tradities
Gezin

Creëer je eigen tradities

05.12.2023
door Valérie Kinzounza

Dat traditionele kerstdiner een beetje beu? Verras je gasten dan met nieuwe feestelijke tradities.

traditiesEen ‘hygge’-kerst

Deze filosofie uit de Scandinavische landen (die bekendstaan als ‘de gelukkigste landen ter wereld’) houdt in dat je een knusse sfeer creëert door samen te zijn met familie of vrienden met bijvoorbeeld kaarsen, plaids en zelfgebakken koekjes. Hygge draait helemaal om sfeer, dus kerst is de ideale tijd om te genieten van elkaars gezelschap in een feestelijke en gezellige stemming. Kijk samen naar een leuke familiefilm, bak koekjes, speel gezelschapsspelletjes, haal je karaoketalent boven… allemaal onder het genot van een lekkere warme chocolademelk, met gedimde lichten en kitscherige kersttruien.

traditiesIeder doet zijn zegje

Geef al je gasten inspraak in de kerstplanning en houd rekening met hun wensen en ideeën. In plaats van die gebruikelijke tradities te ‘ondergaan’, ga je die opnieuw uitvinden en een moderne twist geven, zoals jij dat wilt en met wie jij dat wilt. Creëer bijvoorbeeld een buffet in Spaanse stijl met ieders lievelingsgerecht in plaats van kalkoen of vraag aan elke gast om één vriend uit te nodigen die alleen is met kerst… En waarom zou je de cadeautjes dit jaar niet overslaan en voorstellen om met de hele familie bij te dragen aan een goed doel? Een prachtig symbool dat past bij Kerstmis, toch?

kerstKerstmis met een walkingdinner

Stel je voor, een feestelijk buffet in tapasstijl in plaats van een maaltijd die aan tafel wordt geserveerd. Zo kun je veel dingen van tevoren klaarmaken en sta je dus niet de hele avond in de keuken. Schuif je eetkamertafel aan de kant voor enkele ‘statafels’ voor een meer ontspannen maaltijd waarbij iedereen van tafel naar tafel kan gaan om bij te praten. Een andere optie, als je een vuurkorf hebt, is om ook buiten een feestje te bouwen rond het vuur, met plaids en warme dranken. Vraag al je gasten om hun lekkerste glühweinrecept mee te brengen en kies dan de beste wijn.

dinerKerstmis op bestelling

Ellenlange boodschappenlijstjes en uren in de keuken staan, dat hoort bij kerst? Niet noodzakelijk! Gooi het dit jaar eens over een andere boeg: leg een budget vast, maak een lijst van wat iedereen lekker vindt (zonder intoleranties of allergieën te vergeten) en bestel je maaltijd op maat. Ga langs bij een traiteur, bestel foodboxmenu’s om samen met je gasten te bereiden of laat een kok aan huis komen… Er zijn tal van manieren om je feest in een handomdraai voor te bereiden, zodat je zelf ten volle kunt genieten.

Vorig artikel
Volgend artikel