huisdier
Gezin

Gezond plezier voor je huisdier

14.09.2020
door Fokus-online.be

Hoe heerlijk onze momenten in de zomerse lucht ook kunnen zijn, dit seizoen houdt ook enkele nadelen voor onze gezondheid in. Denk maar aan hooikoorts of een verbrande huid. En we zijn niet de enigen die hiervoor moeten oppassen. Ook onze huisdieren hebben extra bescherming nodig dit seizoen.

Eerst en vooral is het natuurlijk noodzakelijk te weten dat je de gezondheid van je huisdier gedurende het hele jaar in de gaten houdt. En niet enkel tijdens de zomer. Anders kunnen langdurige kwaaltjes en ziektes wel eens de kop opsteken.

De gevaren voor je huisdier

Maar tijdens deze heerlijke periode vind je wel enkele seizoensgebonden ‘gevaren’ terug. Gevaren die je huisdier heel wat minder leuk vindt dan aaitjes en stiekeme treats onder de keukentafel. “Samengevat vind je zo’n vijf potentiële gevaren terug deze zomerperiode. Barbecue, zonnebrand, zeezout, parasieten en de hitte”, zegt Jean-Marc Gouthière van dierenkliniek Champ du Roi. “Als je huisdier bijvoorbeeld zijn neus of poten verbrandt aan de assen van een barbecue, laat dan de verbrande plek meteen onder koud water lopen. Bedek het met een propere, natte doek en ga vervolgens langs je dierenarts.”

Daarnaast, en dat wordt soms vergeten, zijn honden en katten met een witte of lichtgekleurde vacht ook heel gevoelig voor een verbrande huid door de zon. Op haarloze plekken. “Het is daarom essentieel om ze te beschermen door een geschikte zonnebrandcrème te gebruiken. Net zoals bij jezelf, smeer je best vóór blootstelling aan de zon, en herhaal je het om de twee uur of na elke zwembeurt”, vult Gouthière aan. Voor de avontuurlijke harige vriend die graag zwemt, is een douche met lauw water achteraf nodig. Als je terugkomt van het strand. “Zeezout irriteert de huid en kan leiden tot langdurige huidproblemen.”

Oppassen voor bossen en hitte

En verder in het rijtje van huidproblemen, houd je ook best rekening met plekken als het bos en de velden. Want: hallo parasieten! Als je net een wandeling achter de rug hebt of als je huisdier even op zich- zelf gaan ravotten is in een bosrijke omgeving, inspecteer nadien altijd zorgvuldig de vacht. En is het verstikkend heet, zoals het de afgelopen zomers wel eens durfde te zijn, let dan op voor de hitte die er heerst. Onze huisdieren zijn er namelijk heel wat gevoeliger aan dan wij. Uitputting van de hitte en uitdroging loeren dan om het hoekje. “Zorg ervoor dat je altijd een bakje of flesje water bij je hebt, als je gaat wandelen op uitgestrekte vlaktes of op het strand. En vergeet zeker niet de andere gezondheidsproblemen waarmee je hond te maken kan krijgen. Want die hebben ieder seizoen aandacht nodig”, besluit Gouthière.

“Samengevat vind je zo’n vijf potentiële gevaren terug deze zomerperiode: barbecue, zonnebrand, zeezout, parasieten en de hitte.”

Algemene gezondheidsproblemen van huisdieren

Het is een boodschap die ook Jacques Guérin, voorzitter van de Nationale Raad van Dierenartsen, graag wil onderlijnen. Hij heeft het dan voornamelijk over artrose, een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij huisdieren. “In België vertoont 45 procent van de honden tussen 8 en 12 jaar tekenen van artrose. 20 procent van de honden ouder dan een jaar lijdt aan artrose die verband houdt met misvormde heupen of ellebogen. Om nog maar te zwijgen van het feit dat tot 90 procent van de katten van 12 jaar en ouder ook nog eens artrose- en pijnklachten hebben.”

Blijkt jouw huisdier er last van te hebben, dan laat je best een onderzoek doen met röntgenfoto’s. Zo ga je sneller de oorzaak van de pijn kunnen achterhalen en vaststellen hoeveel last het dier er echt van heeft. Er is altijd een mogelijkheid om medicatie op lange termijn te laten voorschrijven om de pijn zo effectief mogelijk te verlichten.

Vaccineren, ja of nee?

Om je huisdier in het algemeen zo goed mogelijk te beschermen tegen gezondheidsproblemen is het belangrijk om de dierengeneeskundige doos met injecties boven te halen. Zelfs al ben je zelf niet iemand die van vaccins houdt. “Deze paar prikken kunnen namelijk het leven je huisdier redden”, voegt Guérin eraan toe. Wanneer je dat best doet? “Een pup krijgt in de eerste twee maanden na de geboorte nog bescherming dankzij de antilichamen van de moeder. Daarna wordt de primaire vaccinatie over het algemeen uitgevoerd door middel van twee injecties. Met telkens een maand ertussen. En je zult heel voorzichtig moeten zijn gedurende die tussenmaand, want het is pas na de tweede injectie dat je puppy echt beschermd is.”

Vermijd dus contact met niet-gevaccineerde honden. Of dat hij de uitwerpselen of urine op straat of in het bos van andere honden besnuffelt. Die kunnen namelijk drager van een bepaalde ziekte zijn.

Wij als mensen zien er continu op toe dat we de nodige vitaminen binnenkrijgen, welk seizoen dan ook. Om je huisdier hetzelfde te gunnen, kun je je schattigste compagnon jaarlijkse of halfjaarlijkse injecties geven. Dat is dan de (bescheiden) prijs die je betaalt om je leven gerust en vol plezier met je viervoeter door te brengen. En samen volop van de zomer te genieten.

Vorig artikel
Volgend artikel