoeg om zowel het eigen werk als dat van de partner én de online schoolopdrachten van de kinderen aan te kunnen. Verder: een afsluitbare ruimte om ongestoord te kunnen werken, een kwalitatieve smartphone, toegang tot het intranet, idealiter een ergonomisch bureau om rugklachten te vermijden.

Kinderen
Hoe houd je je kroost bezig tijdens het werken?

De grote frustratie van veel ouders tijdens de lockdown: noodgedwongen thuiswerk én tegelijkertijd de kinderen entertainen. Gesteld dat ze oud genoeg waren om zelfstandig hun thuiswerk te maken, was dat al enkele uren gewonnen. Maar dan nog: wat daarna? Idealiter houd je een strak schema aan, waarin je alles oplijst wat de kinderen moeten/mogen/kunnen doen: klussen opknappen, zoals boodschappen, werkjes in de tuin of keuken, kamer opruimen… Maar ook buitenspeeltijd, televisie, knutselmomenten. Voor heel wat ouders was het aanhouden van zo’n structuur heel moeilijk, maar het kan wél helpen om de kinderen door te dag te helpen. Eén gouden regel wel: voldoende beweging!

Vorig artikel
Volgend artikel