dier
Gezin

Verantwoorde adoptie: Een dier doe je niet zomaar cadeau

05.12.2023
door Fokus Online

Tekst door Adeline Schmitz en Benjamin Mawet

Nu Kerstmis nadert denk je er misschien over om de sfeer in huis nog gezelliger te maken met een huisdier. Je bent zeker niet de enige! Maar voor je een schattig cadeautje met vacht, veren of schubben onder de boom legt: denk eerst even goed na en doe het nodige om je nieuwe vriend een warm en veilig thuis te bieden. 

Elk jaar worden in België duizenden dieren geadopteerd. Van traditionele metgezellen zoals honden en katten, tot exotische keuzes als slangen, spinnen en hagedissen – ze zullen je leven verrijken en al snel niet meer gewoon dieren zijn, maar deel uitmaken van het gezin. Als je je hart en je huis openstelt voor een dankbare metgezel, zul je versteld staan van hoeveel liefde en genegenheid je nieuwe trouwe vriend zal geven en hoeveel vreugde en affectie hij in huis brengt. En toch, de adoptie van een dier mag je niet lichtzinnig opvatten, en zeker niet zomaar ‘cadeau geven’ voor kerst.

Help een vriend in nood

Laat tijdens de feestdagen je hart spreken en geef een achtergelaten dier een tweede kans in plaats van een nieuwe metgezel te kopen bij een fokkerij. Het hele jaar lang zitten duizenden dieren geduldig te wachten in het asiel, dromend van een liefdevol gezin. Een asieldier adopteren betekent een tweede kans geven en een leven redden. Je biedt niet alleen een liefdevol thuis aan een dier dat dit heel erg nodig heeft, maar levert zo ook een belangrijke bijdrage aan het dierenwelzijn in het algemeen.

Met elke adoptie komt er immers een kostbare plek vrij in de asielen, die zo een ander dier in nood kunnen opvangen en helpen. Deze beslissing maakt deel uit van een bredere ethische aanpak om de strijd aan te gaan tegen oneerlijke fokkerijen, die maar al te vaak het welzijn van de dieren ondergeschikt maken aan hun eigen winst. Als meer mensen kiezen voor adoptie, zullen deze fokkerijen de vraag zien dalen en dat zal de weg vrijmaken voor een respectvollere en humanere industrie.

Bovendien zijn de adoptiekosten zeker geen nutteloze uitgave. Met dit geld help je de asielen immers in hun nobele en essentiële opdracht om andere dieren die wachten op een baasje te verzorgen, voeden en beschermen. Dieren die uit een asiel worden geadopteerd zijn trouwens vaak al gevaccineerd, gesteriliseerd en gechipt, waardoor de initiële kosten die gewoonlijk gepaard gaan met een nieuw huisdier veel lager liggen.

Een aangepast thuis

Tijdens de feestdagen herinneren dierenexperts er altijd weer aan dat een dier in huis halen de nodige organisatie vereist. Bedenk voordat je beslist dat dit schattige bolletje vacht een serieuze verbintenis en onvoorwaardelijke liefde vereist. Nathalie Van Namen, adjunct-directrice van de dierenbescherming van Charleroi, benadrukt het belang van een weloverwogen adoptie. “Voor mensen die hier langskomen is het vaak liefde op het eerste gezicht. Het is onze taak om informatie te verzamelen over het adoptiegezin, zodat we een bepaald ras kunnen aanraden. We laten hen zeker niet vertrekken met een Mechelse herder als ze in een appartement ver weg van het groen wonen.”

De inrichting van een huis is essentieel voor het welzijn van de dieren. Zorg dat je je metgezel een aangepaste en veilige ruimte kunt geven en vergeet niet dat hij regelmatig verzorging nodig zal hebben. Maar al te vaak verwaarlozen baasjes hun huisdieren door hen op te sluiten in veel te kleine en onhygiënische ruimtes. “Dat gebeurt veel vaker dan je denkt”, bevestigt Nathalie Van Namen.

Het is onze taak om informatie te verzamelen over het adoptiegezin, zodat we een bepaald ras kunnen aanraden.

- Nathalie Van Namen, dierenbescherming Charleroi

Volg Sybelles voorbeeld

Het verhaal van Sybelle en haar partner is een perfect voorbeeld van een verantwoorde, liefdevolle adoptie. Het koppel adopteerde onlangs een katje, dat zich had verstopt onder hun wagen. Nadat ze zonder succes in de buurt op zoek gingen naar zijn baasje, werd Mylo deel van hun gezin. “We zijn meteen met hem naar de dierenarts gegaan. Hij was niet gechipt, maar had geen gezondheidsproblemen, dus dat was een hele opluchting”, vertelt Sybelle.

Voordat ze de kleine Mylo in huis namen, hebben ze eerst hun woning aangepast aan zijn behoeften op nauwkeurig advies van de dierenarts. “We hebben een kattenbak neergezet, één kom met water en één met brokjes. We hebben ook de aanbevelingen van de dierenarts voor zijn voeding gevolgd. Als achtergelaten kitten had hij een speciaal dieet nodig. En nu ligt het huis vol met speelgoed waar zowel hij als wij ons enorm mee amuseren.”

Zoals je ziet is een dier geen vluchtig geschenk, maar een levenslange metgezel. Laten we tijdens de feestdagen zeker niet vergeten dat het mooiste geschenk dat we deze dieren kunnen geven een leven vol liefde, zorg en respect is. Overweeg eerst, voor je je hart en huis openstelt, of je wel klaar bent voor een langdurige verbintenis.

Denk op de lange termijn

Je gezin tijdens de kerstdagen verrassen met een nieuw huisdier kan ongetwijfeld vreugde en geluk in huis brengen. Maar voor je een kerstlintje rond je nieuwe metgezel bindt, moet je wel bedenken dat dit cadeau een verbintenis op de lange termijn is. Een beslissing waar je goed over moet nadenken en die je goed moet voorbereiden.

De kosten die gepaard gaan met een huisdier, zoals voor vaccinaties, voedsel, dierenartsfacturen en andere accessoires, kunnen behoorlijk oplopen. Denk ook goed na of je huidige levensstijl wel compatibel is met de behoeften van het dier dat je overweegt in huis te nemen. Een huiskat heeft bijvoorbeeld heel andere behoeften dan een hond, waar je dagelijks mee moet gaan wandelen.

Het leven zit ook vol verrassingen, zoals een verhuizing, een baby of een nieuwe baan. Ben je ondanks deze onvoorziene omstandigheden bereid om een huisdier 10 tot 15 jaar een stabiele thuis te bieden?

Vorig artikel
Volgend artikel