voeding
Agri & Food

Voeding voor de zieltjes

13.09.2020
door Evelien Jansen

Homeschooling, telewerk, gezonde en lekkere voeding op tafel toveren, gespleten haarpunten, je partner die de hele dag op je lip zat… Tijd voor jezelf was er de laatste periode amper bij. Laat staan dat je precies wist hoe het je kinderen verging in die ellendige lockdown.

Ja, hoe ging het eigenlijk met onze kinderen tijdens de piek van de coronacrisis? Niet goed, zo blijkt. Onderzoek toont aan dat overgewicht stijgt én dat er steeds meer kinderen met emotionele problemen kampen. Houdt het één misschien verband met het ander? En bestaat er dan niet zoiets als een algemene happy-in-lockdownformule voor het gezin?

Gevoelens bespreken, niet verdringen

Gezinspsychologe Nina Mouton stelt meteen gerust: “Wees vooral mild. Voor jezelf en voor je kinderen. En voel je niet schuldig als je eigen Instagramfeed niet overloopt van geforceerd plezier. Constant een gelukkig gevoel willen ervaren, is niet realistisch. En al zeker niet in een lockdown. Het is oké om een pandemie als zorgwekkend te ervaren. Door angstige gevoelens te verdringen, negeer je de realiteit. Geef je kinderen mee dat het prima is om even verdrietig, boos of angstig te zijn.”

Kinderen beseffen dat nog niet en ventileren door bepaald gedrag te stellen. Het ene kind kruipt stil in een hoekje, het andere krijgt een woede-uitbarsting. “Wil je weten waar die gevoelens vandaan komen, maak dan bewust tijd om dit uit te zoeken, want vaak zit in dat stille of veel te luide kind een hoop verdriet. Leg je smartphone wat vaker weg en geef je onverdeelde aandacht. Ga helemaal mee in de gevoelswereld van zoon- of dochterlief, die zal zich op die manier gehoord en veilig voelen.”

“Wil je weten waar die gevoelens vandaan komen, maak dan bewust tijd om dit uit te zoeken, want vaak zit in dat stille of veel te luide kind een hoop verdriet.”Nina Mouton, gezinspsychologe

Voeding leuk maken

Verbinding met je kind creëren kan ook door hen op spelenderwijze iets aan te leren. Samen koken kan zo’n activiteit zijn. Zeg bijvoorbeeld niet: ‘Giet nu de pasta af’. Maar vraag eens: ‘De pasta staat nu 8 minuten op het vuur, de verpakking zegt 10 minuten koken. Wanneer gieten we de pasta af?‘ Op die manier doe je iets samen, oefen je rekensommen én leer je hen waarvoor die vervelende sommen kunnen dienen. Geen enkel kind vindt het leuk om saaie oefeningen te maken. Samen spaghetti maken daarentegen is wel een feest.”

Oké, samen de keuken inkruipen kan alvast voor connectie zorgen. Maar aangezien we de eetgewoonten van onze kinderen ook in de gaten moeten houden, lijkt cupcakes bakken niet meteen het beste idee. Dat beaamt Loes Neven, stafmedewerker bij het Vlaams instituut voor Gezond Leven, een organisatie gesubsidieerd door de Vlaamse overheid met als opdracht preventief aan onze gezondheid te werken. “Begin op tijd met gezonde keuzes, want jong geleerd is oud gedaan. Kinderen hebben een aangeboren liefde voor zoet. Bittere of zuur smakende groenten en fruit zijn veel minder populair. Gezonde voeding moet ook vaak concurreren met dingen die kinderen sowieso lekker vinden omdat het leuker wordt gepresenteerd. Probeer dat thuis eens om te draaien en bied gezonde voeding op een even leuke manier aan. Presenteer je fruit op een prikkertje of snij je groenten eens in frietjes.”

“Begin op tijd met gezonde keuzes, want jong geleerd is oud gedaan.”Loes Neven, Instituut voor Gezond Leven

Leren eten motiveren

Iedereen wordt geboren met een bepaalde mate van voedselneofobie, aldus Neven nog. Dat is een aangeboren angst die werkt als beschermingsmechanisme om niet zomaar onbekende dingen in onze mond te steken. “Als opvoeder is het je taak om je kind zo vroeg mogelijk kennis te laten maken met nieuwe voeding. Hoe meer je kinderen motiveert om te proeven, hoe makkelijker ze gezonde dingen leren kennen en appreciëren. Maak van ongezonde voeding wel geen verboden vrucht. Met eenvoudige regeltjes kun je kinderen bewust leren omgaan met voeding waardoor ze gezonde gewoonten ontwikkelen voor later. Chips zijn bijvoorbeeld enkel voor zaterdagavond en frisdrank uitsluitend voor als er bezoek komt. Hier vind je nog meer tips.”

Met deze wetenschap blijven we tijdens een volgende lockdown alvast lekker in ons vel zitten, zowel mentaal als fysiek. Al blijft de allerbelangrijkste tip wellicht die van het mild zijn. Plof je toch een keer met een pizza in de zetel terwijl ook de kinderen weinig leerrijk naar de televisie kijken? Laat het los, morgen is er weer een dag.

Vorig artikel
Volgend artikel