kerstdiner
Gezin

Christmas and chill: Tips voor een stressvrij kerstdiner

05.12.2023
door Valérie Kinzounza

Kijk je ernaar uit of zie je er juist tegen op? Dat onvermijdelijke kerstdiner met de hele familie… Meerdere generaties die aan één tafel aanschuiven, dat is niet altijd eenvoudig te managen. Dankzij deze tips verloopt jouw kerstfeest op rolletjes.

Ah, Kerstmis! Zoveel onvergetelijke herinneringen aan magische momenten of… verpeste feestjes. Laat je dit jaar dus niet verrassen.

Een goedgeorganiseerde tafelindeling 

Om eventuele spanningen te vermijden, moet je de energie evenwichtig verdelen rond de tafel. Houd de sfeer gemoedelijk door rekening te houden met de persoonlijkheden en interesses van je gasten wanneer je de naamkaartjes plaatst. Met andere woorden, zet twee sterke persoonlijkheden of twee zwijgzame gasten niet naast elkaar (al kunnen ze het nog zo goed met elkaar vinden), en aarzel niet om generaties af te wisselen om geen kloof te creëren tussen jong en oud (of houd ze net gescheiden als je weet dat dit de dynamiek ten goede zal komen). Vrees je voor delicate discussies? Vraag dan voor de grote dag aan iedereen om controversiële onderwerpen te vermijden. Een soort kerstbestand.

Oog hebben voor ieders voorkeuren

Machteld is op dieet, Peter is glutenintolerant, Ilse is vegetariër en wie dronk er ook alweer geen alcohol? Je moet een oplossing zien te vinden zodat iedereen van het kerstdiner kan genieten. Is het feestje bij jou thuis ? Dan kun je bijvoorbeeld aan iedereen vragen om je een lijstje met hun favoriete gerechten te bezorgen, zodat je ideeën kunt opdoen voor de ideale maaltijd. Ook een optie: een feestelijk buffet waarbij iedereen zijn favoriete gerechten meebrengt. Ga na of je planning geschikt is voor iedereen en pas die zo nodig aan. Sommige gasten maken bijvoorbeeld liever een verkwikkende wandeling na het eten in plaats van urenlang te tafelen, tieners spreken graag af met hun vrienden…

Vervelende situaties voorzien

Mensen veranderen niet van het ene jaar op het andere en dat trekje dat jij zo irritant vindt, dat hebben ze beslist nog. Vervelende situaties kun je niet veranderen. Wat je wél kunt veranderen is hoe je erop reageert. Vrees je voor die gebruikelijke opmerkingen? Bedenk dan van tevoren wat je gaat zeggen, zodat je meteen een antwoord klaar hebt. Zo hangt er minder spanning in de lucht. Een andere strategie: het gesprek een andere wending geven. Vraagt ome Jan of je nog steeds werkloos bent? Antwoord dan ‘O, heb ik dat nog niet verteld? Ik doe vrijwilligerswerk in een centrum voor daklozen, ik vind het geweldig!’ Probeer gewoon even afstand te nemen van gasten met een moeilijk karakter of die gespannen relatie met je ouders. Met een flinke dosis humor kun je vaak tactvol reageren en tegelijk een confrontatie vermijden.

Elkaar beter leren kennen

Zelfs tijdens een feestje met familie of goede vrienden kun je voorstellen om een spel te spelen om elkaar (opnieuw) te leren kennen. Bijvoorbeeld: iedereen vertelt drie verrassende anekdotes over zichzelf. Twee zijn verzonnen, één is waar. De andere gasten moeten dan raden welke waar is, en dat is niet altijd evident. Iedereen heeft minstens één keer in zijn leven iets gedaan wat hij nooit voor mogelijk had gehouden… Plezier gegarandeerd! Hoe het kerstdiner ook verloopt, relax en vergeet niet dat Kerstmis vooral een gelegenheid is om tijd door te brengen met familie en vrienden, niet om het perfecte feest te organiseren.

Vorig artikel
Volgend artikel